Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:52 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preselectie la partid, pe banii guvernului PSD

ro

28 Jul, 2004 00:00 730 Marime text

Alegeri preliminare si criterii dure pentru stabilirea listelor de candidati pentru viitorul Parlament

Pentru a candida la alegerile preliminare, un membru PSD trebuie sa fie cunoscut ca un om cinstit, sa nu fi fost suspendat sau revocat din functia de conducere si sa nu se fi dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa * La alegerile preliminare nu vor avea dreptul sa participe, in calitate de candidati, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene si nici primarii sau viceprimarii * Inainte de alegerile preliminare, care au loc pe 5 septembrie, candidatii vor putea desfasura o campanie electorala de 18 zile, perioada in care nu au voie sa ofere cadouri sau sa organizeze manifestari in scopul influentarii votului

Candidatii Partidului Social Democrat (PSD) pentru viitorul Parlament vor fi stabiliti prin alegeri preliminare in cadrul organizatiilor, asa dupa cum a decis Biroul Coordonator al partidului. In calitate de sef al campaniei electorale a PSD pentru alegerile parlamentare, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat ca votul va fi uninominal (fiecare candidat este votat individual), secret, direct si liber exprimat (nu se stabilesc conditii pentru membrii de partid cu cotizatia la zi pentru a-si exprima votul). Pentru a candida la alegerile preliminare, un membru PSD trebuie neaparat - nota bene! - sa fie cunoscut ca un om cinstit, sa nu fi fost suspendat sau revocat din functia de conducere, sa nu i se fi retras sprijinul politic, sa nu se fi dispus inceperea urmaririi penale impotriva sa si sa indeplineasca cerintele legale pentru a fi ales. Trebuie specificat faptul ca restrictia privind suspendarea sau revocarea nu se aplica fostilor membri ai Delegatiei Permanente. La alegerile preliminare nu vor avea dreptul sa participe, in calitate de candidati, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene si nici primarii sau viceprimarii, pe considerentul ca acestia trebuie sa-si indeplineasca mandatul pentru care au fost alesi de populatie. Nu se specifica acelasi lucru in cazul consilierilor. Inaintea alegerilor preliminare, stabilite pentru a fi organizate in data de 5 septembrie, candidatii vor putea desfasura o campanie electorala de 18 zile, perioada in care nu au voie sa cumpere spatii publicitare, sa ofere cadouri sau sa organizeze manifestari in scopul influentarii votului, sa transporte alegatorii la vot pe cheltuiala candidatilor. Se interzice si campania electorala prin telefonie fixa sau mobila, singurul scop al celor 18 zile fiind acela de a oferi posibilitatea candidatilor sa se intalneasca direct cu alegatorii, pentru a-si prezenta platformele individuale. In cazul in care un candidat incalca aceste norme, va fi exclus automat din alegeri.

Social-democratii experimenteaza un sistem de vot electronic in interiorul organizatiilor

PSD doreste ca procesul de votare preliminar sa fie preponderent electronic, urmand ca la data alegerilor sa fie inchiriate calculatoare care vor fi amplasate in fiecare cabina de votare. Acolo unde nu este posibil, se va recurge la votul clasic, pe baza de buletin sau carte de identitate. In cabina de votare se va afisa lista de candidati pentru Camera Deputatilor si Senat, pe care vor figura poza candidatului, numarul asociat fiecaruia si numele acestuia. Alegatorii vor avea la dispozitie o tastatura cu cifrele de la 0 la 9 si doua taste (DA si NU), urmand a introduce numarul candidatului, care va fi apoi validat prin tasta DA. Procesul de votare va incepe la ora 08,00 urmand a se incheia la ora 20,00. Fiecare alegator va vota o singura data, aplicatia blocand automat procesul de votare dupa incheierea sesiunilor de vot. Apoi va avea loc centralizarea rezultatelor, urmand ca listele finale sa contina un numar de candidati egal cu numarul de mandate pe fiecare judet. Dupa centralizare, candidatii vor fi asezati pe liste in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinute in alegerile preliminare. Pe listele de candidati trebuie sa figureze un numar de minim doua ori si de maxim trei ori mai mare fata de locurile disponibile pentru Parlament. In cazul in care nu se intruneste numarul minim de candidati, conducerea organizatiei judetene va fi obligata sa se inscrie pe listele alegerilor preliminare. Prin introducerea acestui sistem, PSD urmareste cresterea gradului de participare democratica a membrilor de partid la desemnarea propriilor candidati, eliminarea aranjamentelor de culise in stabilirea listelor si transparenta in stabilirea persoanelor care vor candida la Parlament. Alegerile preliminare se vor desfasura sub deviza "Un vot corect pentru Parlamentul Romaniei". Un numar de maxim zece la suta din locurile pentru listele parlamentare va fi stabilit de Biroul Coordonator. Femeile si tinerii vor trebui sa fie reprezentanti in proportie de cel putin 25 la suta si, respectiv, 30 la suta. In cadrul acestor alegeri preliminare, conducerea partidului mizeaza pe o prezenta la vot de peste 40 la suta din numarul total de membri PSD. Un singur lucru a uitat sa precizeze conducerea PSD, respectiv la ce sume se va ridica organizarea acestor alegeri preliminare si de unde vor proveni banii pentru sustinerea acestui tip se scrutin: de la guvernul PSD sau de la partidul cu acelasi nume?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii