Prestează sau nu, cheltuieli fac. Cât costă, lunar, un deputat (documente)
Prestează sau nu, cheltuieli fac. Cât costă, lunar, un deputat (documente)
15 Aug, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5017
Marime text
Deşi informaţiile sunt postate cu întârziere, accesând site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului, românii pot afla cât îi costă lunar parlamentarii care-i reprezintă în Parlamentul României, indiferent de prestaţia şi rodul muncii acestora. Totul este posibil însă în funcţie de actualizarea datelor.
Dacă pe site-ul Senatului găsim doar informaţii privind legislaţia în baza căreia se efectuează diverse cheltuieli ale senatorilor, pe site-ul Camerei Deputaţilor ultimele date furnizate vizează luna iunie, iar acestea sunt parţiale (în privinţa cheltuielilor cu deplasările în străinătate, mare parte a informărilor sunt „în curs de elaborare“).
Limitându-ne la datele oferite de site-ul Camerei Deputaţilor, am constatat că aici sunt postate, deocamdată, informaţii care se referă la cheltuielile aferente lunii iunie a anului curent. Astfel, 11 deputaţi de Constanţa au încasat în acea lună, fiecare, o indemnizaţie netă de 5.401 lei - Varol Amet (UDTTMR), Remus Cernea (independent), Andrei Condurăţeanu (PSRo), Mircea Titus Dobre (PSD), Gheorghe Dragomir (PNL), Cristina Dumitrache (PSD), Florin Gheorghe (PSD), Victor Manea (PNL), Eduard Martin (PSD), Manuela Mitrea (PSD) şi Mihai Tararache (PNL). O indemnizaţie netă ceva mai mare au încasat următorii deputaţi: Radu Babuş (PSD) - 5.467 de lei, Iusein Ibram (UDTR) şi Mihai Lupu (PNl) - câte 5.901 lei şi Mădălin Voicu (PSD) - 5.535 de lei.
Cheltuieli cu personalul, bunuri şi servicii
Tot din bugetul Camerei Deputaţilor se acoperă şi alte cheltuieli ale parlamentarilor. Unele vizează acoperirea salariilor personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, altele acoperă cheltuielile pentru bunuri şi servicii de care beneficiază deputaţii pe parcursul mandatului. Potrivit prevederilor legale în vigoare, în prima categorie de cheltuieli intră: salarii nete achitate angajaţilor şi colaboratorilor pe bază de stat de plată, precum şi sumele virate aferente bugetelor şi fondurilor centralizate ale statului - impozitul pe salariu; contribuţia individuală de sănătate; contribuţia individuală de asigurări sociale; contribuţia individuală pentru ajutorul de şomaj; contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator; contribuţia pentru concedii şi ind. CM datorată de angajator; fondul de sănătate datorat de angajator şi fondul de şomaj şi boli profesionale datorat de angajator.Tot legislaţia prevede pentru parlamentari şi acoperirea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii. Asta presupune următoarele plăţi: chiria pentru sediul birourilor parlamentare; energia electrică; gazele naturale; energia termică şi apa caldă; cheltuieli de salubritate; apă curentă şi canalizare; alţi furnizori (ex.: pază sediu); benzina, motorina, lubrifianţii pentru transportul auto în circumscripţie; furnituri şi materiale de birou; consumabile pentru computere; consumabile pentru aparatura de multiplicare; cheltuieli de protocol pentru primirea invitaţilor străini şi români; materiale şi ustensile pentru curăţenie, precum şi diurna, cazarea şi transportul angajaţilor şi colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripţie şi la Parlament.
Lista nu se termină aici, aceasta incluzând şi: reparaţia bunurilor din dotarea birourilor; publicaţii şi abonamente la presa locală şi naţională; cărţi; cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard; cost convorbiri telefon mobil care depăşesc abonamentul - numai pentru numărul alocat de la Cameră şi numai convorbirile naţionale; abonament şi cost trafic pentru card date şi acces pe internet - laptop şi telefon mobil; anunţuri în mass-media; obiecte de inventar; reparaţii curente şi igienizări efectuate la sediul birourilor parlamentare; convorbiri pe liniile de telefonie fixe - numai convorbiri naţionale; abonament şi trafic internet la sediul biroului parlamentar; elaborare şi actualizare pagină web; abonament TV cablu sau satelit; expedieri poştale; cost servicii medicale la angajarea personalului în cadrul birourilor, dar şi alte prestaţii prevăzute în Hotărârea Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului nr. 5/2013 pentru aprobarea normelor privind modul de utilizare şi justificare a sumei forfetare pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare.
Cât ne costă activitatea birourilor parlamentare
Astfel, în Colegiul uninominal nr. 1, unde avem doi deputaţi, pe liberalii Gheorghe Dragomir şi Mihai Tararache, cheltuielile de personal au fost în luna iunie de 13.718 lei, iar cele pentru bunuri şi servicii, de 6.283 de lei. În Colegiul uninominal nr. 2, unde activează Mihai Lupu (PNL), cheltuielile de personal au ajuns la 10.465 de lei, iar pentru acoperirea bunurilor şi serviciilor s-au alocat 12.213 lei.În Colegiul uninominal nr. 3, unde avem alţi doi deputaţi - Andrei Răzvan Condurăţeanu (PSRo) şi Cristina Ileana Dumitrache (PSD), cheltuielile au fost de 11.738 de lei - pentru personal şi 11.270 de lei - pentru bunuri şi servicii. Ajungem în Colegiul uninominal nr. 4, zonă reprezentată de social-democratul Radu Babuş şi unde s-au cheltuit 5.580 de lei, respectiv 5.806 lei.
În Colegiul uninominal nr. 5, aria în care îşi desfăşoară activitatea liberalul Victor Manea, conform site-ului Camerei Deputaţilor, cheltuielile în luna iunie au fost de 9.309 lei cu personalul şi de 11.567 de lei cu bunurile şi serviciile asigurate la biroul parlamentar.
Eduard Martin (PSD) activează în Colegiul uninominal nr. 6 şi a fost mai econom - 5.666 de lei cu personalul şi 6.024 de lei pentru bunuri şi servicii.
Situaţia se repetă şi în Colegiul uninominal nr. 7, reprezentat de Mircea Titus Dobre (PSD) - 5.690 de lei cu personalul şi 5.942 de lei pentru bunuri şi servicii.
Ceva mai darnică în privinţa salariilor acordate personalului se pare că a fost Manuela Mitrea (PSD), care a decontat în luna iunie 6.478 de lei, iar la bunuri şi servicii s-a limitat la suma de 5.744 de lei.
Deşi în Colegiul uninominal nr. 9 nu mai avem deputat care să ne reprezinte, Dănuţ Culeţu demisionând pe 1 aprilie anul curent, pe site-ul Camerei Deputaţilor apar cheltuieli aferente lunii iunie - 5.820 de lei alocaţi pentru cheltuieli cu personalul şi 5.432 de lei pentru bunuri şi servicii (?!).
Ajungând la Colegiul uninominal nr. 10, cel „rezervat“ deputatului PSD Mădălin Ștefan Voicu, se observă că la capitolul „cheltuieli cu personalul“ acesta este mai zgârcit sau preferă personal redus, dar bine remunerat, întrucât decontările pe iunie au fost de numai 4.410 lei. În schimb, costurile cu bunuri şi servicii au fost mult mai mari - 7.075 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii