Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primaria si Partida Rromilor revendica paternitatea proiectului "Acasa"

ro

31 Mar, 2005 00:00 686 Marime text

Dupa doar doua "runde" de intrevederi

Aflat inca in fasa, proiectul tulbura spiritele reprezentantilor rromi * Mircea Trandafir, presedintele Grupului de Initiativa, atrage atentia ca Primaria Constanta vrea sa revendice proiectul ca fiind propriul merit * Acesta mentioneaza ca, fara presiunile etnicilor, nimic nu s-ar fi realizat

Uniunea Europeana acorda tarii noastre expertiza si sprijin financiar in vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice de genul Phare, Ispa si Sapard. Programul "Acasa" este destinat exclusiv comunitatii rrome locale si a fost lansat in urma cu sase saptamani, beneficiind de finantare nerambursabila din partea Comisiei Europene. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 210.000 euro, din care aproape 198.000 euro sunt obtinuti de etnici prin intermediul Programului Phare "Sprijin pentru strategia nationala de imbunatatire a situatiei rromilor".Durata programului este de 12 luni si prevede constructia pe un teren situat in municipiu, pe strada Celulozei, nr. 6, a unui numar de 20 de unitati locative in regim de parter, precum si realizarea adiacenta de spatii de joaca si odihna aferente locuintelor proiectate. Grupul tinta vizat prin acest proiect este reprezentat de familiile de rromi sau cele mixte care locuiesc in prezent in zona peninsulara a Municipiului Constanta. O alta categorie de beneficiari o constituie rromii aflati in cautarea unui loc de munca, care pot fi angajati in cadrul executarii lucrarilor de constructie a ansamblului de locuinte sociale. Din estimari a reiesit faptul ca aproximativ 20 de persoane minoritare vor fi angajate ca muncitori.

Fiecare are merite

La nivelul comunitatii locale s-a constituit un Grup de Initiativa intitulat "Impreuna spre o viata mai buna" care a demarat o proiectul impreuna cu autoritatile locale.Reprezentantul grupului, Mircea Trandafir, sustine ca programul nu ar fi prins contur daca reprezentantii comunitatii locale a rromilor nu ar fi facut numeroase presiuni asupra municipalitatii.Proiectul este menit sa faciliteze colaborari permanente si utile intre comunitatea de rromi si administratia publica locala. "Dupa foarte multi ani de asteptari si promisiuni desarte, acesta este primul proiect menit sa vina in sprijinul comunitatii" mentioneaza Trandafir. In opinia lui Constantin Constantin, reprezentant al Biroului pentru problemele rromilor din cadrul Prefecturii Constanta, cele doua runde de intalniri cu reprezentantii Primariei au decurs bine. Mircea Trandafir considera ca "urmatoarele runde de discutii cu reprezentantii municipalitatii nu vor mai fi deloc blande si chiar se vor produce scantei". Afirmatiile sale se leaga de lipsa dialogului dintre Grupul de Initiativa si administratia publica locala. Conform celor expuse de Trandafir, "reprezentantii Primariei transmit anumite informatii care nu corespund intereselor organizatiei". Totodata, presedintele Grupului de Initiativa este de parere ca beneficiarii proiectului trebuie sa fie exclusiv etnicii rromi, iar in criteriile formulate de Primarie sa aiba aceeasi pondere cu cele formulate de reprezentantii rromilor.Intre mentiunile presedintelui s-au strecurat si referiri la faptul ca Primaria vrea sa revendice proiectul ca fiind o initiativa exclusiv a administratiei, fara sa tina cont de faptul ca initiatorii au fost de fapt organizatiile locale de rromi. "Organizatiile locale de rromi recunosc meritul Primariei in demararea proiectului dar si ei trebuie sa recunoasca faptul ca propunerea ne apartine" a mai specificat Constantin Constantin.Coordonatorul proiectului din partea municipalitatii, Ani Merla, este de parere ca "proiectul este unul extrem de important si ca primaria se va implica in toate etapele desfasurarii acestuia. Spatiile locative vor fi distribuite familiilor de rromi in baza unor criterii stabilite de comun acord cu reprezentantii etniei".Aflat inca in fasa, proiectul "Acasa" deja tulbura spiritele reprezentantilor rromi si ale municipalitatii. Pentru lamurirea controverselor si stabilirea clara a prioritatilor in acordarea acestor locuinte, reprezentantii grupului de initiativa se vor intalni in curand cu reprezentantii Primariei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii