Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:49 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul din Basarabi si viceprimarul din Navodari, neinteresati de problemele cetatenilor

ro

01 Jun, 2004 00:00 1013 Marime text

Neglijenta in serviciu in randul alesilor aflati in exercitiu

In general, democratia, ca si suveranitatea, puterea sau simtul virtutii nu se decreteaza, nu se proclama, nu au nimic de-a face cu colocviile si seminariile de autogratulare * La fel stau lucrurile in ceea ce priveste democratia locala * O parte a edililor care sunt inca in functie la municipii, orase si comune nu au fost de gasit la locul de munca pe timpul campaniei electorale * Acest lucru s-a intamplat tocmai pentru ca acestia, frizand bunul-simt si pana la urma legile, au renuntat la obligatiile lor ca primar in exercitiu, ocupandu-se de cosmetizarea propriei imagini electorale * Primarii din Ovidiu si Basarabi sau viceprimarul din Navodari sunt doar cateva exemple dintre cei care au calcat nevoile oamenilor in picioare pentru propriul interes electoral

Exista in Romania teme de reflectie care sfarsesc mereu prin a deveni sloganuri seci. La fel se intampla cu democratia locala. Ar trebui sa vedem insa si care este sensul practic ce se ascunde in spatele fatadei stralucitoare a acestor cuvinte. Daca intelegem prin democratie locala o anumita autonomie administrativa regionala, municipala sau comunala, nimic nu garanteaza aprioric ca aceasta putere delegata de la centru nu va fi iarasi confiscata de catre aparatele locale ale partidelor politice si retelele oculte de influenta care repeta, la o scara mai mica, ceea ce face Statul la o scara mai mare. Daca intelegem prin democratie locala posibilitatea pe care ar detine-o asociatii de cetateni, de a controla efectiv atat diversele administratii, cat si puterea economica si politica, atunci suntem inca o data nevoiti sa revenim asupra absentei tragice a societatii civile, pe de o parte, dar si asupra sensului acordat binelui comun de catre majoritatea locuitorilor acestei tari, indiferent de nationalitate si religie, pe de alta parte. Toata lumea este de acord in a nu spune nimic si a nu face nimic. In general, democratia, ca si suveranitatea, puterea sau simtul virtutii nu se decreteaza, nu se proclama, nu au nimic de-a face cu colocviile si seminariile de autogratulare. La fel stau lucrurile in ceea ce priveste democratia locala. Desi instaurata printr-un ansamblu de legi, aceasta nu poate exista in realitate decat atunci cand se manifesta sub forma unei infruntari intre o putere politica, o administratie si asociatii libere de cetateni. Pentru a ilustra cele spuse, vom reveni cu incapatanare asupra unor aspecte care au dainuit pe toata perioada campaniei electorale in administratiile locale.

Primarii au uitat de cetateni in timpul campaniei

O parte a edililor, in functie, de municipii, orase si comune nu au fost de gasit la locul de munca pe timpul campaniei electorale. Acest lucru s-a intamplat tocmai pentru ca acestia, frizand bunul-simt si pana la urma legile, au renuntat la obligatiile lor ca primar in exercitiu, ocupandu-se pana in maduva oaselor de cosmetizarea propriei imagini electorale. Trebuie sa precizam ca nu s-au multumit doar cu absenta de la locul de munca, ci din cauza orgoliului si a stilului dictatorial majoritatea primarilor sau viceprimarilor, multi dintre ei provenind din randul Partidului Social Democrat, au afectat si buna functionare a institutiei primariei prin angrenarea in activitati cu specific electoral a unor functionari publici, tocmai bine pregatiti pentru afisajul stradal, de exemplu. Curiosi sa aflam, la primele ore ale diminetii, care primar respecta programul de functionare al institutiei si fisa de post in aceasta perioada, am telefonat la sediul mai multor primarii din judet. Stupoare. Pentru a ne informa corect cititorii cu privire la ceea ce urmeaza sa voteze pe 6 iunie, ne simtim datori sa le aducem la cunostinta ca mai mult de jumatate dintre primari nu s-au aflat la locul de munca, fara motiv intemeiat. Frecvent, secretarele ne-au indrumat sa-l contactam pe primar pe telefonul privat, pentru ca se afla la Constanta (n.r.- municipiu), unde a fost convocat probabil de conducerea partidului. Fiind in permanent dialog cu institutiile, ne-am interesat si, asa cum banuiam, nu exista nici un fel de activitati unde acestia sa fi fost convocati, cu exceptia evenimentelor electorale.Cu aceeasi ocazie, publicul era informat ca, in lipsa primarului, exista un corp de functionari care pot suplini absenta acestuia, care pot reglementa activitatea de audiente. Eroare. Primarii incalcau fara rusine toate aceste norme. Or, primarii nu au dreptul sa actioneze astfel fara acordul unei parti, macar, din populatie. O astfel de stare de lucruri ne arata in ce masura gustul castigului cu orice pret pericliteaza in mod dramatic viitorul. Chiar si in timpul unei campanii electorale, comunitatea are nevoie de administratie. In aceste zile, primariile n-au mai functionat, iar cetateanul a trebuit sa astepte eventual pana dupa data de 20 iunie (n.r.- al doilea tur de scrutin) pentru a-si rezolva problemele care tin de eliberarea unei adeverinte, autorizatii, s.a.m.d.

Primarul din Ovidiu, in campanie printre sticle si borcane

Nu ne-am propus sa luam in discutie nici moralitatea acelui primar-candidat care mobilizeaza aparatul administrativ si logistic al unei institutii publice, care traieste din banul contribuabilului, in propriul interes electoral. Vom exemplifica doar prin cateva nume, care spun concetatenii lor ca nu mai merita sa stea inca o tura in fotoliul de primar. Trecand pe drumul care duce prin localitatea Ovidiu, ramai stupefiat. Peste tot, saci si sticle de plastic, cioburi de sticla, capace de bere ornamenteaza tufisurile, sunt presarate pe camp, umplu baltoacele, fara a impresiona pe nimeni, fara a mai impulsiona nici un fel de actiune a administratiei. In tot acest timp, conducerea primariei ridica entuziasmate "statui" si refuza orice dialog, pe motiv ca primarul se afla in campanie electorala. Inca o poveste comica a unei forme fara fond.Un pic mai bine se prezinta, din punct de vedere arhitectural, orasul Basarabi. Insa si administratia din localitate da din colt in colt cand o iei la bani marunti. Primarul Crivineanu s-a ocupat de orice altceva in ultimele 25 de zile, mai putin de soarta primariei, in conditiile in care administratia din Basarabi nu are viceprimar. O parte a locuitorilor nu au avut in urma cu cateva zile apa potabila, iar primarul Crivineanu isi facea de zor campanie electorala. Exemplele pot continua. Nici viceprimarul din Navodari, Nicolae Matei, nu a calcat prin primarie in timpul campaniei electorale. Si nu pentru ca s-ar fi autosuspendat din functie, ca si candidat la functia de primar al orasului, ci pentru ca se afla in campanie electorala. In tot acest timp, respectivii si-au ridicat chenzinele ca si cum nu ar fi chiulit nici macar o zi de la slujbe.

Prefectul doarme in front

Cu toate ca principala atributie a prefectului este respectarea legii, Gheorghe Martin a incurajat nemunca din primarii prin convocarea primarilor la tot felul de sedinte si intalniri. Mai mult decat atat, cu toate ca a fost sesizat ca unii edili nu sunt prezenti la locul de munca, nu a schitat, nici macar de ochii soacrei, ca-i va mustrului pentru ca nu-si fac datoria. Faptul ca a participat cot la cot cu primarii si conducerea PSD la infaptuirea campaniei electorale nu l-a lasat pe Martin sa le bata obrazul sefilor de institutii deconcentrate care au participat la actiunile de partid, de exemplu cu masinile institutiilor pe care le conduc, impreuna cu soferii aferenti, platiti de minister, si nu de PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii