Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prioritățile USR în noua sesiune parlamentară

ro

03 Feb, 2022 00:00 2631 Marime text
  • În sesiunea parlamentară februarie-iunie 2022, senatorii și deputații USR vor iniția proiecte legislative care vizează patru domenii cheie: justiție, sănătate, educație și mediu
  • USR are ca prioritate eliminarea și/sau taxarea, după caz, a fiecărei categorii de pensii speciale, precum și interzicerea cumulului pensiei speciale cu salariul
  • O prioritate importantă pentru USR este modificarea legilor Justiției spre punerea lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. Modificările la legile Justiției sunt deja pregătite de fostul ministru Stelian Ion, iar USR va insista pentru adoptarea lor atât pentru a atinge obiectivul din PNRR, cât și pentru că sistemul de Justiție are nevoie de ele
 

 
În sesiunea parlamentară februarie-iunie 2022, senatorii și deputații USR vor iniția proiecte legislative care vizează patru domenii cheie: justiție, sănătate, educație și mediu.

USR are ca prioritate eliminarea și/sau taxarea, după caz, a fiecărei categorii de pensii speciale, precum și interzicerea cumulului pensiei speciale cu salariul. În ultimii 6 ani pensiile speciale au crescut cu 73%, iar în 2021 au crescut cu încă 8% față de 2020, ceea ce este inadmisibil în opinia USR.

O prioritate importantă pentru USR este modificarea legilor Justiției spre punerea lor în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene. Modificările la legile Justiției sunt deja pregătite de fostul ministru Stelian Ion, iar USR va insista pentru adoptarea lor atât pentru a atinge obiectivul din PNRR, cât și pentru că sistemul de Justiție are nevoie de ele.

De asemenea, în viitoarea sesiune parlamentară USR va propune un nou Cod electoral, cu o viziune modernizatoare și europeană a proceselor electorale, cu facilitarea exercitării drepturilor electorale în țară și în Diaspora și cu adoptarea bunelor practici recomandate de Comisia de la Veneția și OSCE.

În domeniul Educație, două dintre prioritățile USR se referă la programele „Masa caldă” și „Școală după școală”. Primul program, aflat în stadiu de pilot de mai mulți ani, trebuie extins la nivel național. Al doilea program vizează creșterea calității învățământului și scăderea ratei abandonului școlar prin reorganizarea programului elevilor, astfel încât acesta să fie de la 8.00 la 17.00 și să includă, pe lângă orele de studiu, masa caldă la prânz și activități opționale.

Antiplagiatul, etica și integritatea reprezintă de asemenea arii de maxim interes pentru USR în următoarea sesiune parlamentară. Întrucât considerăm că plagiatorii nu trebuie protejați de clasa politică și nici nu trebuie recompensați cu funcții importante și privilegii, USR va depune încă trei proiecte legislative parte a „pachetului antiplagiat”, pachet inaugurat la finalul anului 2021 cu proiectul prin care plagiatorii dovediți nu vor mai putea renunța voluntar la titlul obținut prin plagiat.


Și în domeniul Sănătate vor fi avansate mai multe propuneri de modificări legislative, inclusiv în ceea ce privește malpraxisul și îmbunătățirea sănătății mintale. De asemenea, USR va lupta pentru adoptarea proiectului inițiat de deputatul Tudor Pop prin care autoritățile locale să finanțeze și sportul pentru copii și juniori pe lângă activitățile sportive pentru seniori. USR își mai propune în noua sesiune și adoptarea unui pachet „Sprijin pentru fete”, prin care vor fi sprijinite fetele și mamele minore.

Nu în ultimul rând, mediul rămâne una dintre preocupările de bază ale USR, sens în care vor fi făcute demersuri pentru aprobarea proiectului de lege care instituie un registru național de mediu și un cazier de mediu.

Totodată, USR va propune un „Program al pădurii”, prin care să fie stopat modul haotic și fraudulos prin care se realizează exploatarea lemnului și transportul acestuia.

USR va face demersurile necesare pentru adoptarea pachetului de legi menit să aducă transparență în numirea conducerii ANRE și performanță. Pe de o parte, este vorba de proiectul potrivit căruia numirile la ANRE să nu se mai poată face fără audierea candidaților în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Pe de altă parte, USR va insista pentru un control parlamentar real asupra ANRE, în locul celui formal din prezent (conducerea Autorității să fie demisă la respingerea raportului de activitate).

PRECIZĂRI:

        
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

USR Constanța solicită exproprierea terenului situat în fața Casei Județene de Pensii. Proprietarii vor să ridice blocuri cu patru etaje
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii