Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pro Democratia sustine ca frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente

ro

01 Dec, 2004 00:00 1042 Marime text

ONG-ul isi retrage observatorii pentru scrutinul din 12 decembrie

Modurile prin care s-au fraudat alegerile au fost "excursionistii" si urnele mobile * Observatorii asociatiei au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale in desfasurarea procesului de votare * La nivelul tarii, observatorii Pro Democratia au fost bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane

Asociatia Pro Democratia isi va retrage observatorii si nu va mai participa la monitorizarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, considerand ca legislatia care reglementeaza alegerile este prea permisiva. Reprezentantii Pro Democratia au luat aceasta decizie, luand act de deficientele sistemului legislativ referitor la alegeri, constatand nenumaratele iregularitati privind campania electorala si procesul de votare si pentru ca doresc sa transmita opiniei publice un semnal de alarma cu privire la modul in care se organizeaza si au loc alegerile din Romania. Potrivit Pro Democratia, frauda electorala se cifreaza undeva intre doua si cinci procente, astfel incat rezultatele alegerilor, asa cum se prefigureaza, pot fi influentate de nivelul fraudei. Modurile prin care s-au fraudat alegerile au fost "excursionistii" si urnele mobile. Observatorii asociatiei au sesizat, in special in mediul rural, o lipsa de organizare, o slaba instruire a membrilor birourilor sectiilor de votare dar, mai ales, o suspecta si ilegala implicare a unor reprezentanti ai autoritatilor locale in desfasurarea procesului de votare. La nivelul tarii, observatorii Pro Democratia au fost bruscati, injurati sau amenintati de anumite persoane.

Frauda prin neutilizarea cartilor de alegator

Asociatia Pro Democratia a cerut, in luna august, Parlamentului sa stipuleze in legea alegerilor, folosirea cartilor de alegator incepand cu alegerile generale din acest an. In opinia APD, prin utilizarea cartilor, ar fi fost inlaturata posibilitatea ca un alegator sa voteze de mai multe ori dezlipindu-si timbrul colant cu stampila "votat" de pe cartea de identitate. Numai ca majoritatea a respins acest amendament, hotarand ca aceste documente sa fie utilizate abia din 2008. Motivele: nu au fost distribuite toate cartile de alegator, iar o parte dintre cele date electorilor s-ar fi pierdut. Dar, totusi, de cativa ani, odata cu eliberarea noilor carti de identitate sunt distribuite si cartile de alegator.

Alianta "Dreptate si Adevar" cere BEC verificari nationale

Ieri, liberalii si democratii vor depune o contestatie la BEC, prin care vor solicita o verificare la scara nationala a listelor suplimentare. Copresedintele Aliantei, Calin Popescu Tariceanu, a mai precizat ca in contestatie se va cere si anularea voturilor celor care au incalcat Legea electorala. La nivel de tara, din copiile dupa listele suplimentare aflate la diferite sedii de campanie, ar rezulta ca 10% dintre alegatorii de duminica au votat pe liste suplimentare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii