Proiecte sociale pentru rromii din Mangalia
Proiecte sociale pentru rromii din Mangalia
11 Jun, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1902
Marime text
Comunitatea rroma din Mangalia numara ceva mai mult de 2.000 de suflete, adica aproximativ 10% din populatia orasului. Cele mai "concentrate" zone populate de rromi sunt, la Mangalia, Cartierul M.I. Dobrogeanu - zona cunoscuta sub denumirea de "La Baraci", la Herghelia Mangalia si la fostul IAS, Fruviileg. Edilul-sef al Mangaliei, Zanfir Iorgus, ne-a declarat ca, pentru comunitatea rroma din localitate, au fost concepute, de-a lungul timpului, nenumarate proiecte si programe, cu finantari locale, dar si nationale, si chiar internationale, menite sa le imbunatateasca nivelul de trai.
"In urma cu cativa ani, cand am demarat programul de ajutorare a acestor oameni, am inceput prin a-i aduna de pe strazi", declara Zanfir Iorgus. "Trebuia sa ii adapostim intr-un mod adecvat, pentru ca la vremea respectiva traiau in niste corturi din carton. Al doilea pas din cadrul acestui proiect a fost sa ii determinam sa isi construiasca locuinte individuale. Tocmai de aceea, in urma cu cateva luni, am si daramat una dintre baraci, urmand ca, in cateva saptamani, sa mai demolam alte doua, iar toate familiile sa primeasca locuinte individuale, deja ridicate, in aceasta zona".
Unul dintre cele mai "dificile" programe a fost cel de planning familial, care presupune o munca de lamurire si un efort deosebit - aplicarea de sterilete femeilor rrome din localitate. Cea mai mare dificultate o constituie, dupa cum ne-au declarat reprezentantii Biroului Social din primarie, depasirea ideilor preconcepute ale femeilor, care, prin educatia pe care au primit-o, considera ca este de datoria lor sa conceapa un numar mare de copii. Contrar ideilor multor romani, femeile rrome isi iubesc foarte mult copiii, nu ii trimit la cersit si chiar au existat cazuri in care conducerea Organizatiei "Salvati Copiii" din Mangalia a fost refuzata, in momentul in care a vrut sa ia cativa micuti pentru a-i duce in tabere gratuite, pentru ca mamele nu au vrut sa se desparta de ei.
In cadrul proiectelor initiate pentru rromi, un loc deosebit de important il are facilitarea accesului la invatatura. Astfel, in colaborare cu Organizatia "Salvati Copiii", Primaria Mangalia a deschis, la Scoala nr. 1 din cartierul Colonisti, o clasa speciala pentru micutii de etnie rroma, care primesc, pe langa rechizite si imbracaminte, si hrana zilnica. Anul acesta va fi data in folosinta si Gradinita Sociala, care se construieste in Cartierul "Baraci" din oras si unde copiii familiilor sarace vor putea fi integrati in sistemul public de imvatamant.
Mai trebuie mentionate, in cadrul proiectelor primariei pentru comunitatea rroma, baia comunala, la care au acces toti locuitorii zonei Baracilor si Morii, dar si alocarea de terenuri gratuite pentru rromii care au dorit sa isi construiasca locuinte individuale. "Pana in acest moment, nici Guvernul Romaniei si nici Consiliul Judetean nu au facut nimic concret pentru comunitatile rrome din Mangalia. Exista, in prezent, in Romania, programe PHARE, cu o valoare totala de 18 milioane de euro. O nimica toata, daca ne gandim ca, numai in Mangalia, primaria a cheltuit, in ultimii ani, peste trei milioane de euro pentru integrarea rromilor in comunitate", declara edilul-sef al orasului, Zanfir Iorgus.
Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii