Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele primarilor se lovesc de blocajul Consiliului Judetean Constanta

ro

23 Oct, 2009 02:38 3788 Marime text
mugurel_mitrana.jpgEdilii din zona sudului litoralului sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să se descurce singuri, atât în ceea ce priveşte derularea proiectelor cu fonduri europene, cât şi pe cea a proiectelor strict edilitare de la nivel local. O bună parte a primarilor din zonă se plânge de blocajul instituit de CJC când vine vorba despre edili de alte „culori" decât cea a PSD-ului.

La Limanu, de exemplu, comună ce deţine un record în materie de proiecte europene, edilul Nicolae Iustin Urdea afirmă că o bună parte a planurilor pe care Ministerul Turismului le are pentru zona sa au fost deja duse la îndeplinire sau sunt în curs de derulare: „Am văzut şi eu planul de dezvoltare pe care îl are Ministerul Turismului pentru zona noastră. Ce pot să spun este faptul că noi suntem deja în diferite stadii de realizare a acestor proiecte. În schimb, una dintre cele mai grave probleme pe care le au 2 Mai şi Vama Veche o constituie eroziunea. Degeaba faci proiecte de milioane de euro, dacă ţie ţi se prăbuşesc falezele", afirmă primarul comunei Limanu.

Edilul din sudul extrem al litoralului se mai plânge de activitatea greoaie a Agenţiei de Plăţi, cea care monitorizează derularea proiectelor: „Dacă nu ne facem preş în faţa lor şi nu le înghiţim aerele de superioritate, nu ne dau drumul la proiecte", mai spune Urdea. La Limanu, în ultimii ani, primăria se poate lăuda cu finalizarea în proporţie de 50% a canalizării, cu aleile de acces către plajă, pista de biciclete etc.

eroziune2.jpgStaţiunea Terra mai are de aşteptat „bunăvoinţa" lui Nicuşor

La 23 August, primarul Mugur Mitrana se plânge - de ceva timp, de altfel - de proasta colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa. „Am demarat PUZ-uri pentru mai multe zone, printre care şi cea de lângă lac, pentru zona costieră de patru kilometri lungime, cuprinsă între Olimp şi Costineşti. De asemenea, dorim să executăm lucrări de îndiguire şi consolidare a falezei. Degeaba ne agităm, de doi ani nu putem lua avizele de la CJC. Dacă această instituţie ne ţine pe loc, poate le putem obţine printr-o hotărâre de Guvern", spune Mugur Mitrana.

Reprezentantul administraţiei de la 23 August afirmă că investitori străini, foarte puternici din punct de vedere economico-financiar, doresc să realizeze lucrări ample în zona comunei. Este vorba despre zece firme mari care doresc să construiască mai multe complexe turistice rezidenţiale, cu hoteluri, piscine, magazine etc, reunite în proiectul „Staţiunii Terra". Afaceriştii străini au cumpărat, deja, terenurile pe care doresc să ridice unităţile de cazare şi agrement, numai că nu se pot apuca, efectiv, de treabă din cauza Consiliului Judeţean Constanţa. „Astfel, nu doar că batem pasul pe loc, dar cetăţenii sunt privaţi de locurile de muncă ce s-ar crea o dată cu demararea acestor investiţii", a mai declarat primarul din 23 August.

„De doi ani, CJC respinge PUG-ul Costineştiului"

La Costineşti, viceprimarul Marin Băduică afirmă că o prioritate pentru turismul în zonă o constituie captarea izvoarelor sulfuroase din comună, alături de consolidarea falezei. Izvoarele au o apă cu temperatura de 36 de grade Celsius, care poate fi folosită la tratarea anumitor afecţiuni, de către unităţile balneare. „Vă daţi seama ce ar însemna exploatarea acestei surse, în condiţiile în care în vârful de sezon se înregistrează un număr de 70.000 de turişti, mulţi dintre aceştia fiind interesaţi de tratamentele balneare?! În acest sens, am depus la Ministerul Turismului un proiect care vizează ridicarea unui Centru de tratament balnear şi agrement. În privinţa falezei, aceasta are nevoie de consolidare şi de betonarea aleii de promenadă, precum şi de stabilizarea piciorului taluzului", afirmă Băduică.

Şi acesta, la fel ca mai toţi edilii „non-PSD" din zonă, se plânge de colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa: „De doi ani ni se respinge PUG-ul. Vin oamenii la noi şi ne întreabă de ce sunt nevoiţi să plătească terenurile pe care şi le-au cumpărat în comună la preţ de intravilan, deşi acestea nu au putut fi introduse la acest regim", mai spune Marin Băduică.

Toate propunerile primarilor din sudul litoralului, dar şi o serie de alte proiecte, au fost reunite într-un „Studiu privind elaborarea strategiei de dezvoltare a turismului din această zonă", al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism. În afara primăriilor mai sus amintite, în studiu mai sunt prevăzute amenajarea Lacului Techirghiol, amenajarea unui port turistic între Costineşti şi Tuzla, amenajarea unui parc de agrement la Mangalia, a unui teren de minigolf şi spaţiu de joacă pentru copii, realizarea unei baze sportive la 2 Mai, reabilitarea Lacului Belona pentru agrement, un aqua park la Costineşti, extinderea şi amenajarea aeroportului de la Tuzla etc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii