Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:21 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul centurii de ocolire a Constantei, in dezbatere publica

ro

23 Mar, 2005 00:00 1352 Marime text

Populatia, factor decizional in dezvoltarea economica a judetului

Reprezentanti ai administratiei locale, directori de institutii si organisme statutare, organizatii, ONG-uri si experti ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare au purtat discutii privind demararea lucrarilor de construire a variantei de ocolire a municipiului Constanta # Persoanele prezente in Sala mare a Prefecturii au putut sa isi exprime ieri punctul de vedere asupra celui mai important proiect economic al judetului * Centura de Ocolire Constanta va porni din comuna Ovidiu si va avea punct de descarcare Poarta 9 a Portului Constanta * Lungimea totala a centurii este de aproximativ 23 de kilometri * Aliniamentul va strabate localitatile Ovidiu, Cumpana, Lazu si Agigea * Obiectivul proiectului este imbunatatirea capacitatii de trafic pe autostrada Bucuresti- Constanta si descongestionarea traficului in jurul zonei urbane

Sala mare a Prefecturii a gazduit ieri o ampla dezbatere privind pregatirea si demararea lucrarilor de construire a variantei de ocolire a municipiului Constanta, parte integranta a Autostrazii Soarelui, care va face legatura intre Bucuresti si litoral. La intalnire au participat atat primarii localitatilor care vor fi strabatute de centura de Ocolire, reprezentantii institutiilor care sunt potential afectate de proiect, presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu, viceprimarul municipiului Constanta, Nicolae Nemirschi, membrii ai mai multor institutii neguvernamentale, cat si reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.Intalnirea de ieri s-a dorit a fi una strict informala si preliminara demararii proiectului de constructie a soselei care va face legatura intre localitatea Ovidiu si Portul Constanta. Cu alte cuvinte, cei prezenti au putut sa isi exprime punctul de vedere asupra celui mai important proiect economic al judetului, astfel incat factorii decizionali sa poata stabili caile cele mai avantajoase pentru realizarea constructiei.

Ovidiu, Cumpana, Lazu si Agigea, strabatute de centura de ocolire

Desi este avantajata de pozitia geografica, Romania are o infrastructura slab dezvoltata, iar lipsa de investitii in acest sector este perceputa din ce in ce mai mult drept o bariera in calea dezvoltarii economice. Drept urmare, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale va sustine financiar, impreuna cu BERD, realizarea aliniamentului propus pentru Ocolire Constanta, care va porni in nord din comuna Ovidiu. Obiectivul proiectului de investitie este imbunatatirea capacitatii de trafic pe autostrada Bucuresti- Constanta si descongestionarea traficului in jurul zonei urbane. Lungimea totala prevazuta pentru centura de ocolire Constanta este de aproximativ 23 de kilometri, urmand sa treaca prin apropierea localitatilor Ovidiu, Cumpana, Lazu si Agigea. Pentru realizarea centurii de Ocolire Constanta au fost luate in considerare cinci alternative, fiind preferata varianta care incepe pe DN 2A, in apropierea localitatii Ovidiu, si are ca punct final Poarta 9 din Portul Constanta. Pana la punctul terminus, alternativa isi va continua traseul pe partea stanga a Canalului Dunare - Marea Neagra. Totodata, vor exista noduri rutiere la Poiana, Ovidiu si zona Agigea.Acest amplasament doreste sa scoata in evidenta rolul ocolirii in imbunatatirea eficientei in transporturi de la si spre Portul Constanta, dar si accesul direct la port. La finalul constructiei, Centura de Ocolire a municipiului Constanta va fi dotata cu garduri de imprejmuire, parapete, sistem static orizontal si vertical de semnalizare a traficului, iluminare a nodurilor rutiere si a zonei podului, o baza de intretinere si se va lua in calcul si dezvoltarea de perdele forestiere pe toata lungimea soselei.

Proiectul, la dispozitia publicului timp de 120 de zile

Din analizele efectuate asupra amplasamentului reiese ca principalele elemente de impact sunt zgomotul traficului, interferenta cu zonele locuite, deteriorarea peisajului, interferenta cu patrimoniul cultural, poluarea aerului, solului si a apei, precum si riscul de accidente.Expertul BERD pe probleme de mediu, Robert Coyle, a declarat ca, in vederea demararii lucrarii, cei implicati in proiect trebuie sa se asigure ca cerintele stricte de mediu sunt respectate, iar parerile persoanelor afectate sunt luate in considerare. Dupa finalizarea procesului de stabilire a impactului asupra mediului si dupa realizarea raportului draft asupra studiului de impact, reprezentantii BERD vor pune documentul la dispozitia publicului timp de 120 de zile, in conformitate cu cerintele europene. Factorii implicati si publicul vor fi informati si in privinta audierilor publice care se vor tine in zona proiectului, data limita pentru observatii urmand sa fie 15 octombrie.Cetatenii direct implicati, precum si institutiile partenere, vor putea trimite sugestii si reclamatii la Directia Calitate din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • grigore 01 Jul, 2010 19:09 sa va duceti an la dracu mea toti mincinosi?