Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul de lege al deputatului de Constanţa Mircea Dobre a trecut. Impozite mai mici pentru operatorii din turism

ro

29 Jun, 2016 00:00 4007 Marime text

 
După ce, în luna februarie, propunerea legislativă privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică, trecea de plenul Senatului, ieri, legea a trecut de Camera Deputaţilor, urmând a intra în vigoare.
 
Proiectul de lege ce vizează introducerea impozitului specific pentru turism, precum şi modul de calcul al acestuia a apărut în urma unor discuţii purtate de parlamentari constănţeni cu oameni de afaceri din domeniu. Deputatul constănţean Mircea Titus Dobre a gândit, a lucrat şi a pus pe hârtie proiectul. Prin această lege, se subliniază faptul că este necesară asigurarea stabilităţii financiare a economiei şi a unei „contribuţii juste a agenţilor economici la efortul general de dezvoltare a ţării corespunzător importanţei domeniului turismului şi alimentaţiei publice”. Totodată, se doreşte „un tratament fiscal echitabil, care să respecte principiul proporţionalităţii”, dar şi „promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenţei neloiale şi creşterea conformării voluntare şi stimularea investiţiilor”, după cum se arată în motivarea actului.
 

„S-a votat! Această lege a fost gândită şi elaborată cu sprijinul celor de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi al celor din alimentaţie publică, astfel încât toată lumea să beneficieze de pe urma introducerii impozitului specific. Companiile din industria turismului vor avea parte de o concurenţă onestă, statul, de mai mulţi bani la buget, iar cetăţenii, de servicii mai bune“, a declarat, ieri, deputatul Mircea Titus Dobre.


Formula se decide în funcţie de domeniu



Impozitul specific anual ar urma să se calculeze pe baza formulelor stabilite distinct pentru fiecare domeniu în parte, astfel: CAEN 5610 „Restaurante”, 5621 „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 „Alte servicii de alimentaţie”, 5510 „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare”, 5520 „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 - „Alte servicii de cazare”.
 
Deputatul Mircea Dobre a subliniat că impozitul specific se aplică operatorilor economici care desfăşoară numai activităţi corespunzătoare codurilor CAEN menţionate. „Impozitul este anual, declararea şi plata impozitului se efectuează trimestrial, în sumă egală cu o pătrime din impozitul forfetar anual, stabilit conform formulelor”, a adăugat parlamentarul constănţean. El a explicat că, pentru determinarea valorii impozitului standard în domeniul turismului - restaurante, alte activităţi de cazare etc., s-a ţinut cont de câţiva indicatori relevanţi.
 
„S-au luat în calcul indicatori relevanţi cum ar fi: capacitatea de a produce venit (număr de locuri de cazare, suprafaţa utilă a locaţiei); zona şi amplasamentul (vadul comercial); sezonalitatea activităţii, dar şi categoria hotelurilor/pensiunilor (număr stele/flori)”, a explicat deputatul Mircea Dobre.
 
Concret, pentru deţinătorii de unităţi de cazare, acest impozit specific va fi stabilit în funcţie de locurile de cazare sau de camere şi va fi o sumă fixă anuală, indiferent de gradul de ocupare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii