Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaților
Proiectul „DNA-ul pădurilor”, respins în Camera Deputaților
PSD și PNL au respins în plenul Camerei Deputaților proiectul USR pentru înființarea „DNA-ului pădurilor”, proiect susținut de societatea civilă și pentru care au semnat zeci de mii de români.
Proiectul pentru înființarea unei structuri specializate în combaterea infracțiunilor de mediu, în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost redepus de deputații USR Diana Buzoianu, Stelian Ion și Silviu Dehelean în iunie 2023, după ce Curtea Constituțională a declarat proiectul anterior ca fiind neconstituțional doar pentru că Guvernul nu a indicat sursa de finanțare.
În timp ce rapoartele de țară ale Comisiei Europene atrag atenția că România pierde aproximativ 6 miliarde euro pe an din cauza exploatării ilegale a pădurilor, foarte puține persoane ajung să răspundă în instanță pentru infracțiuni silvice. În primele 6 luni din 2023, doar 144 de infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice, iar din aceștia numai 10 au primit închisoare cu executare și și-au început pedeapsa. 17 au primit doar amendă, 83 au fost condamnați la închisoare cu suspendare și 34 au fost condamnați cu amânarea executării pedepsei.
Cifrele sunt la fel de îngrijorătoare și pe anii 2022 și 2023: peste 95% dintre dosare s-au finalizat fie prin renunțare la urmărire penală, fie prin clasare.
După votul din plenul Camerei Deputaților, proiectul USR pentru înființarea „DNA-ului pădurilor” va intra în dezbaterea Senatului, Cameră decizională.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp