Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:00 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro inițiat de deputatul Cristina Rizea nu a trecut de circuitul parlamentar de la Senat

ro

04 Apr, 2022 00:00 2839 Marime text
  • La începutul anului 2022, deputatul constănțean Cristina Rizea (USR PLUS) a depus un proiect de lege pentru decontarea din Fondul Unic Național de Asigurări Sociale de Sănătate a unor tratamente pentru infertifilitate
  • Proiectul a fost respins de parlamentarii PSD-PNL-UDMR din Comisia de Sănătate din Senat, după ce inițial a primit raport favorabil de la Comisia de Buget Finanțe, de la Comisia pentru Drepturile Omului și Consiliul Economic și Social
  • Proiectul de lege urmează să fie prezentat plenului Senatului cu propunere de respingere, după care proiectul va fi înaintat Camerei Deputaților care este for decizional
 
 

La începutul anului 2022, deputatul constănțean Cristina Rizea (USR PLUS) a depus un proiect de lege pentru decontarea din Fondul Unic Național de Asigurări Sociale de Sănătate a unor tratamente pentru infertifilitate.
 
Era vizată decontarea de proceduri de fertilizare in vitro și de inseminare artificială.
 
Proiectul legislativ de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro prin Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate depus de USR a fost respins de parlamentarii PSD-PNL-UDMR din Comisia de Sănătate din Senat, după ce inițial a primit raport favorabil de la Comisia de Buget Finanțe, de la Comisia pentru Drepturile Omului și Consiliul Economic și Social.
 
„Nu se vrea. Pur și simplu. Sau nu se vrea acum pentru că nu e campanie electorală”, precizează inițiatorul proiectului.
 
Aceasta a adăugat că „infertilitatea este definită şi recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o afecţiune medicală caracterizată prin lipsa obţinerii unei sarcini după 12 luni de încercări de a concepe şi care, fără investigaţii sau tratament, împiedică persoanele să devină părinţi”, iar la nivel mondial, se estimează că 1 din 6 persoane se confruntă cu o formă de infertilitate în timpul vieții reproductive. 

În Uniunea Europeană, infertilitatea afectează aproximativ 25 milioane de cetăţeni.


România stă și ea prost la capitolul natalitate, iar una dintre cauze este și gradul de infertilitate în creștere al cuplurilor.
 
Cauzele infertilității sunt multiple și pot include probleme medicale, alimentația, stresul vieții cotidiene, poluarea, etc. iar aceasta se manifestă cu precădere în mediul urban, pe sectorul de vârsta 30-40 de ani al populației cu nivel mediu de trai.

La nivelul României, rata generală de fertilitate comunicată de INS pentru anul 2018 a fost de 39,6 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă, în timp ce anul 2019 a adus un declin al acestor numere, coeficientul fiind de 38,1 copii născuți vii la 1000 de femei aflate la vârstă fertilă.

Proiectul de lege urmează să fie prezentat plenului Senatului cu propunere de respingere, după care proiectul va fi înaintat Camerei Deputaților care este for decizional.
 
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:
 
Cristina Rizea, proiect legislativ Procedurile de fertilizare in vitro ar putea să fie decontate de către stat

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii