Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:22 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul prin care autorităţile locale sunt obligate să dezbată şi să voteze iniţiativele cetăţeneşti în maximum 40 de zile, respins în plenul Camerei Deputaţilor

ro

02 Nov, 2023 12:05 961 Marime text


USR a anunțat că proiectul prin care autorităţile locale sunt obligate să dezbată şi să voteze iniţiativele cetăţeneşti în maximum 40 de zile a fost respins de PSD şi PNL în plenul Camerei Deputaţilor, ceea ce înseamnă că, în continuare, consiliile locale şi judeţene vor putea "să ţină la sertar cât vor" aceste iniţiative.

"Consiliile locale şi consiliile judeţene vor putea, în continuare, să ţină la sertar cât vor iniţiativele cetăţeneşti, în condiţiile în care proiectul USR prin care autorităţile locale sunt obligate să dezbată şi să voteze iniţiativele în maximum 40 de zile a fost respins de PSD şi PNL în plenul Camerei Deputaţilor. În forma actuală, Codul administrativ nu prevede un termen în care o iniţiativă cetăţenească să fie dezbătută şi votată în consiliile locale sau judeţene, drept pentru care sunt numeroase situaţiile în care autorităţile locale ignoră pur şi simplu voinţa cetăţenilor", se arată într-un comunicat de presă remis de USR.

Proiectul USR, iniţiat de senatorii Radu Mihail şi Remus Negoi, vine să corecteze această situaţie, instituind un termen de 40 de zile, suficient de mare pentru ca aparatul administrativ al primăriei sau consiliului judeţean să poată documenta şi pune pe ordinea de zi a şedinţelor de comisii şi plen respectivele iniţiative cetăţeneşti, mai spune comunicatul.

"Proiectul respins presupune o modificare destul de simplă a Codului Administrativ, dar care trebuia făcută de foarte mult timp, în condiţiile în care, de multe ori, administraţiile locale uită că au fost alese ca să rezolve problemele cetăţenilor. Din interese obscure, sunt primari care ignoră miile de semnături strânse de la cetăţeni pentru diferite proiecte, aşa cum se întâmplă la Mangalia în cazul Pădurii Comorova. Or, aleşii locali sunt în slujba cetăţenilor, iar iniţiativele venite de la cetăţeni nu trebuie ignorate. Implicarea societăţii civile în actele decizionale ale administraţiei publice reprezintă un act necesar în dezvoltarea societăţii", a declarat senatorul USR Remus Negoi.

După respingerea din Camera Deputaţilor, proiectul va intra în dezbaterea Senatului.


PRECIZĂRI:
 


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii