Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:25 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunerea lui Remus Cernea pică?! Senatorii nu au „îndrăznit“ stoparea finanţării Catedralei Mântuirii Neamului (documente)

ro

13 Apr, 2016 00:00 4514 Marime text
Propunerea legislativă pentru modificarea articolului unic al Legii nr. 376 din 28 decembrie 2007 privind modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, iniţiată de deputatul constănţean Remus Cernea, şi-a terminat „traseul“ legislativ în Senatul României, prima camera sesizată în acest caz. După cum se putea anticipa, propunerea legislativă a fost respinsă de senatori.
 
Această iniţiativă legislativă avea ca termen de adoptare tacită data de 20 aprilie anul curent, dar senatorii au trecut-o pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni, 11 aprilie, şi au respins-o.
 
Concret, deputatul Remus Cernea a propus ca lucrările privind definitivarea Catedralei Mântuirii Neamului, a cărei construire a fost demarată în Bucureşti, să nu mai fie susţinută financiar de stat, ci de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române. La începerea lucrărilor, se stabilise ca lăcaşul de cult să fie finanţat şi cu bani de la Ministerul Culturii şi Cultelor, autorităţi locale sau alte instituţii publice.
Consiliul legislativ a dat aviz favorabil propunerii legislative, în timp ce, pe 8 februarie, Guvernul a respins demersul deputatului Cernea. Motivul: „ar putea ridica obiecţii de neconstituţionalitate, deoarece introduce o normă prohibitivă, respectiv interzice Guvernului şi altor instituţii ale statului alocarea de fonduri care să aibă ca destinaţie construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului“.
 
Ulterior, propunerea legislativă a ajuns în atenţia a trei comisii de specialitate din Senat: Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţa de capital, Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului şi Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi - toate dând aviz negativ. Deşi, iniţial, a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Senatului pe 16 martie şi apoi pe 5 aprilie, propunerea legislativă a fost supusă votului plenului abia luni, 11 aprilie. Membrii primei comisii menţionate au adoptat un raport negativ „având în vedere considerentele incluse în punctul de vedere al Guvernului, precum şi faptul că se încalcă prevederile Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, potrivit căreia cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului“.
 
După cum se putea anticipa, senatorii au spus NU, iar iniţiativa legislativă va fi trimisă în Camera Deputaţilor, for ce va decide, definitiv, soarta acesteia.

 Ce propunea deputatul Cernea 

Deputatul independent de Constanţa Remus Cernea propunea ca „alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobată cu modificări prin Legea nr. 261/2005 şi Legea nr. 376/2007, să se modifice, având următorul cuprins: (2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, fără contribuţii din bugetele Ministerului Culturii şi Cultelor, ale autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice“.

În expunerea de motive a propunerii legislative, Remus Cernea susţine că, „prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, a fost acordat gratuit în proprietatea Patriarhiei BOR un teren proprietate publică de 11 hectare, în centrul capitalei, lângă Palatul Parlamentului, în valoare totală de aproximativ 200 de milioane de euro. Dar astfel a fost încălcat art. 136, alin. 4 din Constituţie, care prevede că: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită la instituţiile de utilitate public㻓.

Mai mult, deputatul constănţean este de părere că, „printr-o acţiune în instanţă, Patriarhia BOR ar trebui obligată să plătească pentru terenul primit din partea statului român. De asemenea, ar fi utilă şi o investigare din partea DNA cu privire la modul în care sunt înstrăinate de către Guvern proprietăţi publice precum terenul de 11 hectare de lângă Parlament acordat de către Guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mântuirii Neamului“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii