Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:03 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD, PD-L si PNL Constanta, in „grupa mijlocie"

ro

10 Jun, 2009 02:08 1026 Marime text

ppp.jpgChiar dacă social-democraţii au luat la euroalegeri peste media pe ţară a partidului, n-au scorul altor colegi din ţară # La PD-L, pare să fi fost muncă în zadar  # Liberalii, mereu, pe locul trei

Europarlamentarele de duminică şi campania premergătoare acestora vor fi repere clare pentru principalele partide care aspiră să cucerească, în toamnă, Palatul Cotroceni. La nivel judeţean, voturile atrase de PSD, PNL şi PD-L nu pot fi liniştitoare pentru candidaţii lor la prezidenţiale.

Testul electoral din 7 iunie a confirmat partidelor politice implicate în competiţia electorală „puterea" lor de a convinge românii asupra importanţei participării la vot.

La aceste alegeri europarlamentare, în pofida prezenţei reduse la urne şi a numărului mic de formaţiuni aspirante la mandatele de eurodeputaţi, avem de-a face cu un clasament al opţiunilor electorale. Conform rezultatelor finale, la nivel naţional, prezentate de Biroul Electoral Central, Alianţa PSD+PC, cu 31,07%, ocupă primul loc, în top urmând PD-L, cu 29,71%, şi PNL, cu 14,52%. Aceeaşi configuraţie a podiumului s-a menţinut şi la nivelul judeţului Constanţa.

Liderul, Alianţa PSD+PC, a obţinut 34,6%, pe locul secund, la o diferenţă de 6,6 procente, s-a clasat PD-L, cu 27,83%, iar medalia de bronz a revenit PNL-ului, care a reuşit să atragă 14,11% din opţiunile electorale valabil exprimate.

PNL, mult sub obiectivul propus

O privire de ansamblu aruncată pe datele furnizate de birourile electorale judeţene din diverse zone ale ţării confirmă faptul că liberalii sunt a treia opţiune pentru electoratul român. Din situaţiile analizate, doar în judeţul Bihor, PNL s-a clasat pe locul doi, dar cu un procent mic (n.r. numai 18,65%) faţă de cele înregistrate de PSD şi PD-L în majoritatea judeţelor.

Liberalii constănţeni, chiar dacă nu şi-au atins obiectivul propus, au reuşit să se apropie de media pe ţară a PNL-ului (n.r. 14,52%). La o analiză mai aprofundată, la nivel central, probabil, PNL Constanţa s-ar situa undeva pe la mijloc, având în vedere că unele filiale din ţară, chiar dacă sunt tot pe treapta a treia a podiumului, au avut un rezultat cu mult mai bun. Este cazul organizaţiilor din Giurgiu (22,5%), Hunedoara (21,19%), Bacău (20,90%) sau Vâlcea (19,52%).

Fără campanie, dar peste media pe ţară

Şi rezultatele obţinute de filialele PSD vor face obiectul unei analize „serioase şi severe", care se va solda fie cu mustrări „colegiale", fie cu modificări „fără ezitare" în structurile de conducere. Deja unele filiale ale PSD din Teleorman (51,68%), Vrancea, Olt (47,04%), Vaslui (45%), Ialomiţa, Galaţi (42,44%) şi Argeş au primit felicitările şi mulţumirile din partea conducerii centrale a partidului pentru rezultatele foarte bune obţinute.

Dar, întorcându-ne la filiala PSD Constanţa, a cărei campanie electorală a nu s-a făcut simţită, ca să nu spunem că n-a existat, scorul obţinut - 34,6% - o clasează peste media pe ţară înregistrată de partid. Însă având în vedere neimplicarea echipei Mazăre în campanie, ar putea apărea nemulţumiri din partea conducerii PSD, ţinând cont că aici se puteau atrage mult mai multe voturi, care, la o adică, ar fi permis obţinerea unui mandat de europarlamentar în plus. Oricum, supărarea liderilor PSD nu se va manifesta la cotele la care ar trebui, întrucât alegerile prezidenţiale se apropie, iar PSD Constanţa ar putea cântări mult în ecuaţia a cărei necunoscută este cine va conduce de la Cotroceni.

La două procente sub PD-L, la nivel naţional

Analiza rezultatelor obţinute la europarlamentare a făcut obiectul întrunirii de ieri a Biroului Permanent Naţional al PD-L. Chiar dacă s-a lăudat că este singura formaţiune reprezentată la mal de mare care a făcut campanie electorală la modul serios şi consecvent, organizaţia judeţeană PD-L Constanţa nu a reuşit nici măcar să obţină cât media pe ţară a partidului, adică 29,71%, scorul de 27,83% fiind mult sub cel de acum doi ani şi foarte mic în comparaţie cu cel obţinut, spre exemplu, de colegii din Neamţ (41,91%), Arad (40,96%), Giurgiu (39,8%), Tulcea (39,1%) şi altele care au reuşit să atragă peste 30% din opţiunile electoratului. Însă, având în vedere că fiica preşedintelui a obţinut la Constanţa 7,18% din voturile valabil exprimate, dacă adunăm la procentul PD-L, s-ar putea considera că democrat-liberalii tomitani au un rezultat bun.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii