Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Punerea in functiune a Unitatii 2, o prioritate nationala

ro

14 Mar, 2005 00:00 833 Marime text

Ministrul Seres a "luat pulsul" Centralei de la Cernavoda

Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres a fost prezent sambata la CNE Cernavoda, pentru a vedea cum decurg lucrarile la Unitatea nr. 2 si care sunt modalitatile de rezolvare a eventualelor probleme existente * Termenul de finalizare a lucrarilor este martie 2006, dar exista deja intarzieri de 2-3 luni * Toate partile implicate in acest proiect sunt decise ca aceste intarzieri sa fie recuperate in scurt timp, astfel incat primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national sa se poata face inca din toamna anului viitor * In cadrul unei intalniri desfasurate sambata dimineata, subcontractorii au cerut ministrului cresterea contravalorii prestatiilor (majorarea sumelor platite pentru forta de munca) * Seres a declarat ca ministerul nu este de acord cu un efort de aproximativ 22 milioane euro, dar a promis ca se va analiza situatia de la caz la caz * Un obiectiv deosebit de important este liberalizarea cu 80 % a pietei energetice de la 1 iulie * Pana la sfarsitul acestui an urmeaza fie creata o societate in parteneriat public-privat care va opera lucrarile la cea de a treia unitate din cadrul centralei, reactorul urmand sa devina functional la finele lui 2009 * In 2004, SN Nuclear-electrica a realizat o cifra de afaceri de circa 120 de milioane de euro si un profit de 40 miliarde lei

Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavoda este cea mai importanta instalatie complexa din Romania de producere a energiei electrice si totodata, cea mai economica. Din acest motiv, functionarea acesteia la standarde ridicate a reprezentat si va reprezenta intotdeauna o prioritate nationala. In cursul zilei de sambata, la CNE Cernavoda a fost prezent ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, scopul vizitei fiind observarea stadiului de lucru la Unitatea nr.2, identificarea eventualelor probleme existente si nu in ultimul rand, gasirea unor solutii viabile de rezolvare a acestora. In cursul diminetii, Seres a avut o intalnire cu firmele contractoare si subcontractoare care efectueaza lucrari de executie la reactorul numarul doi. O problema existenta este intarzierea cu 2-3 luni a lucrarilor la unitatea mentionata, depasire fata de graficul realizat initial de partile implicate in proiect. In cadrul unei conferinte de presa organizata in cursul dupa-amiezii, ministrul a mentionat ca se va incerca recuperarea acestei intarzieri si ca Unitatea nr.2 trebuie sa intre in functiune la termenul stabilit si anume, din luna martie 2006. De asemenea, se intentioneaza ca in toamna anului viitor sa se faca deja primele livrari de electricitate catre sistemul energetic national, pentru ca din 2007, unitatea sa functioneze la capacitate deplina. "In cadrul intalnirii avute, subcontractorii au oferit sugestii, unele fezabile, altele mai putin (revizuirea contractelor si a preturilor), dar cu acestea din urma nu putem fi de acord", a declarat ministrul. Unii dintre subcontractorii de la Unitatea 2 au cerut cresterea contravalorii prestatiilor, dupa scaderea valutei in care au fost intocmite contractele. Seres a afirmat ca sursele de finantare pentru Unitatea 2 sunt nealterate si ca finalizarea lucrarilor de aici reprezinta o prioritate. Firmele implicate in proiect au solicitat majorarea sumelor platite pentru forta de munca, de la 5/6 euro pe ora la 10/11 euro pe ora (pentru fiecare angajat), in calcul fiind luate tarifele brute care includ taxe si impozite atat din partea salariatului, cat si a angajatorului. "In acest fel insa s-ar crea un efort suplimentar de aproximativ 22 de milioane de euro pentru forta de munca. Din acest motiv, in principiu, nu putem fi de acord, dar urmeaza a se analiza situatia de la caz la caz", a mai precizat ministrul. Seres a afirmat ca unul dintre proiectele urmarite de minister este liberalizarea pietei energetice cu 80 %, de la 1 iulie, SN Nuclear-electrica urmand sa devina un furnizor direct pe aceasta piata.

Trei reactoare vor functiona simultan

Lucrarile la Unitatea nr. 2 nu au fost inca finalizate, dar chiar si asa, SN Nuclear-electrica si-a facut planuri si pentru finalizarea celui de al treilea reactor. Astfel, lucrarile la Unitatea nr. 3 vor fi realizate de o societate creata in parteneriat public-privat, Nuclear-electrica urmand sa participe cu activele deja existente, iar viitorii parteneri cu restul fondurilor. Negocierile cu investitorii selectati la sfarsitul anului trecut sunt in plina derulare, Unitatea 3 urmand sa fie operata de o societate la care vor detine participatii toate companiile implicate. Discutiile vor continua luna aceasta, iar in mai-iunie se va semna memorandumul de intelegere, dupa care, pana la sfarsitul anului, se va constitui societatea cu un capital de pana in 300 milioane euro. Lucrarile la U 3 vor incepe in 2006 si se vor incheia dupa trei ani, reactorul urmand sa fie dat in functiune in 2010. Ministrul Seres a declarat sambata, ca se doreste ca cele trei unitati (1, 2 si 3) sa ajunga sa functioneze simultan, dar a exclus ca posibilitatea ca in viitorul apropiat sa se poata lucra si la unitatile 4 si 5, intrucat aici exista probleme serioase legate de infrastructura. In anul 2004, Societatea Nationala Nuclear-electrica a realizat o cifra de afaceri de circa 120 milioane euro si un profit de 40 miliarde lei, potrivit datelor financiare preliminare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii