Puterea şi opoziţia, în război preelectoral PSD versus PNL în bătălia pentru publicitatea stradală (galerie foto)
Puterea şi opoziţia, în război preelectoral: PSD versus PNL în bătălia pentru publicitatea stradală (galerie
02 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
2496
Marime text
Două exemple din tabere politice adverse avem în acest sens: Decebal Făgădău, viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa şi preşedinte al organizaţiei municipale a PSD, şi Christian Gigi Chiru - senator independent de Constanţa.
Primul a iniţiat un proiect de hotărâre care viza ca, „începând cu data de 1 ianuarie 2016 să fie interzisă amplasarea bannerelor publicitare pe raza municipiului Constanţa”. Pe înţelesul tuturor, aproape toate bannerele care „traversează” străzile şi bulevardele municipiului ar fi trebuit să dispară din peisaj. Spunem aproape toate, deoarece iniţiatorul proiectului de hotărâre a introdus o excepţie. „Prin excepţie de la prevederile alineatului (1), amplasarea bannerelor publicitare ce promovează acţiuni ale municipalităţii este permisă numai cu respectarea dispoziţiilor prezentului Regulament”, stă stipulat la aliniatul 2 al aceluiaşi proiect de hotărâre.
Citeşte şi
Decebal Făgădău a pus gând rău reclamelor - De la 1 ianuarie, bannerele publicitare vor fi interzise în municipiul Constanţa (document)
Iniţiativă… cu scop?!
La şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa din 13 octombrie a.c., proiectul de hotărâre iniţiat de liderul social-democrat Decebal Făgădău a fost retras de pe ordinea de zi din motive încă neprecizate. Însă, deşi demersul lui Făgădău de a exclude bannerele de deasupra arterelor constănţene a fost apreciat de mulţi, din punct de vedere al fair play-ului în bătălia politică de anul viitor lucrurile nu sunt tocmai corecte. Şi asta întrucât contracandidaţii celui ce va fi propus şi susţinut de PSD pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ vor fi în dezavantaj. Potenţialii electori ar avea posibilitatea de a „admira” bannerele în care sunt promovate proiectele pe care municipalitatea - condusă de social-democraţi - le derulează sau le va iniţia, aspect ce ar putea înclina balanţa în favoarea candidatului propus şi susţinut de PSD. Ar fi vorba de publicitate indirectă pentru actualul primar.Curios este că la şedinţa următoare proiectul nu a mai fost votat, pentru că a fost retras de iniţiator, primarul Decebal Făgădău, aşa că situaţia panotajului stradal a rămas aceeaşi. Nu ştim ce l-a determinat pe acesta să-şi retragă proiectul.
Opoziţia, preocupată de panouri şi ecrane publicitare
Nici reprezentanţii opoziţiei nu stau cu mâinile în sân. Opt parlamentari PNL, printre care şi senatorul Christian Gigi Chiru, au înregistrat la Senat o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate. Aceştia îşi doresc să elimine restricţionarea privitoare la dimensiunile panourilor şi ecranelor publicitare amplasate pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice şi pe domeniul privat al comunelor, oraşelor şi municipiilor. Potrivit proiectului legislativ, liberalii vor „ca panourile şi ecranele publicitare amplasate pe sol în intravilanul localităţilor, cu excepţia celor amplasate pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice şi pe domeniul privat al comunelor, oraşelor, municipiilor, să aibă următoarele dimensiuni: „1,20 x 1,80 metri; 3,20 x 2,40 metri, respectiv 4,00 x 3,00 metri”.Propunerea legislativă liberală a primit, după o lună, aviz favorabil din partea Consiliului legislativ. În continuare se aşteaptă punctul de vedere al Guvernului, precum şi al Consiliului economic şi social. În cazul acestui proiect legislativ, ultimul cuvânt îl vor avea deputaţii, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii