Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:01 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RAEDPP nu ofera nici un ajutor persoanelor in prag de evacuare

ro

06 Apr, 2005 00:00 1111 Marime text

Chiriasii, victimele unui sistem injust

Victor Niculescu, chirias al unui imobil situat pe strada Tudor Vladimirescu, se afla in situatia ca, peste doua luni, sa ajunga pe drumuri * Imobilul respectiv a fost confiscat abuziv de comunisti * Fostele guvernari au reafirmat dreptul de proprietate dar nu au reusit sa ofere solutii si chiriasilor caselor nationalizate * Contractul de inchiriere semnat cu fostii proprietari expira la data de 25 iunie anul acesta * Conducerea RAEDPP nu ofera nici o solutie privind iminenta evacuare si sustine ca nu detine spatii de oferit * Actualul proprietar, Stila Stavrositu sustine ca nu are nici o obligatie fata de chiriasul sau * Imobilul a fost declarat de proprietarul sau drept demolabil * Ultima sansa a barbatului, cu putine sanse de izbanda insa, este dreptul de uzucapiune * Seful RAEDPP, Radu Babus sustine ca nu il intereseaza "jongleriile" facute de fostii si actualii proprietari

La 15 ani de la reafirmarea dreptului la proprietate, soarta caselor nationalizate sub regimul comunist dovedeste ca, in Romania, si implicit in Constanta, dreptul consfintit prin Constitutie este o chestiune relativa. Problema caselor nationalizate apartine doar in aparenta persoanelor fizice, fie ei proprietari sau chiriasi. In fond, responsabilitatea revine in totalitate statului care in anii `50 a confiscat abuziv proprietatile cetatenilor. Reparatia licita survenita la finele deceniului trecut (legea retrocedarii caselor nationalizate fostilor proprietari) a condus si la aparitia unor incidente deosebite, sute si mii de chiriasi ajungand pe drumuri. De vina este in primul rand sistemul, care a facut dreptate proprietarilor dar nu a reusit sa ofere solutii si chiriasilor.Nascut si crescut in imobilul situat pe strada Tudor Vladimirescu nr.54, Victor Niculescu se confrunta de mai multi ani cu situatia de a fi evacuat din cladire si a ramane, impreuna cu familia sa, pe strada. Desi a facut tot ce era posibil pentru a-si reglementa dreptul de a locui in continuare in acest imobil, Niculescu risca, peste doua luni, sa ramana fara locuinta. Pensionat pe caz de boala, barbatul locuieste in cladirea situata pe strada Tudor Vladimirescu, pe baza unui contract de inchiriere incheiat cu fostii proprietari ai locuintei, contract ce expira la data de 25 iunie a.c.Incercarea de a cumpara locuinta s-a dovedit fara rezultat, deoarece imobilul era revendicat de mostenitorii fostului proprietar. Astfel, Niculescu s-a vazut pus in situatia de a semna un protocol de predare-primire, incheiat de Regia Autonoma Exploatarea Domeniului Public si Privat cu cei sapte proprietari de drept. Astfel, RAEDPP procedeaza la predarea imobilului tuturor chiriasilor, astfel ca Victor Niculescu ocupa, conform contractului de inchiriere nr.6782/1999, spatiul de locuit compus din doua camere si dependinte. In anul 2001, contractul de inchiriere este prelungit de proprietari pana in luna iunie a acestui an, data la care Niculescu este obligat sa paraseasca locuinta.Chiar daca imobilul nu mai dispune de cateva luni nici de energie electrica, caldura sau apa potabila, si poate fi cu usurinta catalogat drept un focar de infectie, Niculescu doreste sa ramana in acest spatiu, in primul rand pentru ca nu isi permite achizitionarea unei alte locuinte si in al doilea rand pentru ca aici s-a nascut. Totusi, Niculescu a solicitat si RAEDPP un sprijin, insa conducerea institutiei nu a oferit acestuia nici un ajutor cu privire la iminenta evacuare. Regia a "solutionat" simplu cazul chiriasului: "Nu avem spatii". Mai mult, Radu Babus a declarat ca, in ceea ce priveste acest caz, el nu are nici o autoritate si nu il intereseaza "jongleriile" facute de fostii si actualii proprietari ai imobilului.

Imobilul, declarat demolabil

Revendicat initial de mostenitorii proprietarilor de drept, imobilul a fost vandut de cei sapte in urma cu doi ani si in prezent se afla in proprietatea lui Stila Stavrositu. Mai exact, cladirea, impreuna cu suprafata totala de teren aferent, este vanduta de acestia dupa numai sapte luni de la incheierea contractului de inchiriere pe numele lui Niculescu.Imediat dupa achizitionarea imobilului, Stavrositu il instiinteaza pe chirias, printr-o notificare a Biroului Executor Judecatoresc Aurel Malciu, ca a depus la Primaria Constanta documentatia necesara pentru ca imobilul sa fie declarat demolabil, desi in contractul de cumparare-vanzare se stipuleaza faptul ca locuinta este intr-o stare "foarte buna". Potrivit declaratiilor chiriasului imobilului, noul proprietar nu doreste sa mai prelungeasca contractul de inchiriere, desi prevederile legale il obligau pe Stavrositu sa prelungeasca acordul pana in anul 2009.Contactat telefonic, proprietarul a motivat situatia chiriasului sau prin faptul ca nu are nici o obligatie catre acesta si ca "Niculescu poate sa spuna sarut-mana ca mai sta inca in acest imobil, deoarece din momentul in care am devenit proprietar nu i-am solicitat niciodata chirie".Niculescu mizeaza pe uzucapiuneVazandu-se in imposibilitatea de a cumpara sau a prelungi contractul de inchiriere, Niculescu a demarat o "campanie" de documentare privind situatia juridica a imobilului. Accesand Arhivele Statului, Niculescu afla ca noul proprietar al cladirii nu detine decat trei sferturi din suprafata totala de teren, drept pentru care doreste sa devina proprietar pe diferenta de pamant. Este posibil insa sa se fi strecurat in acte o greseala, fiind greu de crezut ca aproximativ 100 de metri patrati de teren intravilan, in centrul orasului, au ramas neatribuiti timp de peste un deceniu. Daca este insa asa, atunci chiriasul poate sa ceara atribuirea acestei suprafete, in virtutea dreptului de uzucapiune, potrivit caruia cei care au avut drept de folosinta asupra unui teren timp de peste 30 de ani, pot deveni proprietari. Din pacate, uzucapiunea nu se poate aplica si in cazul imobilului si al restului de teren, intrucat acestea au trecut in proprietatea altor persoane printr-o lege distincta, care reglementeaza situatia caselor nationalizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii