Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revolutionari de "hartie", descoperiti in urma verificarii nationale

ro

12 Jul, 2005 00:00 1236 Marime text

Statul cere dovezi "probatorii" pentru recunoasterea calitatii de luptator

Secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor din Romania, Petrisor Morar, s-a intalnit ieri cu membrii asociatiilor si organizatiilor din teritoriu * Reuniunea a avut drept tema aplicabilitatea Legii nr. 341/2004, privind preschimbarea certificatelor de revolutionar * Revolutionarii s-au aratat nemultumiti de noile cerinte privind dovedirea calitatii de revolutionari * Petrisor Morar a precizat ca in urma verificarii nationale a fost descoperita o serie de certificate de revolutionar false in judetul Constanta

Revolutionarii din cadrul asociatiilor si organizatiilor locale si judetene de revolutionari s-au intalnit in cursul zilei de ieri cu secretarul de stat pentru problemele revolutionarilor din Romania, Petrisor Morar. Reuniunea a avut drept tema aplicabilitatea Legii nr. 341/2004, privind preschimbarea certificatelor de revolutionar. Totodata, a fost un bun prilej pentru membrii celor noua asociatii din teritoriu de a atrage atentia reprezentantilor Guvernului in legatura cu problemele locale, generate de lipsa acestor documente.Intermediarii mesajelor adresate secretarului de stat au fost presedintii asociatiilor. Astfel, Asociatia Luptatorilor Revolutionari din 22 decembrie 1989, cea mai numeroasa organizatie din judet, a fost reprezentata de presedintele Constantin Vasilescu. De asemenea, printre cei care au abordat dificultatile membrilor locali s-au numarat si presedintii Gheorghe Nae si Vasile Turcu.Nemultumirile revolutionarilor s-au referit la aplicarea Legii nr.341 din 12 iulie 2004, act normativ care prevede acordarea unor drepturi martirilor si luptatorilor din decembrie 1989. Potrivit celor declarate de Vasile Turcu, membrii revolutionari intampina greutati in ceea ce priveste obtinerea unor drepturi, deoarece normele metodologice ale Legii Recunostintei s-au modificat, unele chiar in detrimentul participantilor la Revolutie. Totodata, potrivit noilor cerinte, revolutionarii trebuie sa-si revizuiasca dosarele si sa le completeze mult mai substantial. Potrivit instiintarilor expediate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor pe adresa membrilor, acestia trebuie sa completeze dosarele cu "alte documente probatorii din care sa rezulte gradul de implicare si contributia deosebita la victoria Revolutiei, prin acte originale sau copii legalizate, eventual prin copii certificate de catre reprezentantii SSPR". In adresa se mai specifica faptul ca in situatia in care dosarul nu va fi completat cu toate documentele, in conformitate cu art. 12 din H.G. 1412/2004, membrii isi vor pierde calitatile de revolutionari.

Lege asteptata dar hulita

Aplicabilitatea Legii 341/2004 a fost aspru criticata de secretarul de stat, Petrisor Morar. Potrivit acestuia, legea a fost asteptata si dadea mari sperante, insa s-a transformat intr-un document hulit si cu mari lacune datorita normelor metodologice. Petrisor Morar considera ca verificarea dosarelor este o chestiune extrem de importanta deoarece multe dintre ele nu sunt valabile. Totodata, oficialul a mai precizat ca s-au realizat ilegalitati in privinta eliberarii titlurilor de revolutionari. "In baza certificatelor se elibereaza titlurile dar am constatat ca s-au dat titluri fara certificate", a spus secretarul de stat. Acesta a mai mentionat ca seria ilegalitatilor a fost continuata de eliberarea decretului fara semnatura primului ministru dar si de taraganarea eliberarii acestor certificate.In acest context, verificarea a fost dispusa de Comisia Parlamentara de specialitate care a hotarat reexaminarea dosarelor. Conform opiniei lui Petrisor Morar, sumele care urmeaza a fi acordate revolutionarilor, potrivit noii legi, sunt destul de ridicate, circa 10.000.000 lei pe luna, si este normal sa primeasca banii doar cei care s-au remarcat in Revolutie si care pot dovedi acest lucru. "Politic, nimeni nu ne-a cerut anularea calitatii de revolutionar, in schimb toti au precizat ca trebuie certificati doar cei care au contribuit la evenimentele din 1989", a mai declarat secretarul de stat. El a precizat ca o serie de certificate false au fost descoperite si in judetul Constanta. In opinia sa, cei care nu vor putea sa aduca dovezi si care au beneficiat de acte false ar trebui sa aiba decenta si sa nu mai solicite preschimbarea vechilor certificate.Incepand din luna august, comisia de specialitate va trece la verificarea dosarelor in ritm alert, iar presedintii asociatiilor locale vor putea asista la examinare. Printre dovezile pe care le pot anexa revolutionarii dosarelor se numara casete video, fotografii si acte din perioada Revolutiei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii