Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:28 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezoluţie pentru alegerile parlamentare „Obstacole“ în drumul spre Parlament pentru membrii PNL

ro

11 Apr, 2016 00:00 2878 Marime text
Deşi nu au definitivat şi validat dosarele candidaţilor care vor intra în competiţia electorală din 5 iunie, liberalii par preocupaţi, de pe acum, de alegerile parlamentare. Surse din PNL ne confirmaseră că se lucrează, de ceva vreme, la criteriile pe care aspiranţii la mandatele de parlamentari ar trebui să le îndeplinească pentru a se regăsi pe liste.
 
De astăzi, partidele politice pot să-şi depună listele cu numele candidaţilor pe care-i susţin în alegerile locale, termenul-limită pentru depunerea candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene şi primării fiind 26 aprilie. Liderii PNL au început deja să se gândească şi la scrutinul parlamentar. Or, pentru că majoritatea celor din staffuri speră la prelungirea mandatelor de parlamentari pe care le deţin, iar odată promovaţi, au şanse să ajungă şi pe posturi ministeriale, au creionat câteva criterii pe care liberalii trebuie să le îndeplinească astfel încât să-şi asigure locul pe liste.
 
O rezoluţie adoptată de membrii Biroului Politic Naţional al PNL ne confirmă de la ce au pornit şi ce au decis liberalii pentru cei ce vor să ajungă în Parlament. Dacă ne gândim la faptul că şi pentru candidaţii la locale a fost întocmit acel decalog pe placul alegătorilor, rămâne de văzut cât de respectate vor fi şi criteriile impuse potenţialilor parlamentari PNL. Până atunci, liberalii susţin că vor avea pe listele respective „doar persoane competente din punct de vedere profesional şi reprezentative pentru cei ce le vor vota“. „Vor fi pe liste doar cei care îndeplinesc criterii impuse de partid, precum şi normele profesionale şi de integritate“, afirmă liderii PNL.

Cerinţe pentru viitorii parlamentari PNL 

Membrii PNL care se vor a fi parlamentari în legislatura 2016-2020 vor trebui să se implice, pentru început, în pregătirea şi derularea etapelor premergătoare scrutinului din 5 iunie. „Ei vor trebui să-şi ajute colegii care vor lucra în administraţia locală, ceea ce va asigura, ulterior, o comunicare permanentă şi eficientă între structurile locale şi cele centrale, dar şi o cunoaştere mai profundă a problemelor din teritoriu“, susţin liberalii.
 
Pentru cei care vor să-şi prelungească mandatul de parlamentar şi au tras chiulul va fi imposibil să aibă pretenţia de a se regăsi pe o listă a PNL. Asta întrucât „vor cântări mult activitatea desfăşurată în actuala legislatură, profesionalismul de care au dat dovadă, competenţa, menţinerea dialogului cu cetăţenii, dar şi performanţa politică“.
 
În rezoluţia adoptată la finele lunii trecute de BPN al PNL se precizează că se va realiza o „evaluare a întregii activităţi parlamentare a actualilor deputaţi şi senatori, pe baza unor criterii suplimentare referitoare la prezenţa la voturile finale, realizarea de dezbateri publice, întâlniri cu cetăţenii, susţinerea politicilor PNL la nivel naţional şi în teritoriu, direct sau prin mass-media, evaluare finală şi transparentă a reprezentării cetăţeanului, a drepturilor acestuia, în patru ani de mandate“.
 
În evaluarea activităţii parlamentare, se va ţine cont de:
- „îndeplinirea criteriilor de integritate adoptate de PNL;
- evaluarea activității de parlamentar efectuată de copreședinții PNL împreună cu liderii grupurilor parlamentare, luând în considerare aspecte referitoare la experiență, competențe parlamentare, participare activă în exercitarea mandatului de parlamentar;
- competență profesională pe un domeniu de activitate (vechime în activitate, prestigiu profesional dobândit prin studii și diplome de calificare superioară, funcții administrative sau politice ocupate);
- calități de comunicator al politicilor PNL reliefate în mass-media centrală și/sau locală;
- sprijinirea campaniei pentru alegerile locale din 2016;
- participarea la dezbateri publice la nivel central și local pentru promovarea unor politici publice ale PNL;
- îndeplinirea criteriului de gen și de persoane care nu au mai făcut politică;
- atașamentul față de politica și doctrina liberală”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii