Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romulus Minca vinde ce statul ofera pe gratis

ro

07 Nov, 2003 00:00 2655 Marime text

Profit din ONG si sustinere PSD

Romulus Minca este un personaj cunoscut pe plan local datorita unei asociatii de tineret pe care o coordoneaza de mai bine de zece ani, implicarii tangentiale in scandalul privind acapararea fondurilor fostului UTC si functiei de vicepresedinte al filialei locale a Partidului Democrat. Remi, cum ii spun prietenii sai, nu cauta cu dinadinsul distinctii publice, nu pentru ca nu si le-ar dori, ci pentru a nu starni interesul opiniei publice cu privire la modul in care si-a creat, de-a lungul anilor, conditiile bunastarii. De cand si-a pierdut postul de vicepresedinte pentru tineret si sport din cadrul filialei PD, Romulus Minca face naveta mai des intre Constanta si Galati. Atractia pe care o exercita asupra sa municipiul moldav tine de resorturile facerii banilor, intrucat acest promotor al activitatilor nepatrimoniale colecteaza fonduri grase si de pe malul Dunarii. Iar modalitatea mai mult sau mai putin comerciala este tot un ONG de tineret, specializat in cursuri de pregatire profesionala. In conditiile in care dobandirea averii este prezumata ca fiind licita dupa dispozitiile legale in vigoare, nu putem decat sa observam progresul social si material al sefilor asociatiilor nepatrimoniale, de genul lui Romulus Minca. Sa mai spunem doar ca acesta a dobandit in ultima vreme doua autoturisme occidentale, unul fiind folosit de catre sotia sa, in alte scopuri decat clamatul progres al tineretului roman.

Presedinte la doua asociatii de tineret

Debutul lui Minca pe piata ONG-urilor de tineret, daca ne este permis sa ne exprimam astfel, s-a produs in anul 1993, o data cu infiintarea Asociatiei Tineretului Progresist din Romania (ATP). Asociatia a obtinut personalitate juridica dupa Legea 21/1924 si a fost inscrisa in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor de la grefa Judecatoriei Constanta, in urma unei hotarari judecatoresti pronuntate in dosarul nr. 148/F/1993, in data de 1 noiembrie 1993. Sediul declarat al asociatiei era, ca si in prezent, la Hotel "Victoria", etajul II, camera 33, iar printre activitatile consemnate in statut ca formand obiectul de activitate se numarau organizarea de activitati social-culturale, tehnico-stiintifice, sport-turism si divertisment, publicarea de reviste, organizarea de excursii, simpozioane, spectacole, activitati sportive si cursuri de calificare si policalificare. Daca majoritatea activitatilor trecute in statut au tinut aproape exclusiv de divertisment, cursurile de calificare si policalificare au reprezentat sportul cel mai practicat, ba chiar si cu ceva succes financiar, de asociatia lui Minca de-a lungul celor zece ani de activitate. Un amanunt interesant este faptul ca obtinerea personalitatii juridice a asociatiei a fost conditionata de Ministerul Tineretului si Sporturilor, prin ministrul de la acea vreme Alexandru Mironov, de modificarea unui articol cu privire la conditiile maririi si utilizarii patrimoniului. Astfel, potrivit adresei nr. 824/13.10.1993, ministerul solicita ca articolul 11, alineatul 2, din statut sa aiba urmatorul continut: "Patrimoniul social va putea fi marit prin contributii, donatii, cotizatii, precum si din activitatile prevazute in statut, in conditiile legii. Veniturile realizate vor fi utilizate numai in folosul tinerilor". Sa fi avut, oare, ministrul Mironov o premonitie cu privire la modul in care aveau sa fie utilizati banii asociatiei? Raspunsul ramane la latitudinea cititorilor, insa cert este faptul ca in aceeasi adresa se certifica apartenenta asociatiei, prin scopul ei, la sfera de competenta a Ministerului Tineretului si Sporturilor.

Ce ofera statul pe gratis Minca vinde

La doar cateva luni de la inregistrare, ATP obtine avizul nr. 1010/1994 al Ministerului Invatamantului, iar de la acest eveniment competenta Ministerului Tineretului si Sporturilor ramane o simpla hartie de arhiva, invocata totusi sub titulatura de "aviz de functionare" de catre Romulus Minca in aproape toate actele emanate de la asociatie. In rest, ATP-ul avea sa sustina aproape exclusiv cursuri de calificare si policalificare, inchiriind in acest sens sali de la licee si scoli generale sau de la societati cu capital de stat. Activitatea este si in prezent in plina desfasurare. Din pacate pentru multi dintre naivii care platesc bani grei, conducerea ATP nu-i instiinteaza pe tinerii someri sau absolventi de licee ca ar putea beneficia gratuit de cursuri similare daca s-ar adresa Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, in conditiile Legii 76/2002. Numai un astfel de fapt este suficient sa demonstreze ca singurul scop al ATP este progresul tinerilor care o conduc, si nicidecum al celor care platesc cursurile organizate de aceasta. Un amanunt care concura la crearea avantajelor asociatiei este acela ca AJOFM a functionat o perioada chiar in Hotel "Victoria". Romulus Minca, presedintele Asociatiei Tineretului Progresist, este in acelasi timp si presedintele Centrului de calificare si recalificare pentru tineret "Danubius" din Galati, organizatie nonguvernamentala, cu sediul la Hotel "Dunarea", etajul 1, camera 7, Business Center. Desi ATP este organizatie nationala, iar potrivit legislatiei in vigoare ar putea sa deschida filiale, se pare ca ratiuni mai inalte l-au determinat pe Minca sa opteze pentru infiintarea unei noi asociatii, de unde si diversele avantaje contabile in ceea ce priveste structurarea bugetelor celor doua asociatii.

Un pesedist in coastele lui Traian Basescu

Romulus Minca a fost promovat in functia de vicepresedinte al departamentului pentru tineret si sport al organizatiei constantene a PD pe vremea cand destinele acesteia erau obladuite de senatorul Viorel Marian Pana. In aceasta functie, seful celor doua asociatii de tineret mentionate anterior nu s-a evidentiat in mod spectaculos, ba chiar a cochetat o perioada cu un grup de interese, coordonat, potrivit unor surse citate public, de catre pesedistul Felix Stroe. Nimic surprinzator totusi, daca tinem cont de faptul ca insusi senatorul Pana era un apropiat al lui Felix Stroe. In cursul anului trecut, la Constanta s-a creat o situatie surprinzatoare in privinta existentei Fundatiei Judetene pentru Tineret, fundatie de utilitate publica infiintata dupa Revolutie, in baza Decretului-Lege 150/1990, in scopul administrarii patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist. Presedintele FJTC, Valeriu Mataca, a fost contestat de cateva asociatii de tineret, conduse de Sorin Chirita, care au constituit, in cele din urma, o noua Fundatie Judeteana pentru Tineret. Ciocnirile de strada si procesele in instanta dintre cele doua parti au facut obiectul mai multor articole in presa locala si nationala a vremii. In cele din urma, beneficiind de sprijinul unor politicieni social-democrati, oamenii grupati in jurul lui Sorin Chirita au castigat confruntarea, reusind sa-i smulga lui Valeriu Mataca patrimoniul relativ subtire al fostei UTC.

Patrimoniu UTC in curtea PSD

Mataca a sustinut ca gruparea lui Chirita a fost scoasa pe tapet de Felix Stroe, patronul pesedist al firmei "Dacia Tours", proprietara Hotelului Tineretului din Constanta, care a vrut sa tergiverseze procesul privind cererea de retrocedare introdusa in justitie de FJTC. Hotelul Tineretului nu a apartinut de drept Comitetului Central al UTC, dar a intrat in administrarea Biroului de Turism pentru Tineret (BTT), care a incheiat un contract de asociere in participatie cu "Dacia Tours" pentru administrarea acestuia. Ulterior, hotelul a fost achizitionat de firma pesedistilor Stroe si Dumitrache, pe baza unei hotarari a instantei prin care s-a acreditat, desi fara acte doveditoare, ca BTT este proprietarul, nu doar administratorul hotelului. Procesul initiat de Mataca pentru retrocedarea hotelului a fost blocat in momentul in care Sorin Chirita a remis o adresa catre "Dacia Tours", prezentata de aceasta instantei, in care mentiona ca se afla in litigiu pentru preluarea FJTC. Este evident ca, dupa ce a reusit sa-l elimine pe Mataca, Sorin Chirita nu a continuat procesul de retrocedare. Ei bine, presedintele Asociatiei Tineretului Progresist, Romulus Minca, s-a aflat alaturi de Sorin Chirita in tot acest proces scandalos, prin care au fost facute jocurile PSD-ului, in ciuda faptului ca el personal era vicepresedintele filialei locale a celui mai critic partid de opozitie. Marturie in acest sens stau ziarele locale care au relatat conferintele de presa de la Clubul Portul, la care a participat destul de activ si Romulus Minca. Fiind insa un apropiat al senatorului Viorel Marian Pana, nu ne mira lectia de moralitate pe care a prezentat-o prin tot ce a facut pana in prezent pentru progresul tinerilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii