Ruinele din Peninsula, proprietatea nimanui
Ruinele din Peninsula, proprietatea nimanui
21 Apr, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
1489
Marime text
Deoarece multe din imobilele din zona istorica prezinta un real pericol de prabusire, primaria va imprejmui si limita accesul in interiorul acestoraRuinele din zona peninsulara a orasului ameninta sa se prabuseasca peste trecatori, in timp ce Guvernul a acordat un termen de doi ani pentru efectuarea unor avize de expertiza. E drept ca unele dintre ele au fost catalogate si izolate, dar mai sunt si altele care nu se stie inca ce soarta vor avea.
Conform Ordonantei de Guvern nr. 20, din 1994 completata si modificata de OG numarul 14/2006, primariile au fost insarcinate cu inventarierea cladirilor cu un grad ridicat de pericol, desi aceasta operatiune intra initial sub incidenta administratiei publice centrale. Directorul Tehnic Achizitii din cadrul Primariei Constanta, Ion Marica, a declarat ca au fost intocmite comisii menite sa faca expertize. In urma acestora, mai multe cladiri din zona peninsulara a orasului au fost catalogate, in functie de gradul de pericol pe care il prezinta. Unele dintre vechile constructii au fost propuse pentru reabilitare, un imobil chiar a fost reconsolidat, in timp ce altele au fost propuse pentru demolare, neavand nicio sansa de renovare. Primaria Constanta a facut notificari prin intermediul inspectorilor de la Directia Corp Control, iar proprietarilor li s-a acordat un termen de doi ani pentru a-si face avize de expertiza. Documentele puteau fi depuse pana in februarie anul curent, termen care deja a expirat. Problema este ca unii proprietari nu sunt de gasit, iar altii au ignorat aceasta actiune. Efectuarea expertizelor este obligatorie insa, iar primaria urmeaza sa intocmeasca renotificari. Municipalitatea ameninta cu amenzi drastice, in cazul in care proprietarii cladirilor in paragina nu obtin avizele necesare.
Casele, pericol pentru trecatori, turisti sau hoti
Numai ca, in acesti doi ani, se pot intampla multe incidente neplacute, avand in vedere gradul de degradare a peretilor, care ameninta sa cada in orice moment. Mai mult, interioarele caselor pe jumatate daramate au devenit locuri de joaca pentru multi dintre copiii din zona Peninsulara. Intrucat prezinta un pericol iminent de prabusire, Ion Marica sustine ca primaria va lua masuri pentru imprejmuirea si limitarea accesului in interiorul cladirilor. Cum zona atrage turistii, municipalitatea trebuie sa ia masuri si pentru protejarea trecatorilor. Deoarece multe dintre ruine nu prezinta deocamdata o expertiza, nu s-a luat nicio masura pentru eliminarea eventualelor riscuri la care sunt predispusi trecatorii. In pericol se afla si persoanele care incearca sa reutilizeze unele materiale extrase din interiorul lor, cum ar fi caramida, lemn sau fier.
Desi Ordonanta precizeaza ca aceste constructii trebuie sa fie prevazute cu indicatoare de avertisment, o parte dintre ele nu au nimic distinctiv.
Scris de: {autor}Daniel ALBU{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii