Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a inaugurat Secţia Apă-Canal a SC RAJA SA Constanţa la Ţăndărei Primarul din Ţăndărei - „Dacă nu încheiam parteneriatul cu RAJA erau şanse să nu mai putem da apă şi canal oraşului" (galerie foto)

ro

25 Jun, 2011 01:35 1993 Marime text
1_RAJA_Raja.jpgIeri, reprezentanţi ai conducerii SC RAJA SA împreună cu primarul oraşului Ţăndărei, Vasile Sava, au inaugurat noul sediu administrativ al punctului de lucru al Secţiei de Apă-Canal din localitate aparţinând operatorului de apă constănţean. Secţia aparţine de Centrul Zonal Interjudeţean care se află la Hârşova, al cărui sediu administrativ a fost reabilitat şi adus la standarde europene anul trecut.

Parteneriatul dintre autorităţile locale din Ţăndărei şi SC RAJA SA Constanţa, încheiat de doi ani, vine ca un colac de salvare pentru localnicii oraşului,în condiţiile în care societatea care deţinea anterior acest serviciu, Apa Termo, a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor către bugetul de stat şi către terţi, iar oraşul era pe punctul de a nu mai putea beneficia de aceste servicii vitale.

DSCF3321.jpgPână la momentul în care s-a încheiat parteneriatul, potrivit celor declarate de primarul oraşului, în Consiliul Local au existat numeroase divergenţe asupra beneficiilor şi pierderilor care se vor înregistra ca urmare a parafării actelor cu operatorul de apă constănţean. „Dacă Ţăndărei nu intra în Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi nu interacţionam cu un operator de apă atât de mare cum este RAJA, nu putea accesa niciun ban de la Uniunea Europeană. Dacă nu se făceau aceste investiţii, exista posibilitatea să nu se poată furniza apă şi canal oraşului Ţăndărei", a declarat primarul, care a mai adăugat că valoarea datoriilor pe care le acumulase fosta societate se ridica de cinci milioane de lei. De menţionat că RAJA a preluat doar sediul administrativ şi furnizarea serviciului de apă-canal, nu şi datoriile. Sediul inaugurat ieri a fost reabilitat din temelii cu ajutorul muncitorilor proprii ai Secţiei de construcţii din cadrul instituţiei de apă constănţene.

„Ţăndărei va avea o nouă reţea de apă"

Pe lângă intrarea în acest parteneriat, locuitorii vor beneficia de cei 16,3 milioane de euro pe care SC RAJA SA îi va investi pe parcursul a trei ani în reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare a oraşului, în construirea unei staţii de epurare şi a uneia de pompare, dar se vor realiza şi 15 kilometri de reţea nouă. „După ce se vor realiza aceste lucrări, oraşul Ţăndărei va avea o nouă reţea de apă", a mai adăugat primarul. Construirea unei staţii de epurare a apei era necesară în oraş, pentru că vechea staţie, construită în 1974, nu mai făcea faţă evacuării apei şi nici nu mai era conformă cu legislaţia europeană. Cei peste 16 milioane de euro trebuie investiţi în trei ani, contribuţia autorităţilor locale este de 265.000 de euro, bani care vor fi daţi în tranşe pe toată această perioadă.

Costică Nan, directorul coordonator al Centrelor Zonale i-a promis primarului, şi prin el locuitorilor oraşului, că preţul la care se va livra serviciul de apă şi canal este unul foarte bun, aşa cum este şi în celelalte opt centre zonale pe care SC RAJA SA Constanţa le are în judeţele în care a încheiat parteneriate. „Este un sediu nou, la standardele europene pe care le regăsiţi în orice localitate în care SC RAJA SA operează. Societatea ocupă locul al 27-lea în ierarhia companiilor care furnizează acest serviciu de apă şi canal. Cu alte cuvinte, vom avea un preţ foarte bun, astfel încât locuitorii să-şi poată achita facturile", a mai spus directorul coordonator. La finalul ceremoniei, primarul oraşului i-a înmânat acestuia steagul oraşului în semn de respect pentru activitatea pe care conducerea SC RAJA SA a decis să o facă în localitatea pe care o conduce.

Inaugurarea sediului a fost făcută în stil românesc, dar şi creştineşte. După ce a fost tăiată panglica de inaugurare, oaspeţii sosiţi la eveniment au fost întâmpinaţi cu sare şi pâine, iar un preot a oficial o scurtă slujbă de sfeştanie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii