Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:13 20 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Săracii băieţi bogaţi Ce averi au constănţenii găzduiţi de stat în casele de protocol (documente)

ro

17 Jan, 2013 22:21 12087 Marime text
02-cazati.jpgGuvernul a publicat, în cursul acestei săptămâni, lista chiriaşilor Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Printre cei care stau sau au stat în vilele de protocol ale statului se numără şi câţiva constănţeni. Este vorba despre liberalul Jean Paul Tucan, director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, dar care stă într-o casă a RA-APPS în calitate de consilier personal al unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor, despre Răducu Valentin Preda, recent renumit în funcţia de secretat de stat în Ministerul Transporturilor, liberalul Gheorghe Albu, care şi-a depus cererea de revocare din funcţie de secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat în Ministerul Turismului, şi Dumitru Nancu, vicepreşedintele Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Despre niciunul dintre cei mai sus menţionaţi nu se poate spune că stă la mila statului pentru că ar avea posibilităţi materiale reduse. Tocmai de aceea, este oportun să aruncăm o privire asupra averilor lor, aşa cum figurează acestea în declaraţiile de avere.

Unii dintre ei au eliberat sau vor elibera aceste case de protocol în curând. Alţii, însă, nu dau semne că ar intenţiona să facă acest lucru.

Liberalul Jean Paul Tucan figurează pe lista Executivului în calitate de chiriaş al unei case de protocol, din poziţia de consilier personal la cabinetul secretarului de stat al Ministerului Transporturilor. Tucan ne-a declarat că nu a eliberat casa, încă locuieşte în ea şi, de asemenea, că încă ocupă funcţia mai sus amintită. „Am fost consilierul domnului Iliescu (n.r. - Lucian Iliescu). Dacă următorul secretar de stat îmi va solicita serviciile, rămân în funcţie. Fiecare îşi alege echipa", a afirmat Tucan.

Liberalul constănţean deţine, potrivit declaraţiei de avere, trei terenuri intravilane dobândite alături de soţia sa prin cumpărare. El are, de asemenea, două apartamente, un autoturism VW Beetle şi o motocicletă Honda, obiecte de artă şi cult a căror valoare estimată este de 30.000 de euro, bijuterii din aur estimate la 50.000 de euro şi ceasuri în valoare de 70.000 de euro.

La capitolul „Datorii", în declaraţia lui Tucan figurează un cont contractat în 2007 de la Banca Românească, scadent în 2017, în valoare de 50.000 de euro. În declaraţia liberalului figurează şi un venit de 1.022.000 lei, realizat în calitate de asociat al JT. Grup Oil SRL. Precizăm că declaraţia lui Jean Paul Tucan a fost completată pe 6 septembrie 2012.

Răducu Valentin Preda, reinstalat în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului şi Infrastructurii nu are nici clădiri, nici terenuri şi, surprinzător, nici măcar un autoturism. Nu are nici conturi bancare, dar deţine, cash, 35.500 de euro şi 23.000 de lei. Interesante sunt însă împrumuturile acordate în nume personal de social democrat: 634.807 lei către S.C. Ro-De Parteners SRL, 15.000 lei către Valentin Gabriel Pîrvulescu, actual consilier local în Consiliul Local Municipal Constanţa şi 148.700 euro către SC Rhein Main Vertriebs.

În ceea ce priveşte veniturile, Răducu Valentin Preda a realizat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un venit de 23.293 lei în calitate de consilier la Primăria Constanţa, unul de 694 de lei ca membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, unul de 2.680 de lei în calitate de consilier juridic la notarul public Daniel Dumitru Bratu, precum şi unul de 1.600 lei - alocaţia copilului. Declaraţia la care facem referire a fost completată pe 18 mai 2012.

Liberalul Gheorghe Albu, numit în luna mai a anului trecut consilier de stat în Ministerul Agriculturii, şi-a depus, pe 14 ianuarie, cererea de revocare din funcţie. Albu ne-a declarat că vrea să se întoarcă în mediul privat. Cât despre casa de protocol, Albu susţine că o va elibera la termen, atunci când decizia revocării sale din funcţie va fi publicată în Monitorul Oficial.

În declaraţia de avere a lui Gheorghe Albu figurează şase terenuri agricole şi patru intravilane în Cobadin, Deleni, Ciocîrlia, Seimeni, Constanţa, Murfatlar şi Ferma Agricolă Viişoara. Totodată, liberalul are o casă de locuit în Constanţa şi trei spaţii comerciale în judeţ, precum şi un autoturism Volkswagen.

La capitolul „Active financiare", Albu stă foarte bine. Are şapte conturi bancare, în lei, euro şi dolari americani, cele mai multe dintre ele deschise în 2012. Aşa cum reiese din declaraţia de avere, Albu are şi datorii: 1.000.000 lei către Ioan Albu şi 1.200.000 lei către Liliana Albu, ambele fără contract.

Cât despre venituri, liberalul a realizat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un venit de 22.956 lei ca expert la un birou parlamentar. Soţia sa, Maria Albu, a realizat în aceeaşi perioadă un venit de 12.553 de lai societatea comercială Argonaut SRL Constanţa.

În rubrica „Venituri din activităţi agricole" figurează un venit de 1.319.500 de lei realizat de Gheorghe Albu prin cultivarea terenurilor agricole (agricultură, vânzare produse agricole conform borderou achiziţie), dar şi unul de 1.35932 lei, realizat din aceeaşi activitate.

Nu în ultimul rând, liberalul constănţean şi-a trecut în declaraţie şi veniturile realizate din alte surse şi anume: dividente de 111.308 lei încasate de Albu, ca acţionar, de la SC Nostalgic SRL Constanţa, 282.977 lei reprezentând plata pe suprafaţă - subvenţia de la Agenţia de Plăţi în Agricultură şi 31936 lei reprezentând, de asemenea, plata pe suprafaţă - subvenţia de la Agenţia de Plăţi în Agricultură, venit realizat, de această dată, de soţia sa. Declaraţia lui Albu a fost completată pe 4 iulie.

Nu în ultimul rând, fostul secretar de stat din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Bărhălescu, are, conform declaraţiei de avere, trei terenuri intravilane. Deţine, alături de soţia sa, un apartament. Cristian Bărhălescu nu are conturi bancare şi nu a acordat împrumuturi în nume personal.

Fostul secretar de stat a contractat, în 2007, un împrumut în valoare de 24.067 euro de la BCR.

Cristian Bărhălescu a încasat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un venit de 22.478 lei în calitate de director al Icar Tours Constanţa SRL, unul de 2.508 lei realizat ca director al Icar Tours Litoral SRL şi unul de 2.508 lei ca director al Icar Trips. De asemenea, ca director executiv al New Open Sector SA a încasat un venit de 43.155 de lei.

Soţia sa, ca şef lucrări la Universitatea Maritimă Constanţa, a realizat un venit de 34.459 lei. Declaraţia fostului secretar de stat a fost completată pe 25 iulie 2012.

dumitru_nancu.jpgDumitru Nancu, vicepreşedinte al Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii figura, şi el, pe lista Guvernului. Potrivit declaraţiei de avere din 9 iunie 2011, Nancu deţine un teren agricol în comuna Baia din judeţul Tulcea, în suprafaţă de 5 hectare, teren dobândit prin cumpărare în anul 2007. Aşa cum reiese din declaraţia de avere, Dumitru Nancu nu are nicio clădire şi niciun autoturism. Fostul şef de cabinet al fostului ministru al Transporturilor, Eugen Silaghi, are cinci conturi bancare deschise în 2008 şi 2010, în lei şi în euro.

În ceea ce priveşte datoriile, Nancu a avut un credit contractat în 2006, de la CEC, în valoare de 16.500 de lei, a cărui dată scadentă a fost anul 2011.

La capitolul „Venituri", în declaraţia de avere, Nancu figurează cu un venit de 298 de lei realizat ca director executiv al OTIMMC Constanţa, unul de 41.682 de lei încasat ca vicepreşedinte al AIPPIMM, unul de 2360 realizat în calitate de lector universitar doctor la Universitatea „Andrei Şaguna" şi un altul de 9.124 realizat tot în calitate de lector, dar la Universitatea „Ovidius" Constanţa. Soţia sa a realizat, conform declaraţiei de avere, un venit de 1898 lei ca inspector (cinci luni) în Primăria Constanţa şi unul de 4200 de lei pentru creşterea copilului (şapte luni).

Nu în ultimul rând, în aceeaşi declaraţie apare şi un venit de 20.000 lei realizat în calitate de productor agricol, în urma cultivării de teren, de către soţia sa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii