Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se demolează construcţiile de pe plajă amplasate la mai puţin de 300 de metri de ţărm Chiru - „După publicarea OUG în MO se trece la desfiinţarea construcţiilor"

ro

15 Apr, 2011 01:52 2222 Marime text
cap_2.jpgCea mai importantă modificare adusă Legii 597/2001 privind construcţiile din apropierea plajei, în ultima şedinţă a Guvernului, vizează schimbarea distanţei de amplasare a construcţiilor faţă de limita ţărmului de la 200 de metri, la 300 de metri. Listele cu construcţiile care urmează a fi demolate vor fi întocmite de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Potrivit celor declarate de directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, construcţiile realizate ilegal în zona de coastă a Mării Negre în limita de 300 de metri şi care nu au autorizaţii de construire în regulă vor fi desfiinţate.

plaja_demolari_2.jpgPotrivit modificării aduse de această Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre, realizată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, zona de interdicţie temporară de construire pe coasta Mării Negre are o lăţime de 300 metri înspre uscat. „OUG 41/2010 stabilea că acele construcţii realizate în 200 de metri de la limita ţărmului, indiferent de regimul juridic, vor fi desfiinţate prin derogare de la Legea 50. Odată publicată ordonanţa de urgenţă în Monitorul Oficial, după zece zile se poate trece la desfiinţarea acestor construcţii, indiferent de faza de finalizare în care sunt", a spus Chiru.

Astfel, pentru ceea ce s-a construit până acum cu autorizaţie de construire emisă cu încălcarea legii, sancţiunile vor fi cele care au fost prevăzute în Legea 597/2001, dar pentru ceea ce este în lucru la acest moment şi pentru ceea ce primarii vor continua să autorizeze în pofida Legii 597/2001, sancţiunea este demolarea de către MDRT conform procedurii prevăzute prin Ordonanţa 41/2010, care permite demolarea în 48 de ore.

În ceea ce priveşte autoritatea care va emite somaţii şi va face listele cu construcţiile care urmează să fie desfiinţate pentru că încalcă noile prevederi, dacă potrivit Legii 597/2001acestea trebuiau întocmite de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, acum, potrivit OUG modificate, vor fi realizate de Inspectoratul de Stat în Construcţii, în speţă de Inspectoratul Judeţean în Construcţii Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii