Şedinţă cu surprize, azi, la Cernavodă Mariana Mircea vrea să privatizeze termoficarea (documente)
Şedinţă cu surprize, azi, la Cernavodă: Mariana Mircea vrea să privatizeze termoficarea (documente)Se pare că decizia nu ar fi deloc pe placul comunităţii locale, mai precis pe placul buzunarului lor, deoarece prima măsură în cazul privatizării ar fi creşterea costului gigacaloriei. Motivaţia autorităţilor locale în ceea ce priveşte această decizie ar fi aceea de a reduce cheltuielile din bugetul local, dar şi datoria Direcţiei Apă Canalizare Termoficare (DACT), care se ridică undeva la 18 - 19 miliarde de lei.
În întâmpinarea deciziei care ar putea fi luată astăzi de către consilierii locali, actualul administrator al Serviciului Apă - Canalizare -Termoficare (SACT), Laurenţiu Dumitrescu, a transmis, vinerea trecută, către Consiliul Local, spre ştiinţa primarului Mariana Mircea, un raport de activitate al SC Utilităţi Publice Cernavodă SRL. Administratorul societăţii precizează că veniturile şi cheltuielile SACT se încadrează în sumele cuprinse în bugetul din 2011 aprobat prin hotărâre de Consiliu Local, că la data de 31 mai a.c. serviciul avea un rezultat pozitiv de 230.967 lei, iar coeficientul de încasare în perioada 16 octombrie 2010 - 8 iulie 2011 este de 85%. Administratorul precizează în conţinutul informării că, încă de la înfiinţarea SACT, au fost făcute presiuni în vederea privatizării serviciului de termoficare, printre motivele pentru care acesta nu este de acord cu acest demers sunt cele referitoare la protecţia personalului angajat la acest moment, impactul economico-social al serviciului care ar putea fi asigurat prin păstrarea unui preţ scăzut al gigacaloriei, lucru asigurat de un operator al CL.
Mai sunt menţionate, în contextul adresei, unele demersuri care ar fi fost făcute pentru ca actuala conducere a SACT să accepte privatizarea serviciului, cum ar fi cele privitoare la încercarea de a „transfera datoriile DACT în balanţa SACT prin întocmirea unor contracte sau protocoale care contravin legislaţiei în vigoare, a fost întârziată semnarea contractului de delegare prin încredinţare directă de către Primăria Cernavodă până în luna februarie 2011, reclamarea la ANRSC pentru furnizarea de energie termică fără licenţă, etc.". În plus, după ce a fost semnat contractul de delegare a gestiunii ar fi fost refuzată onorarea obligaţiei contractuale de a suporta de către delegatar (primărie) întreţinerea şi reparaţiile efectuate de SACT care depăşesc 3% din venituri. În plus, sunt amintite chestiuni care ţin de salariile angajaţilor SACT, care au fost negociate sub nivelul aprobat prin HCLM 234/15.10.2010, iar drepturile salariale privind orele de muncă suplimentare s-ar afla sub limita minimă a codului muncii. Cel mai important aspect care ar fi fost impus actualului administrator ar fi fost cel referitor la mărirea preţului gigacaloriei pentru a putea suporta efectuarea de lucrări de întreţinere, reparaţii şi retehnologizare, chiar dacă de aceste lucrări ar trebui să se ocupe proprietarul reţelelor şi instalaţiilor, adică oraşul Cernavodă.
Se pare că, în întărirea convingerii autorităţilor locale legate de oportunitatea privatizării activităţii de termoficare, ar fi şi cheltuielile legate de obţinerea licenţei şi autorizaţiilor necesare încheierii contractelor cu furnizorii de apă şi energie electrică.
Precizăm că am încercat să luăm legătura în repetate rânduri şi ieri, şi vinerea trecută, pe acest subiect şi cu primarul Mariana Mircea pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu oportunitatea sau neoportunitatea privatizării acestui serviciu, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp