Senatoarea Ramona Dinu, amendamente privind acordarea unor facilități pentru angajatori. În vizor, contribuțiile de asigurări sociale și serviciile de utilități (document)
Senatoarea Ramona Dinu, amendamente privind acordarea unor facilități pentru angajatori. În vizor, contribuțiile
02 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3777
Marime text
În Parlament a fost depusă o inițiativă legislativă pentru introducerea în legislație a unor facilități pentru angajatori, printre care amânarea și plata eșalonată a contribuțiilor de asigurări sociale, precum și a serviciilor de utilități.
Senatorul USR de Constanța, Ramona Dinu a depus o serie de amendamente de natură să completeze textul legislativ în sensul punerii lui în acord cu decretarea Stării de Urgență, fără de care această propunere ar fi declarată neconstituțională.
Astfel, potrivit amendamentului depus, articolul 1 s-ar putea modifica și completa după cum urmează:
Art. 1
- În cazul care s-a înregistrat o scădere a veniturilor impozabile, aşa cum sunt definite la art. 10, alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de minim 30%, în perioada curentă, comparativ cu media veniturilor impozabile realizate în ultimele 12 luni încheiate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei legi, la cererea persoanelor fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, contribuția de asigurări sociale calculată și reținută, potrivit art. 146, alin.(1), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se plătește la bugetul asigurărilor sociale de stat până la data de 25 inclusiv a lunii iunie 2020 pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se plătesc în lunile martie, aprilie şi mai ale anului 2020.
- La cererea persoanelor fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, contribuția de asigurări sociale datorată potrivit alin. (1) se poate plăti eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii astfel instituite, în proporţie de 100% din volumul total scadent şi fără dobânzi sau majorări de întârziere.
- Pentru suma de 2000 lei din orice venit brut salarial sau asimilat salariilor, persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora nu calculează, reţin şi plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuția de asigurări sociale potrivit art. 146 alin.(1), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Această scutire se va cumula cu facilităţile prevăzute la alin. (1) şi (2) ş operează pentru lunile martie, aprilie şi mai ale anului 2020.
- Pe perioada acordării facilităţilor de la alin (1)-(3), salariaţii beneficiază de vechime în muncă
, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de labugetul de stat.
Articolul 2 se modifică și se completează după cum urmează:
Art. 2. În cazul prevăzut la art.1, alin. (1), la cererea persoanelor fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, calculată potrivit art. 2201- 2204 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se amână la plată până la data de 25 inclusiv a lunii iunie 2020 pentru veniturile din salarii sau asimilate salariilor care se plătesc în lunile martie, aprilie şi mai ale anului 2020. Persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora şi nu solicită să beneficieze de facilitatea prevăzută prin prezentul articol calculează şi plătesc contribuţia asiguratorie pentru muncă în proporţie de 75% din volumul total scadent, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz.Art. 4 se modifică și se completează după cum urmează:
(1) Se aprobă moratoriul asupra amânării legale a executării obligațiilor de plată a serviciilor de utilităţi pentru beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României. Serviciile de utilităţi care intră sub incidenţa moratoriului sunt apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice, servicii de internet şi cablu TV.(2) Amânarea legală a executării obligațiilor de plată a serviciilor de utilităţi se instituie pentru beneficiarii persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, profesioniști, astfel cum sunt definiți în Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, întreprinderi familiale, astfel cum sunt definite în Ordonanța de urgență nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și întreprinderi mici și mijlocii (IMM), conform încadrării stipulate în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, în baza unei solicitări formulate în scris, în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau transmis prin poșta electronică, până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României.
(3) Facilitatea astfel definită se poate acorda cu respectarea dispoziţiilor alin. (1) şi (2) pe perioada stării de urgenţă.
(4) La expirarea perioadei prevăzute la alin. (3), beneficiarii de servicii de utilităţi identificaţi la alin. (2) vor plăti sumele scadente, eşalonat, pe o perioadă de 12 luni de la expirarea perioadei, fără a li se percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere.
(5) Furnizorii de servicii de utilităţi vor eşalona debitele restante fără a depăşi raportul de 1/12 pe lună.
“Propunerea legislativă nu contextualizează măsurile propuse și generează ambiguitate. Ce s-ar întâmpla dacă această lege ar ajunge să fie adoptată de Parlament în decembrie 2020? Ar urma să producă efecte pentru anul 2021.
Măsurile legislative care instituie facilități au un caracter excepțional dat de decretarea Stării de Urgență și de efectele ei asupra cetățenilor și angajatorilor”, spune Ramona Dinu.
Amendamentele depuse pot fi consultate și în secțiunea „Documente”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii