Senatoarea USR Ramona Dinu cere Ministerului Sănătății informații despre situația medicilor din Constanța lăsați cu mâinile goale în fața COVID-19
Senatoarea USR Ramona Dinu cere Ministerului Sănătății informații despre situația medicilor din Constanța
30 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3992
Marime text
Medicii, asistenții medicali și alte categorii de personal din spitale trebuie să primească sprijin sub formă de echipamente și servicii care să îi țină în siguranță, este mesajul senatoarei USR Ramona Dinu.
Parlamentarul constănțean vorbește despre faptul că în această perioadă i s-au adus la cunoștință numeroase informații cu privire la situațiile pe care le întâmpină personalul medical în spitale în contextul actualei crize de sănătate publică.
“Am cerut Ministrului Sănătății să ne facă publică situația de fapt existentă în acest moment în: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei" Constanța, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, Spitalul Municipal Mangalia, Spitalul Municipal Medgidia, Spitalul Orășenesc Cernavodă, Spitalul Orășenesc Hârșova.
Am adresat 8 scrisori Ministrului Sănătății și m-am referit, punctual, la cazul fiecărei unități sanitare publice din județul Constanța. I-am solicitat domnului Ministru să îmi furnizeze răspunsuri având în vedere situația particulară în care se află fiecare unitate din cele menționate mai sus. Cadrele medicale trebuie să primească sprijin sub formă de echipamente și servicii care să le țină în siguranță”, spune Dinu.
Senatoarea USR de Constanța a solicitat informații detaliate privind echipamentul existent și pus la dispoziția cadrelor medicale din spitalele județului Constanța; modul în care s-a realizat instruirea personalului medical și câte persoane au participat; măsurile luate pentru gestionarea deșeurilor asociate tratării pacienților infectați; măsurile suplimentare luate pentru triajul epidemiologic în fiecare unitate sanitară; procedurile de prevenire a infecțiilor nosocomiale dar și numărul cadrelor medicale care au fost testate pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2 în fiecare unitate.
Vouchere de vacanță pentru susținerea cazării cadrelor medicale
Totodată, senatorul propune ca la rectificarea bugetară, aflată în analiză zilele acestea, Guvernul să direcționeze fondurile pentru Programul voucherelor de vacanță, în special fondurile destinate voucherelor din extrasezon, pentru susținerea cazării cadrelor medicale.“O astfel de întreprindere ar fi legitimă întrucât ar permite, pe de o parte, protejarea familiilor cadrelor medicale. Și cum să nu ne dorim să susținem, în situația dată, cadrele medicale care luptă cu eroism pentru a salva vieți, cu resurse precare și insuficientă protecție privind propria sănătate?
Pe de altă parte, în termeni economici, cheltuielile bugetare privind voucherele de vacanță nu pot fi angajate în contextul în care sectorul HORECA este practic închis. Or, este de dorit ca aceste sume alocate în bugetul de stat să fie folosite și să producă efecte de antrenare în mediul de afaceri. Nu aș recomanda să se amâne intervenția guvernului pentru resuscitarea unui sector economic efectiv doborât de criză. Cu cât sunt alimentate mai repede afacerile din acest sector cu resurse bănești, cu atât se vor înregistra mai puține falimente și se va putea menține numărul de locuri de muncă la un nivel apropiat celui înregistrat înainte de criză.
Bugetul total al Programului este de 843.210 mii lei, o sumă consistentă care poate fi folosită în vreme de criză atât pentru mai buna gestionare a crizei de sănătate publică, cât și pentru a încetini viteza de picaj a economiei românești în recesiune”, a explicat senatorul USR de Constanța.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii