Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:44 22 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Silviu Coșa - „Nu doar în Camera Deputaților s-au manifestat mercenarii împotriva suveranității României. Au votat și la Senat împotriva legii pentru aprobarea OUG privind securitatea cibernetică”!

ro

21 Feb, 2025 15:09 507 Marime text


De la declanșarea invaziei din Ucraina, atacurile cibernetice, orchestrate de grupări maligne, s-au intensificat, lovind infrastructuri critice: sabotarea sateliților de comunicații europeni, atacuri informatice asupra spitalelor din România și tentative constante de compromitere a sistemelor informatice esențiale pentru procesele electorale.

Prin această lege, România se aliniază standardelor internaționale și își consolidează capacitatea de reacție în fața amenințărilor cibernetice, regionale și globale.
 
„Cu toate acestea, 15 senatori au votat împotrivă, adică 11% din totalul senatorilor. Aritmetic vorbind, sunt parlamentari care reprezintă 1 milion de români.

Mă îndoiesc că există atâția români dispuși să-și predea țara.

Și atunci, se ridică întrebarea firească: pe cine reprezintă cei 15?", a precizat senatorul PNL, Silviu Iulian Coșa.
 
Ordonanța de Urgență nr. 155/2024 stabilește un cadru juridic și instituțional pentru securitatea cibernetică a rețelelor și sistemelor informatice din spațiul cibernetic național civil.

Aceasta are ca scop principal creșterea rezilienței României în fața amenințărilor cibernetice, prin implementarea Directivei NIS2.


Principalele prevederi ale ordonanței:
  • Domeniul de aplicare: Se aplică entităților din diverse sectoare, inclusiv energie, transport, sănătate, apă, infrastructură digitală și administrație publică. Entitățile sunt clasificate ca fiind esențiale sau importante, în funcție de importanța lor și de impactul potențial al perturbării serviciilor pe care le furnizează.
  • Măsuri de gestionare a riscurilor: Entitățile esențiale și importante trebuie să ia măsuri tehnice, operaționale și organizatorice pentru a gestiona riscurile de securitate cibernetică, inclusiv auditarea periodică a securității cibernetice.
  • Raportarea incidentelor: Entitățile esențiale și importante trebuie să raporteze incidentele de securitate cibernetică către echipa națională de răspuns la incidente de securitate cibernetică (CSIRT național).
  • Înregistrarea entităților: DNSC va păstra un registru al entităților esențiale și importante.
  • Cooperare: Se stabilește un cadru de cooperare la nivel național și internațional în domeniul securității cibernetice.
  • Roluri și responsabilități: DNSC este autoritatea competentă responsabilă cu securitatea cibernetică și cu sarcinile de supraveghere.
  • Supraveghere, verificare și control: DNSC are competențe de supraveghere, verificare și control pentru a asigura respectarea prevederilor ordonanței.
  • Auditul de securitate cibernetică: Se reglementează auditul de securitate cibernetică, care poate fi periodic sau ad-hoc.
  • Sancțiuni: Sunt prevăzute sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor ordonanței, inclusiv amenzi contravenționale.
 



Citește și
Senatorul PNL Constanța, Silviu Coșa, critică atitudinea colegilor din Senat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii