Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:07 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situatia escaladeaza din nou in cel mai rau famat cartier din Mangalia (galerie foto)

ro

23 Jan, 2009 02:28 5692 Marime text
baraci1.jpgÎn urmă cu doi ani avea loc, în cel mai rău famat cartier al Mangaliei, „Barăcile", o serie de incidente, care au pus pe jar autorităţile locale. Uitând sau necunoscând situaţia zonei, mai-marii urbei au retras, pentru a doua oară, paza permanentă a locului, iar celelalte forţe de ordine, în special Poliţia Comunitară, probabil, nici nu cunosc locul pe „hartă" al „Barăcilor"...

Locuitorii celor patru blocuri de pe strada M.I. Dobrogeanu, din Mangalia turistico-europeană, din zona „Barăcilor", imobile cu regim social sau pentru tineri căsătoriţi, aflate în subordinea primăriei, se plâng de comportamentul celor aproximativ 1.000 de vecini, în majoritatea lor cetăţeni rromi. Aceştia locuiesc în condiţii derizorii, în mai multe „barăci" insalubre, nu au locuri de muncă şi au, fiecare, foarte mulţi copii. Fiecare dintre barăci găzduieşte câteva zeci de familii.
În urma retragerii şi trimiterii agenţilor care asigurau paza în preajma blocurilor de la M.I. Dobrogeanu la alte obiective (şi care au fost prezenţi în zonă încă de la inaugurarea acestora), zona a rămas nepăzită. Situaţie în care au avut loc incidente neplăcute, de la „înţeparea" mai multor copii cu seringi folosite, la adevărate runde de jocuri de noroc şi atacuri asupre celor ce locuiesc în blocurile primăriei. Tot la vremea respectivă, primăria a luat decizia reinstaurării pazei permanente a curţii.
Însă, de ceva timp, zona respectivă a ajuns, din nou, o adevărată redută. Retragerea - din nou - a pazei permanente, numărul mic de poliţişti din secţia locală care trebuie să facă faţă „valului" de rromi din zonă şi neimplicarea Poliţiei Comunitare au dus la o stare conflictuală acută. Cetăţenii din cele patru imobile aparţinând primăriei sunt ameninţaţi pe drumul către casă (care trece chiar prin mijlocul „barăcilor"). „Bărbatul meu cumpărase, din pensie, câteva kilograme de carne. Le pusese într-o pungă, pe care a lăsat-o câteva secunde pe trotuarul din faţa blocului, lângă el. I-a dispărut în momentul în care s-a întors cu spatele, nu a durat decât trei-patru secunde...", ne povesteşte I.M., de la unul dintre blocurile sociale de la M.I. Dobrogeanu.
„Vin chiar şi în plină zi, sar în balcoanele de la parter, fură tot ce uităm acolo. Au început să se ia de copii şi de femei, în drumul către şcoală sau către casă, iar ziua e plin de ţigani care joacă barbut, beau şi înjură, chiar lângă chioşcul alimentar. Mai mult, acum câteva zile, au intrat peste doamna care vinde acolo, au lovit-o de mai multe ori şi i-au luat 1.500 de lei. E jale mare aici, ne-au uitat cu totul autorităţile. Mai trece câte o patrulă, două, dar când văd poliţia, toţi fug şi revin în câteva minute", se plânge şi M.A., de la unul din blocurile „tinerilor căsătoriţi".

Puradeii calcă pe urmele părinţilor


La barăci şi în curtea blocurilor trăiesc, laolaltă, cai, capre, măgari şi vaci, spre „bucuria" micuţilor care locuiesc la bloc şi care, probabil, nu ar fi putut face altfel cunoştinţă cu „viaţa la ţară". Din păcate, nu de puţine ori, aceste animale au fost pe punctul de a-i muşca pe copii, punându-le chiar viaţa în pericol. Mangalioţii de la blocurile de pe M.I. Dobrogeanu se mai plâng de faptul că rromii dau iama, nu de puţine ori, în tomberoanele din curte, de unde aruncă gunoiul în toate părţile, în căutare de hrană pentru animale.
Peisajul este întregit de zecile de rufe spălate şi puse la uscat pe gardurile care împrejmuiesc curtea blocurilor, care dau un aspect absolut derizoriu, de „coviltir". Şi, ca să pună capac la toată această situaţie, micuţii rromilor nu se lasă mai prejos: se cocoaţă pe autoturismele locatarilor blocurilor, unde ţopăie fericiţi nevoie mare şi nu se dau bătuţi până când proprietarul nu le dă un „cinci mii" ca să coboare. În plus, aceştia au pus cu totul stăpânire pe locurile de joacă ale copiilor din zonă, nevoiţi să rămână încuiaţi în case.

Poliţia Mangalia consideră zona „barăcilor" o prioritate absolută


„Zona reprezintă, de ani de zile, o prioritate absolută pentru patrulele poliţiei municipale", afirmă comisar-şef Nicolae Pescaru, şeful Poliţiei Mangalia. „Locuitorii zonei trebuie să apeleze, de urgenţă, în cazul oricărui incident, numărul de urgenţă 112 sau, în momentul în care patrula trece pe acolo, să sesizeze oamenilor legii situaţia. Oricum, voi dispune ca, de săptămâna viitoare, poliţia de proximitate să treacă zilnic pe acolo, iar o patrulă să păzească mult mai intens zona „barăcilor". Totodată, vom înainta o adresă Jandarmeriei, care are şi un sediu în curtea blocurilor de la M.I. Dobrogeanu, dar şi Poliţiei Comunitare, care are mult mai multe forţe de ordine decât noi", conchide comandantul poliţiei locale.
Rămâne de văzut dacă, în al 12-lea ceas, autorităţile locale vor decide să trimită în zonă cel puţin o patrulă (din cei peste 100 de angajaţi) a Poliţiei Comunitare, care să aplaneze situaţia, ce are tendinţă să se acutizeze de la zi la zi. Cetăţenii blocurilor, plătitori de chirii şi taxe la primărie, vor avea, poate, astfel, dreptul de a se simţi în siguranţă în propria „ogradă".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dumitru 16 Feb, 2009 22:45 da asa da mai sa zicem ca sa modificat dara sa sa dea locuinta la tota lumea care sunt acolo si la famiklea duracea care are multa famile care locuesc an tro curte tota familea duracea sunt multi frti si surori fara tata locuesc va rog mult sa aveti grija de acesti omeni va multumec cu stima si respect
  • Turgay 23 Jan, 2009 09:04 Trimiteti Jandarmii , ca de multa vreme joc pe masina lu unu si nu are cine sa mi dea 5 lei