Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:04 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situl arheologic al oraşului antic Callatis, în pericol. USR Constanța a sesizat Ministerul Culturii

ro

12 Jun, 2020 00:00 2834 Marime text
  • Au trecut 7 luni de când Ministerul Culturii a fost sesizat cu privire la situația în care se află situl arheologic al oraşului antic Callatis, monument din patrimoniul cultural national
  • Proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ prevede restaurarea unor monumente de importanţă naţională şi universală, aflate în patrimoniul UNESCO
  • Studiul de fezabilitate a fost avizat de Ministerul Culturii, dar din păcate nu şi proiectul tehnic pentru care specialiştii au formulat observaţii şi s-a solicitat revizuirea documentaţiei

Reprezentanții USR Constanța susțin că de 7 luni așteaptă un răspuns din partea Ministrului Culturii cu privire la situația în care se află situl arheologic al oraşului antic Callatis, monument din patrimoniul cultural naţional.
“Îi atrăgeam atenția fostului ministru al Culturii, Valer Daniel Breaz, printr-o interpelare din octombrie 2019, cum, în contextul proiectului european “Callatis – istorie la malul Mării Negre“, în valoare de 3 milioane de euro, au fost constatate abateri ce trebuie verificate. Între timp, fotoliul de ministru al Culturii a fost preluat de Bogdan Gheorghiu care a continuat să ignore solicitarea mea”, susține senatoarea Ramona Dinu.
În sesizarea transmisă Ministerului Culturii, reprezentanții USR Constanța, au subliniat următoarele:
  • studiul de fezabilitate a fost avizat de Ministerul Culturii, dar din păcate nu şi proiectul tehnic pentru care specialiştii au formulat observaţii şi s-a solicitat revizuirea documentaţiei;
  • în pofida acestei situaţii, s-au demarat lucrări în regim de urgenţă.
Parlamentarul USR de Constabnța i-a cerut încă odată Ministrului Culturii să intervină prin puterile conferite de lege pentru efectuarea unei evaluări amănunțite asupra situației în care se află în prezent Cetatea Callatis și să ne comunice public măsurile care s-au întreprins până la acest moment pentru a corecta derapajele din implementarea proiectului, dar și măsuri concrete pentru salvarea acestui obiectiv cu importanță istorică și culturală deosebită.

Vă reamintim, încă de pe vremea mandatului de edil a lui Claudiu Tusac, Primăria Mangalia a încredinţat un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Callatis, monument din patrimoniul UNESCO. Zidurile Cetăţii au început să se surpe.
Proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ prevede restaurarea unor monumente de importanţă naţională şi universală, aflate în patrimoniul UNESCO.
Este vorba de zidul de nord-vest al Cetăţii Callatis, Basilica Siriană şi mormintele de tip Hypogeu din necropola callatiană.
Finanţarea proiectului se face prin Programul Operaţional Regional, bugetul total ridicându-se la 13 milioane de lei. Finanţarea este asigurată din fonduri structurale – 91%, bugetul de stat – 7% şi bugetul local – 2%.
Aplicaţia de finanţare a fost depusă în 2010, dar iniţiativa proiectului datează din mandatul primarului Zamfir Iorguş.
În 2008 au fost emise primele certificate de urbanism. Tot atunci a fost avizat de Ministerul Culturii studiul de fezabilitate, urmând ca ulterior să fie supus aprobării şi proiectul tehnic.


Citește și :


Senatorul USR, Ramona Dinu, interpelare pe tema situației Cetății Callatis din Mangalia


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii