Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:20 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sloganul de campanie, pentru unii muma... (galerie foto)

ro

05 Jan, 2009 02:25 1463 Marime text

Ovidiu_pod_cale_ferata_banner_electoral_PNL_02.jpgCu etichete electorale dintre cele mai inspirate ori, din contră, fără vreuna, cei mai puternici candidaţi ai principalelor formaţiuni politice au câştigat bătălia politică de la parlamentare de la finele lui noiembrie

După un an în care peisajul politic constănţean s-a dovedit a fi extrem de aglomerat, a venit vremea ca actualii deputaţi şi senatori ai oraşului de la malul mării, cei mai recent aleşi, să se bucure de statutul nou dobândit. Privind retrospectiv însă, toţi candidaţii s-au străduit cum au putut mai bine să-şi convingă alegătorii că ei sunt oamenii potriviţi pentru a le promova interesele.

După divergenţele pe care le-au avut social-democraţii şi democrat-liberalii, privind sloganul de la nivel central „Ei cu ei, Noi cu voi" şi panourile electorale în care portocaliul PD-L-iştilor se îmbina cu roşul PSD-iştilor, în cele din urmă s-a ajuns la un consens: o formulă de guvernare pentru următorii patru ani, PSD+PC+PD-L.
Campania de la parlamentare i-a solicitat la maximum pe cei care aspirau la un fotoliu cald şi stabil în Parlamentul ţării pentru următorii patru ani: drumuri şi vizite zilnice în colegiile unde au fost nominalizaţi candidaţi, întâlniri şi cu cetăţenii, majoritatea nemulţumiţi.
Sloganurile mai multor candidaţi, care la începutul lunii noiembrie au crezut cu ardoare că vor câştiga votul cetăţenilor, s-au dovedit a fi inutile. Unele dintre ele, mai convingătoare, mai realiste, mult mai practice şi uşor de înţeles, au îndemnat cetăţeanul să pună ştampila în dreptul formaţiunii lor.
Pe lângă lozinca la nivel naţional, pe care cele trei formaţiuni politice importante ale peisajului autohton l-au ales pentru a-şi defini cât mai bine intenţiile în următorii patru ani, conducerile partidelor au lăsat mână liberă fiecărui candidat să-şi aleagă un slogan prin care să-şi pună în valoare propria personalitate şi propriile intenţii în calitate de viitor deputat ori senator.

Deviza de la Carrefour a liberalilor - folositoare parţial

Deşi omul, şi nu deviza, se pare că ar fi contat, candidaţii şi-au ales câte o „carte de vizită". Pe lângă sloganul de la nivel central al liberalilor, „Pentru o viaţă mai bună" - copiat, se pare, de la lanţul de hipermarket-uri „Carrefour" - PNL-iştii tomitani au arătat că sunt ingenioşi, improvizând fiecare câte unul nou.
Gheorghe Iorov şi Ovidiu Cupşa au defilat cu sloganul „Construim împreună o viaţă mai bună", Iulian Gropoşilă a preferat „Altă educaţie, altă viziune", Marius Enescu - „Pentru tine, pentru ca tu să ai o viaţă mai bună", Adrian Bratu a făcut campanie sub deviza „Un deputat alături de tine, un deputat care-ţi rezolvă problemele", în timp ce Matei Constantin a optat pentru „Un profesionist face viaţa mai bună". Mihai Lupu s-a prezentat cetăţenilor drept „Profesionistul de care ai nevoie", Andrian Mihei promite „Pentru tine o viaţă mai bună, pentru Constanţa proiecte concrete", Carmen Răducu asigurându-i pe alegători că va fi „mereu aproape de oameni", în timp ce Septimiu Bourceanu le va aduce „Sănătate pentru tine". Puiu Haşotti, parlamentar cu state vechi în parlamentul ţării, a ţinut să evidenţieze că „Experienţa face diferenţa". Din toţi cei 14 doritori de statut, doar pentru trei dintre pretendenţii norocoşi, sloganul a fost convingător, respectiv Gheorghe Dragomir - Colegiul 1, „profesionistul" Mihai Lupu, Colegiul 2  - la Deputaţi, şi „cel cu experienţă", Puiu Haşotti - Colegiul Senatorial 1.

„Ceilalţi se ceartă, noi construim"/„Bazează-te pe mine!"


Cât despre social-democraţi, locuinţele ieftine pentru tineri pe care primarul Radu Mazăre a promis că le construieşte, în timpul electoralelor locale, au constituit şi baza campaniei pentru alegerile parlamentare. Cu ajutorul sloganului de la nivel naţional „Votezi PSD, Votezi pentru tine", devizei locale „Ceilalţi se ceartă, noi construim", dar şi al celor care garantau profesionalismul şi priceperea celor 14 aspiranţi - mai exact şeful municipiului, Radu Mazăre, şi cel al judeţului, Nicuşor Constantinescu - PSD-iştii au câştigat cele mai multe mandate (şapte) - cinci de deputat şi două de senator. Etichete precum „Tu pui ştampila, noi punem casa" sau „Tu pui ştampila, noi îţi scoatem TVA-ul" au determinat alegătorul să trimită în Parlamentul ţării, pentru următorii patru ani, şapte politicieni social-democraţi: debutanţii Cristina Dumitrache, Matei Brătianu, Antonella Marinescu şi Nicolae Moga, precum şi cei cu state vechi - Eduard Martin, Alexandru Mazăre şi Manuela Mitrea. Pentru cea din urmă, sloganul „Bazează-te pe mine!", comun cu cel al soţului, Miron Mitrea, deputat de Vrancea, i-a adus un al treilea mandat de deputat.

PD-L: Trei debutanţi, trei perdanţi

După ce democrat-liberalii constănţeni s-au luptat cu PSD-iştii pentru că le-au furat identitatea sloganului „Ei cu ei, Noi cu voi", au reuşit totuşi să obţină trei mandate de deputat şi unul de senator. Toţi debutanţi, dornici de muncă, în interesul cetăţeanului - după cum au tot promis în campanie. Cu sloganul său „Constanţa pe mâini bune", „senatorul tău din Colegiul 4", Mircea Banias, a convins alegătorii să-i acorde şansa de a păşi pentru prima dată, oficial, în Parlamentul ţării. Şi ceilalţi actuali deputaţi, foşti candidaţi, Constantin Chirilă, Zanfir Iorguş şi Maria Stavrositu, au reuşit să-şi convingă cetăţenii din propriile colegii. Cu sau fără slogan personalizat, doar cu cel de la nivel central - mult mai persuasiv, eticheta „PD-L ţine cu tine" s-a dovedit a fi convingătoare în colegiile 4, 5, 10 - la Deputaţi şi 4 - la Senat.
Pentru trei dintre deputaţii cu state vechi în Parlamentul ţării, Dorel Onaca, Laurenţiu Mironescu şi Mircea Iustian, „Constanţa pe mâini bune" ori „Ei cu ei, Noi cu voi" nu a fost pe placul alegătorilor din colegiile 2 - la Senat şi 7 şi 9 - la Deputaţi.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii