Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:06 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştii ce-a făcut, patru ani, parlamentarul tău? Fostul coechipier al lui Banias, Maria Stavrositu, deputatul care a pierdut Organizaţia Municipală a PDL Constanţa

ro

17 Oct, 2012 03:01 2950 Marime text
Stavrositu_Maria_Stavrositu_1.jpgZIUA de Constanţa prezintă profilul parlamentarilor constănţeni. Ce au făcut ei în ultimii patru ani? Prin ce s-au remarcat în mandatul 2008 - 2012? În ce scandaluri au fost implicaţi? În ce dosare? Cum au evoluat averile lor? Se pot mândri cu iniţiative care au devenit legi? Au fost activi? Au fost aproape de cetăţenii din colegiul lor, cei care le-au dat votul în contextul alegerilor generale din noiembrie 2008?

Vom prezenta profilul fiecăruia dintre cei 14 parlamentari constănţeni şi, de asemenea, al celor doi deputaţi ai minorităţilor naţionale, aleşi la nivel naţional, dar originari din Constanţa.

De la catedră, la tribuna Parlamentului

Maria Stavrositu, deputatul Colegiului uninominal 10, este, în momentul de faţă, într-o situaţie incertă, căci Biroul Permanent Judeţean al PDL Constanţa nu a validat o nouă candidatură a sa pentru un al doilea mandat de parlamentar.

Democrat liberala a devenit deputat în contextul alegerilor generale din 2008, prin redistribuire. I-a avut contracandidaţi pe Marioara Cojoc (PSD), Andrian Sirojea Mihei (PNL), Cristina Raluca Dincu (PRM), Ştefan Papp (UDMR) şi Stan Rădulescu (PNG).

Deputatul Colegiului 10 s-a născut pe 22 octombrie 1973. Potrivit CV-ului disponibil pe site-ul Camerei Deputaţilor, în 1992 a terminat Liceul „Mircea cel Bătrân", iar în 1997 a absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 2002 - 2004 urmează un master în matematici aplicate „Analiză, Prognoză, Modelare" în cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa. În CV figurează, de asemenea, un curs de specializare postuniversitară „Management financiar şi de portofoliu", urmat în 2006. Ulterior, Maria Stavrositu bifează şi un curs post-universitar de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţionale, la Institutul Diplomatic Român. Un an mai târziu, parlamentarul constănţean termină un curs post-universitar, „Securitate şi bună guvernare", la Colegiul Naţional de Apărare.

Din 1998 până în 1999 Maria Stavrositu a fost preparator universitar în cadrul Universităţii „Ovidius" Constanţa. În perioada 2000 - 2007 este asistent universitar la aceeaşi instituţie de învăţământ.

Locul 226 în clasamentul general al prezenţei

Maria Stavrositu este secretarul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor şi, de asemenea, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Parlamentarul face parte din grupurile de prietenie cu India, Republica Muntenegru, Croaţia şi Republica Elenă.

Potrivit raportului „Sinteza activităţii parlamentarilor în mandatul 2008 - 2012" publicat de Institutul pentru Politici Publice la începutul acestei luni, deputatul Colegiului 10 a avut, în perioada 19 decembrie 2008 - 16 octombrie 2012, 34 de luări de cuvânt în plen, 30 de întrebări şi interpelări, a semnat o moţiune şi a iniţiat 28 de propuneri legislative, ceea ce o situează pe locul 138 în topul iniţiatorilor.

În ceea ce priveşte prezenţa, democrat liberala a înregistrat o prezenţă la vot în perioada mai sus menţionată de 63,4%, ocupând locul 226 în clasamentul general de prezenţă.

O parte dintre iniţiativele legislative s-au concretizat în legi: proiectul de lege pentru modificarea art. 20 alin (2) lit. b) din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - Legea 359/2009, proiectul de lege pentru modificarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal - Legea 27/2012, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie - Legea 25/2012.

În topul parlamentarilor cheltuitori

În 2010 deputatul constănţean a figurat într-un top al celor mai cheltuitori deputaţi ai lunii martie. La momentul respectiv, realitatea.net preciza că Maria Stavrositu a cheltuit în deplasările din afara ţării 5.780 de lei pentru cazare, 5.317 lei pentru transport şi a primit o diurnă de 1.259 de lei.

Potrivit alesiivoteaza.ro, site pe care sunt publicate cheltuielile fiecărui deputat în intervalul octombrie 2010 - februarie 2011, Maria Stavrositu a cheltuit, în februarie 2011, 484 de lei pentru diurna în teritoriu şi 834,35 de lei pentru cea din deplasar, 2.524,26 de lei pentru cazarea în străinătate, 630 de lei pentru transportul în ţară şi 725 de lei pentru cel din străinătate.

Deputatul constănţean este, din martie 2010, membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Patru ani mai târziu

Între declaraţia de avere depusă de parlamentarul constănţean pe 15 decembrie 2008, deci la debutul mandatului, şi cea mai recentă declaraţie, depusă pe 15 iunie 2012, există nişte diferenţe notabile.

Vorbim despre patru conturi şi depozite bancare, dintre care trei în lei, unul în euro, care nu se regăsesc în prima declaraţie.

Ar fi, apoi, plasamentele şi investiţiile directe. În 2008 nu avea nimic de genul acesta. Aproape de finalul primului mandat, vorbim despre părţi sociale la SC. Interfinbrok Corporation, SC Intervip SRL şi SC Listate Delistate BVB.

Traiectoria politică

Înainte de a fi membru PDL, Maria Stavrositu a făcut parte din PLD-ul condus, la Constanţa, de fostul subprefect Mircea Iustian, actual membru al Forţei Civice. După fuzionarea PD-ului cu PLD-ul, Maria Stavrositu candidează la alegerile generale din noiembrie 2008 şi devine deputat. Ulterior, ea devine şi preşedintele Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa. De câteva luni, însă, parlamentatul nu mai este şi liderul pedeliştilor din municipiu, locul său fiind ocupat acum de deputatul Colegiului 4, Constantin Chirilă.

În campania din 2008, Maria Stavrositu şi-a făcut campanie în tandem cu senatorul Mircea Banias, fost lider democrat liberal, actual preşedinte interimar al PC Constanţa. Ulterior, relaţia de partid dintre cei doi a degenerat, nu o dată cei doi parlamentari certându-se chiar de faţă cu presa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii