Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:39 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stroe Felix, senator PSD „Cerințele de autorizare și construire pentru beach-baruri sunt aceleași ca pentru un bloc de 10 etaje"!

ro

27 Jun, 2023 11:37 1648 Marime text


Senatorul Felix Stroe, președintele PSD Constanța consideră că se impun de urgență reglementări legislastive care să vină în sprijinul
operatorii din industria Turismului și ospitalității care continuă  să se lovească de aceleași probleme de reglementare a funcționării diverselor unități de alimentație publică și agrement.

}n cadrul unei declarații politice, parlamentarul se referă în special la beach barurile, pe car ele regăsim peste tot  în zonele cu plajă din întreaga lume și, implicit, de pe cele ale litoralului românesc.

„Agenții economici care operează asemenea unități au an de an dificultăți de funcționare, amplasare și chiar construire - ca investiție în turism - din cauza diverselor reglementări legislative.

Deși s-au depus, la Camera Deputaților, diverse amendamente, acestea nu au reușit încă să reglementeze corect o activitate necesară și justificată economic, care (ar putea) aduce sute de milioane de lei, la bugetul statului.

Concret, Primăriile litorale și Apele Române erau obligate să emită PUZ-uri noi, în condițiile în care cele vechi datează din 2000!?

Operatorii economici au licitat și închiriat sectoarele de plajă, în ideea că aceste PUZ-uri noi vor fi emise. Au construit, au obținut autorizații (de la DSV și clasificare turistică), inclusiv toalete, dușuri, vestiare. În prezent, cerințele de autorizare de construire sunt aceleași ca pentru un bloc de 10 etaje, ceea ce evident este o anomalie.


Recent, peste 30 de asemenea unități din Mamaia Nord-Năvodari au fost închise de ANPC pentru lipsa autorizației de construire, acolo unde sunt litigii pentru emiterea acestora. Foarte simplu ar fi ca, printr-un Ordin de Ministru, aceste unități provizorii să fie exceptate de la prevederile Legii 50/1991 și să fie edificate pe baza unui regulament al primăriilor, fără să afecteze mediul, din materiale ușoare (lemn, stuf etc.) și să fie racordate la utilități, în condițiile în care au toate celelalte autorizații de funcționare.

Chiar și reprezentanții ANPC au recunoscut, în prezența agenților economici, că respectivele construcții sunt, ca nivel estetic și funcțional de nivel european dar că... trebuie închise, așa prevede legea.

În acest timp, turiștii sunt revoltați și contestă măsurile de închidere. Statul român, prin Apele Române, este partener al acestor afaceri fiscalizate, care aduc venituri importante la bugetul de stat. Ce face el, Statul, pentru buna funcționare a unei afaceri necesare, ca să funcționeze?! Unde merg angajații, care astfel rămân fără locuri de muncă?

Sunt întrebări la care, în cadru Legislativ, trebuie să găsim cât mai repede răspunsuri, în pragul unui sezon estival foarte scurt, sabotat încă de la începutul verii de controale, anti-campanii de publicitate, în favoarea altor țări cu litoral și amenințări false cu molime și alte neajunsuri".



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii