Subventii pentru sporirea productiei de carne de pui
Subventii pentru sporirea productiei de carne de pui
25 Oct, 2002 00:00
ZIUA de Constanta
3091
Marime text
Autoritatile isi indreapta atentia asupra cresterii animalelor
In baza H.G. 54/2002 vor fi acordate ajutoare financiare in valoare totala de 99 miliarde lei
Agricultura reprezinta, la aceasta ora, un sector spre care isi indreapta atentia autoritatile. Daca pana acum acest domeniu a fost lasat fara surse de finantare, taranii descurcandu-se fiecare cum a putut mai bine, lucrurile au inceput sa se miste in ultimul timp. Prefectura a intensificat intalnirile cu producatorii agricoli, dar si cu factorii de decizie din domeniu, in vederea gasirii celor mai optime solutii pentru bunul mers al acestui sector. Lucrurile incep, intr-adevar, sa se miste mai ales in ceea ce priveste cultivarea cerealelor si plantelor tehnice. Problema o reprezinta insa sectorul zootehnic. In acest domeniu nu s-a mai facut nimic. De-a lungul anilor, au fost lasate in paragina fermele fostelor CAP-uri sau IAS-uri, asupra carora apasa, in prezent, datorii imense. Desi s-a aprobat un act normativ privind darea acestora in folosinta gratuita, taranii nu s-au prea grabit sa le ia. Cresterea animalelor reprezinta, la ora actuala, o palarie prea mare pentru populatia de la sate. Desi statul roman a inceput sa acorde subventii, acestea sunt nesemnificative comparativ cu cele acordate de statele vecine, nemaivorbind de cele care se dau in tarile Uniunii Europene. Si atunci, de ce sa nu ne intrebam unde sunt marii crescatori de porci sau de pui din judetul Constanta? In general, crescatorii de animale se plang de faptul ca pe piata romaneasca nu mai exista cerere pentru produsele pe care le ofera, precum si de invazia produselor straine mai ieftine. Puterea de cumparare este cea care este. Si atunci, ce-i de facut? Guvernul Romaniei a decis suplimentarea cu 99 miliarde lei a subventiei acordate producatorilor agricoli pentru cresterea productiei de carne de pui. Acordarea de stimulente financiare producatorilor agricoli a determinat cresterea productiei de carne de pui. Hotararea Guvernului nr. 54/2002 stabilea ca va fi acordata o subventie de 3.000 lei/kg carne in viu - pui broiler, pentru cantitatea de 100 mii tone, care reprezenta cantitatea propusa de realizat pe acest an. Efectivele de pui carne existente in stoc la sfarsitul lunii trecute, in fermele cu flux industrial, de 25.986 mii capete, impreuna cu cele care vor fi introduse in urmatoarele luni, in crestere, vor permite producerea si livrarea catre abatoarele autorizate a unei cantitati suplimentare de carne. Aceasta masura este una salutara si vine in sprijinul agricultorilor. Subventia la carnea de pui se adauga la cele acordate pentru carne de porc sau lapte si reprezinta un inceput pentru relansarea acestui sector vitregit de vremurile tranzitiei si care, la nivelul judetului Constanta, aproape ca nu mai exista.Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii