Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:09 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Suma estimată este una colosală” Bogdan Bola, despre sumele alocate de Guvern pentru cumpărarea de dispozitive de urmărire a agresorilor

ro

17 Jan, 2022 00:00 3509 Marime text
  • „Prin urmare, costul mediu al prototipului nostru (cu o baterie care costă 200 de lei) este de 335.7 lei”.
 
Deputatul PNL de Constanța, Bogdan Bola a publicat pe pagina sa de socializare un mesaj prin care consideră că Guvernul României cheltuie mai mulți bani decât ar trebui pentru dispozitivele de monitorizare a agresorilor, fiind vorba de suma de 15.000 de lei pe bucată.
 
Per total, Guvernul a alocat peste 240 de milioane de lei pentru achiziția unor astfel de dispozitive. Legea nr. 146/21 aprilie 2021 prevede implementarea unui sistem electronic de monitorizare a agresorilor, care, în esență, ar permite asigurarea protecției victimelor violenței domestic.
 

„Guvernul României va plăti 16.000 de lei pentru UN SINGUR dispozitiv de monitorizare a agresorilor, în timp ce pe piața liberă se vând cu sume de până la 1.000 de lei bucata. Da, ați citit bine, o diferență de aprox. 15.000 de lei pe bucată! La data de 12 ianuarie 2022, Guvernul României a alocat printr-o Hotărâre de Guvern fabuloasa sumă de 241 de milioane de lei pentru achiziționarea a 15.000 de astfel de kituri de monitorizare pentru următorii 4 ani.
Legea nr. 146/21 aprilie 2021 prevede implementarea unui sistem electronic de monitorizare a agresorilor, care, în esență, ar permite asigurarea protecției victimelor violenței domestice. Un simplu calcul ne arată însă faptul că un singur astfel de kit a fost estimat la prețul brut de 16.000 de lei, adică aproximativ 3.200 de euro per bucată. Bani mulți făcuți pe seama suferinței oamenilor...
 
Deși scopul din spatele acestui sistem este unul nobil și esențial pentru protecția victimelor violenței domestice, suma estimată este una colosală. În următoarele rânduri vom face o analiză pragmatică a acestor sume iar pentru a determina dacă prețul estimat este unul corect, vom încerca să analizăm cât mai multe surse și chiar vom încerca sa realizăm un prototip virtual al unui astfel de dispozitiv pentru a determina costul sau de producție.
 
Brățările de monitorizare (ankle monitors în engleză) sunt dispozitive folosite în monitorizarea de la distanță a infractorilor cercetați în stare de libertate sau a indivizilor cărora li s-au impus o serie de restricții (restricția de a se apropia de o altă persoană, de ex.).
Acestea se prezintă sub forma unei brățări ce se leagă în zona inferioară a piciorului si conțin o serie de senzori și module de conectivitate ce permit monitorizarea unui individ. Cele mai multe dispun de un modul GPS, un modul GPRS și o baterie de capacitate mare. Ele sunt programate astfel încât la un anumit interval de timp să raporteze coordonatele GPS ale brățării unei anumite autorități interesate.
 
Să plecăm în analiza noastră de la cele mai simple echipamente. Cea mai rapidă referință pe care o putem găsi sunt dispozitivele de tip Smart Watch sau Smart Tracker, gadgeturi ce oferă utilizatorului o monitorizare nu doar a poziției GPS dar si a indicatorilor săi biologici (heart rate, ECG, steps, etc). Astfel de dispozitive se găsesc pe piață cu prețuri ce variază în raza de 150 de lei până la 2000 de lei.
- https://www.fitbit.com/global/eu/products/trackers
-https://www.garmin.com/.../activity-fitness-trackers/...


- https://www.mi.com/global/miband/#01
Evident că produsele de mai sus au un cu totul alt scop și nu pot fi folosite pentru monitorizarea infractorilor sau a agresorilor, însă tehnologiile ce se afla în spatele lor sunt mai mult decât capabile să ofere aceleași rezultate, dacă nu chiar mai mult. Ceea ce ne arată, de fapt, aceste dispozitive este că din start, prețul estimat de Guvernul României este unul cel puțin exagerat.
 
O altă simplă căutare pe Amazon ne oferă următorul rezultat ce poate fi folosit ca referință solidă în viitoare analize. Un ankle monitor costă doar $220 și conține toate funcționalitățile specifice acestui tip de dispozitiv și se apropie cel mai mult de cele folosite pentru monitorizarea persoanelor certate cu legea.
 
Evident că recentele tehnologii apărute pe piață ar putea tăia la jumătate costul acestui tip de dispozitiv, însă astfel de analize par o pălărie mult prea mare pentru guvernul României care este dispus să cheltuiască sume colosale legat la ochi fără să țină cont de situația economică fragilă a statului nostru.
 
Dar cam care ar fi prețul de producție de bază al unui astfel de dispozitiv? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, trebuie să facem o analiză a componentelor din interiorul unui ankle monitor:
 

• Fiind un sistem informatic, acesta are nevoie de o unitate de control (system on a chip) care sa controleze restul componentelor sale.
• Următorul item ar fi chiar modulul GPS care va decoda poziția sa și o va raporta procesorului de mai sus.
• Fiind vorba de un dispozitiv aplicat pe persoane în care nu putem avea încredere, putem deduce faptul că există un mecanism care detectează dacă brățara a fost scoasă sau se află în continuare conectată pe individ.
• Evident ca informațiile obținute de senzorii de mai sus sunt util doar dacă pot fi accesate de la distanță de către o autoritate interesată - este deci nevoie de un modul de comunicare GPRS, LTE, LoRa, etc.
• Fiind un dispozitiv electronic, acesta are nevoie de o baterie.
Prin urmare, un posibil prototip realizat din componente găsite pe site-urile din România ne arată următoarea structură
• Raspberry Pi PICO poate servi ca unitate de control a prototipului
• Costul pe optimusdigital.ro este de 19,14 de lei
• GY-NEO6MV2 poate deservi ca modul GPS în combinație cu Raspberry Pi PICO
• Costul pe optimusdigital.ro este de 59.99 de lei
• Senzorul capacitiv TTP223 poate fi folosit ca mijloc de securizare a brățării
• Costul pe optimusdigital.ro este de 6.58 de lei
• Modulul GSM/GPRS GA6-B poate raporta poziția brățării
• Costul pe optimusdigital.ro este de 49.99 de lei
• Pentru alimentare prețul acumulatorilor poate varia între 100 și 300 de lei în funcție de capacitatea acestor și de cerințele de autonomie a brățării. *
 
Acum, componentele menționate mai sus sunt SUFICIENTE pentru a realiza un prototip funcțional! Atenție, fiind vorba de un prototip, acesta nu poate fi luat în serios ca posibilă alternativă, însă ne poate ajuta să înțelegem costurile sale de producție și să ne apropiem cât mai mult de un preț estimat corect.
 
Prin urmare, costul mediu al prototipului nostru (cu o baterie care costă 200 de lei) este de 335.7 lei Dacă presupunem că la realizarea infrastructurii informatice care preia și prelucrează informațiile de la dispozitive se adăugă încă 300 de lei la costul final al dispozitivului, ajungem astfel la suma de 635,7 lei! Practic, o diferență de 50 de milioane de euro care nu se justifică în niciun sens!!
 
Evident că aceste sume pot fi optimizate, însă oricât ne-am chinui și am merge pe aceeași mentalitate de aruncat bani în vânt a Guvernului României, tot nu am reușit să justificăm uriașa sumă de 16.000 de lei pe dispozitiv. Cam despre asta este vorba cu investițiile și proiectele Coaliției pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate, numită în popor, mai direct, U.S.L. 2.0!
 
P.S.: prototipul menționant mai sus a fost realizat de un internaut pasionat, căruia îi mulțumesc mult pentru implicare și pentru că m-a suportat.
În baza datelor oferite de el, vom adresa urgent o interpelare privind costurile exorbitante și vom încerca să blocăm bătaia de joc la adresa banului public!
P.S. 2: Daca ne-am dori într-adevar să rezolvăm problema violenței domestice, ar fi mai utile brățări de tip S.O.S., care costă în jur de 200 de lei și sunt mult mai eficiente. Și, evident, pedepse mult mai mari pentru agresori!!”, a scris Bogdan Bola pe pagina sa de Facebook. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii