Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:07 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suspiciuni de coruptie in administratia publica locala

ro

14 Sep, 2007 00:00 2336 Marime text
1189711666.jpg

Trei organizatii semnaleaza lipsa transparentei procedurilor de achizitii ale institutiilor publice

Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Asociatia Transparency International Romania au lansat, ieri, la Constanta, raportul "Situatia integritatii in institutiile publice din judet". Cercetarea prezinta rezultatele monitorizarii administratiei publice, in perioada 15 februarie - 15 iulie anul curent, actiune coordonata de Asociatia Romana Anti-SIDA Constanta. Expertii ARAS au supravegheat integritatea personalului din institutiile locale, integritatea achizitiilor publice, dar si stadiul implementarii legii privind avertizorii de integritate. Datele releva probleme la nivelul integritatii personalului, politicieni si functionari publici. Mai mult, declaratiile de avere ori interese ale functionarilor si alesilor, fie nu sunt actualizate de doi - cinci ani, fie nu sunt publicate pe site-ul institutiei. Modalitatea de completare este deficitara si uneori ambigua, se mai arata in concluziile specialistilor. Nu se pierde din vedere nici faptul ca scrisul este des ilizibil sau indescifrabil si, ca atare, greu de precizat daca cel care face declaratia se gaseste sau nu in limitele legii. Coordonatorul programului de Integritate Publica al Centrului de Resurse Juridice, Radu Nicolae, apreciaza ca lipsa de transparenta si comunicare este principala problema a institutiilor publice din judet. "Chiar si sesizarile oficiale privind cazurile de incompatibilitate sunt ignorate, nu primesc niciun raspuns si nicio rezolvare", a mai spus el, oferind exemplu o sesizare transmisa de CRJ Consiliului Judetean Constanta. S-a constatat ca exista o teama generalizata a functionarilor vizavi de reclamarea incalcarilor legii din cauza repercursiunilor pe care le-ar putea avea asupra carierelor lor. Raportul mai releva ca institutiile publice sunt reticente la furnizarea informatiilor publice si colaborarii cu cetatenii. Paradoxal, la peste 30% din totalul cererilor de informatii publice nu s-au oferit raspunsuri.

Averi secrete, incompatibilitati de marca

Raportul de monitorizare releva constatari interesante in cazul consilierilor judeteni. "In acest an, a fost actualizata o singura declaratie de interese, iar consilierii judeteni Linica Stan si Adrian Bratu fie nu si-au depus declaratiile, fie nu au fost postate pe site. Ionel Manafu nu a depus sau nu a facut publica declaratia de interese", se mai arata in raport. Nici in cazul declaratiilor de avere lucrurile nu stau mai bine. In acest an, au fost actualizate doar doua, iar Paul Bacanete, validat in februarie 2007, nu a depus declaratiile de avere si interese. In timp ce declaratia lui Ion Dumitrache este datata ianuarie 2006 si postata pe site in dreptul anului 2005, Irina Covacef nu si-a mai declarat public proprietatile din vremea in care ocupa functia de sef de cabinet la Senatul Romaniei, respectiv 28 aprilie 2004. Victor Manea apare si el in raport, in lipsa declaratiilor de avere si interese. Singura sa marturie dateaza tot din 2004, din perioada in care era sef de cabinet la Camera Deputatilor. Proiectul "Dezvoltarea capacitatii de lupta impotriva coruptiei a organizatiilor neguvernamentale locale" dezvaluie si incompatibilitati in Consiliul Judetean Constanta. "Declaratia consilierului Gheorghe Niculae, din 7 iulie 2005, releva ca este director juridic marketing la Regia Autonoma de Drumuri si Poduri, desi pe site-ul regiei a figurat in calitate de director general adjunct. Faptul este insa incompatibil cu calitatea de consilier, conform Legii 161/2003. Situatia a fost sesizata oficial de Centrul de Resurse Juridice inca din 2005, dar presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a acoperit cazul", se arata in raportul de monitorizare.

Consilierii municipali semneaza "ca primarii"

In ceea ce priveste membrii Consiliului Local Municipal Constanta s-a constatat ca o parte din declaratiile acestora depuse pentru anul in curs nu au mai fost actualizate din 2005. Gheorghe Farcasiu crede ca are "functia de consilier municipal la Primaria Constanta", iar Dumitru Calota si-a semnat declaratia in calitate de arhitect la o societate comerciala. Nici unul dintre consilieri nu are afisata pe site-ul institutiei declaratia de interese. Interesant este ca functionarii publici ai Primariei Constanta nu au afisate pe site declaratiile de avere si interese, fapt ce infirma adresa din 18 aprilie emisa de municipalitate, potrivit careia datele sunt "online". Cum banuielile planeaza asupra institutiilor care gestioneaza banii publici, integritatea si transparenta sunt esentiale in domeniul achizitiilor publice. Cererile adresate de organizatiile nonguvernamentale Consiliului Local, primarului Constantei, Radu Mazare, Consiliului Judetean Constanta, Spitalului Clinic Judetean de Urgenta si Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, privind achizitiile de bunuri, servicii si lucrari in perioada 2006 - 2007, nu au primit raspuns.

Scris de: {autor}Cristina RACOARE{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii