Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:21 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Taxa ecologica va fi atacata in contencios administrativ

ro

22 Jan, 2005 00:00 959 Marime text

HCLM 480/2004 genereaza proteste masive in randul agentilor economici

Avizul ecologic instituit ilegal de Consiliul Local la initiativa primarului Radu Mazare a starnit nemultumiri in randul reprezentantilor Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Uniunii Investitorilor din Romania 1903, societatilor membre ale Camerei de Comert Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, dar si al parlamentarilor constanteni * Patronatul IMM Constanta a luat hotararea de a declansa procedura prealabila prin care se solicita Consiliului Local Municipal Constanta anularea taxei privind eliberarea avizului ecologic

In cadrul ultimei sedinte de Consiliu Local din anul 2004, la propunerea edilului Radu Mazare, consilierii locali au aprobat infiintarea unei alte taxe locale. Acest aviz face obiectul Hotararii 480/2004, emisa de Consiliul Local Constanta care, in opinia autoritatilor locale, fundamenteaza necesitatea asigurarii unei gestionari a problematicii de mediu. Este vorba despre o impunere, denumita pompos - aviz ecologic, care trebuie obtinut de toti agentii economici a caror activitate genereaza impact nesemnificativ asupra mediului, potrivit activitatilor cuprinse in codul CAEN aprobat prin Ordinul 60/2002 al Institutului National de Statistica, in conformitate cu legislatia de mediu.Hotararea a fost adoptata avand la baza Hotararea de Guvern 573/2002, care reglementeaza procedura de autorizare a activitatilor cu impact asupra mediului inconjurator. In articolul nr. 6 din HG se specifica faptul ca pentru societatile a caror activitate nu are impact nesemnificativ asupra mediului, nu se percep taxe si tarife si nici nu se solicita autorizatie de mediu. Consiliul Local nu a tinut cont de acest paragraf si a aprobat Hotararea 480/2004, ce intra in contradictie cu HG care reglementeaza procedura de autorizare a activitatilor cu impact asupra mediului.Avizul ecologic instituit ilegal de Consiliul Local la initiativa primarului Radu Mazare este emis de Serviciul de Mediu din cadrul Primariei, iar pentru obtinerea acestuia, solicitantul va trebui sa depuna documentatia la sediul Centrului de Informare Cetateni de pe strada Ecaterina Varga. Taxa de eliberare a avizului este de 1.070.000 lei, iar pentru vizarea si verificarea anuala se percepe o alta taxa de 535.000. Valabilitatea avizului este de trei ani de zile, insa agentii economici sunt obligati sa-l vizeze anual. Lipsa avizului ecologic se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 25 de milioane de lei, iar solicitarea acestuia se poate face pana in luna martie a acestui an.

Intreprinzatorii ameninta...

La nivel local, Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, filiala Constanta a promovat inca de la inceput necesitatea crearii unei Aliante pentru dezvoltarea economica durabila a Constantei, dar, in ciuda demersurilor noastre repetate, administratia locala nu a transmis nici un semnal pozitiv de cooperare cu mediul de afaceri local. In sedinta Consiliului Director din data de 20 ianuarie 2005, Patronatul IMM Constanta a luat hotararea de a declansa procedura prealabila prin care se solicita Consiliului Local Municipal Constanta anularea taxei privind eliberarea avizului ecologic aprobata prin Hotararea nr. 480/23.12.2004.Este a doua actiune de acest gen pe care Patronatul IMM Constanta o initiaza dupa contestarea Certificatului de oportunitate.In data de 22 octombrie 2004, Patronatul IMM Constanta a declansat procedura prealabila prin care a solicitat Consiliului Local Municipal Constanta anularea Hotararii nr. 370/2.08.2004 cu privire la aprobarea Regulamentului de Eliberare a Certificatului de Oportunitate referitor la functionarea unitatilor comerciale, de productie si de prestari servicii in Municipiul Constanta.In conditiile in care Consiliul Local Municipal Constanta nu a raspuns solicitarii, Patronatul IMM Constanta a inaintat, in data de 17 decembrie 2004, cererea de chemare in contencios administrativ, solicitand instantei sa pronunte o hotarare prin care sa dispuna anularea HCLM 370/2.08.2004. La primul termen de judecata, care a avut loc pe data de 19 ianuarie a.c., Consiliul Local Municipal Constanta nu s-a prezentat, instanta fixand urmatorul termen pentru data de 16 februarie 2005 si punand in vedere CLM sa depuna la dosar Hotararea 370/2.08.2004 insotita de toate avizele de legalitate care au stat la baza adoptarii hotararii. Parteneriatul pe care Patronatul IMM Constanta l-a propus administratiei locale se inscrie in obligatia acesteia de a consulta mediul de afaceri asupra tuturor proiectelor de acte normative cu aplicare asupra mediului de afaceri, obligatie instituita de Legea 52/2003 care prevede si un termen minim de 30 de zile pentru aceasta consultare.

Primaria se apara...

Seful serviciului de mediu din cadrul Primariei, Ani Merla, sustine ca hotararea CLM este legala si s-a aprobat in baza OG 75/2004, in care se specifica faptul ca pentru societatile comerciale a caror activitate nu are impact nesemnificativ asupra mediului, administratiile locale pot impune anumite taxe locale.

Parlamentarii avertizeaza asupra ilegalitatii HCLM 480/2004

In calitate de parlamentar de Constanta si reprezentat al mediului de afaceri, deputatul Andrian Mihei avertizeaza asupra ilegalitatii taxei ecologice. Deputatul PUR a afirmat ca semnalele organizatiilor patronale, Uniunea Investitorilor din Romania 1903, PIMM, dezaproba aprobarea acestei hotarari de consiliu, mai cu seama ca aceasta decizie a fost luata exclusiv de reprezentantii municipalitatii, fara consultarea prealabila a mediului de afaceri cu cel putin 30 de zile inainte de aprobare. Deputatul Andrian Mihei a declarat ca va face demersuri si de la tribuna Camerei Deputatilor, pentru rezolvarea acestei probleme, deoarece nu este normal ca agentii economici din Constanta sa plateasca mai multe taxe decat ceilalti intreprinzatori din tara.Totodata, Mihei a ridicat problema agentilor economici care-si desfasoara activitatea in Portul Constanta, dar care au sediul social pe raza municipiului Constanta. Pentru societatile care-si desfasoara activitatea in port, formularistica editata de Ministerul Transporturilor prevede obligativitatea detinerii certificatului de mediu. Prin instituirea acestei noi taxe, agentii care desfasoara activitati in cadrul APC vor trebui sa plateasca o a doua taxa de mediu, care se traduce prin acest aviz ecologic.Deputatul PUR a mai spus ca nu este impotriva colectarii a cat mai multor fonduri in visteria primariei, dar recomanda municipalitatii ca aceste decizii care afecteaza direct cetatenii sau pe principalii platitori de taxe si impozite - agentii economici - sa fie luate dupa consultarea prealabila a celor afectati.Totodata si presedintele CCINA, Mihai Daraban, a declarat ca impreuna cu reprezentantii societatilor inregistrate in Camera vor formula la inceputul saptamanii viitoare un protest privind aprobarea acestei hotarari de Consiliu Local, pe care-l vor inainta si prefectului Dan Culetu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii