Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Test al întregii clase politice CNSAS va verifica relaţia preoţilor şi şefilor cultelor religioase cu fosta Securitate? (documente)

ro

14 Mar, 2016 00:00 5163 Marime text


Un proiect susţinut de opt parlamentari, printre care şi deputatul de Constanţa Remus Cernea, revine în atenţia politicienilor şi a opiniei publice. Normativul ar urma să modifice legea de funcţionare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Astfel, preoţii, dar şi şefii cultelor religioase ar urma să fie verificaţi pentru a se stabili dacă au colaborat sau nu cu fosta Securitate, şi asta fără a mai solicita acordul reprezentanţilor cultelor din care fac parte, după cum prevede acum legislaţia în vigoare.
 
În an electoral, un proiect legislativ care ar putea avea efecte asupra aspiranţilor la diverse funcţii în administraţia publică locală şi centrală revine în atenţia parlamentarilor. Este vorba despre proiectul iniţiat de deputatul de Constanţa Remus Cernea şi susţinut de opt deputaţi, trei liberali şi cinci neafiliaţi - printre ei, şi preşedintele Partidului Naţional Democrat, Daniel Fenechiu -, şi care ar putea schimba legea de funcţionare a CNSAS, în sensul că va permite verificarea „relaţiei“ preoţilor şi şefilor cultelor religioase cu fosta Securitate.
 
Dacă legislaţia actuală impunea obţinerea unui acord din partea mai-marilor cultului din care un preot face parte, schimbările propuse de cei opt parlamentari elimină această prevedere.  „Asistăm la o încălcare flagrantă a principiului egalităţii în faţa legii, prin faptul că foştii colaboratori ai Securităţii care acum pot fi ierarhi şi şefi ai cultelor religioase sunt protejaţi pe nedrept de privilegiul exclusiv al cultului de a solicita verificarea calităţii de colaborator. Prin actuala formă a legii, se aduce atingere valorilor justiţiei sociale, ale statului de drept şi ale idealurilor Revoluţiei din 1989“, susţin parlamentarii în expunerea de motive.
 
Aceştia subliniază faptul că, până în anul 2008, când art. 3, lit. u) din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii a fost completat cu sintagma „doar la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia (n.r. preoţii) aparţin“, „peste 260 de reprezentanţi ai mai multor culte din România au făcut obiectul unor verificări din partea CNSAS în legătură cu posibile colaborări cu fosta Securitate, iar în urma acestora s-au dat verdicte de poliţie politică pentru mai mulţi înalţi prelaţi ortodocşi, catolici şi greco-catolici“. Prin urmare, susţinătorii propunerii legislative vor eliminarea prevederii respective.
 
Totodată, ei vor şi abrogarea art. 32 din OUG nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirare a Securităţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 10.03.2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008. Acel articol nu permite reverificarea persoanelor care primiseră verdict de necolaborare, chiar dacă ar fi apărut noi documente care le pot dovedi calitatea de lucrător al Securităţii, aspect care pe mulţi i-a scăpat de o reverificare.

Cine a modificat în forma actuală legea



Din anul 2008, CNSAS a funcţionat în baza unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului Tăriceanu, care includea şi preoţii în categoria persoanelor verificate fără restricţii. Când această OUG a ajuns în Parlament, Camera Deputaţilor a eliminat cu totul articolul care se referea la verificarea ierarhilor, motivând că aceştia „au fost persecutaţi în timpul regimului comunist şi o eventuală colaborare cu Securitatea s-a făcut sub presiune“. Eliminarea s-a făcut la propunerea deputatului Eugen Nicolicea (atunci, membru PSD, în prezent, membru UNPR), potrivit News.ro.
 
În Comisia juridică din Senat, preoţii au fost reintroduşi în lege, dar verificarea se putea face „la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aceştia aparţin“. Amendamentul a fost propus de senatorul Norica Nicolai (membru PNL, în acea perioadă, în prezent, membru ALDE şi europarlamentar). Normativul a fost promulgat aşa în noiembrie 2008, de şeful de atunci al statului, Traian Băsescu, nu a fost contestat la Curtea Constituţională a României, şi nici trimis în Parlament, la reexaminare.

Poziţia CNSAS

La începutul acestui an, conducerea CNSAS a trimis un punct de vedere prin care susţine propunerea legislativă iniţiată de deputatul Remus Cernea. Reprezentanţii CNSAS sunt de acord cu modificarea art. 3, lit. u) şi au avansat câteva sugestii astfel încât să se renunţe la abrogarea art. 32 din normativ. Modificările propuse de CNSAS referitoare la art. 32 din OUG nr. 24 din 5 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirare a Securităţii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182, din 10.03.2008, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, pot fi analizate accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Traseul proiectului legislativ

Deputatul de Constanţa Remus Cernea a depus proiectul legislativ la 26 noiembrie 2015. La data de 29 decembrie 2015, Consiliul legislativ a emis aviz favorabil. În data de 2 februarie anul curent, a fost prezentat Biroului Permanent din Senat, pentru a fi înaintat Comisiei pentru constituţionalitate, în vederea stabilirii competenţei de primă cameră sesizată. Aşa s-a decis că prima cameră sesizată pentru a dezbate propunerea legislativă este Camera Deputaţilor. Pe 29 februarie anul curent, proiectul legislativ a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor şi înregistrat pentru dezbatere.

 
Între timp, mai precis până pe 18 martie, se aşteaptă punctul de vedere al Guvernului, iar până pe 29 martie, proiectul legislativ se află în dezbatere publică. Interesant de remarcat este faptul că termenul de adoptare, adică acordarea votului final, pentru Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată, este 29 aprilie anul curent.
 
În acest context şi când alegerile bat la uşă, iar influenţa preoţilor asupra enoriaşilor atunci când se pune întrebarea „noi cu cine votăm?“ este cunoscută, rămâne de văzut care vor fi poziţia şi votul pe care deputaţii îl vor acorda propunerii legislative de modificare a legii de funcţionare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Sursă documente ataşate: www.hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii