Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:50 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 9 octombrie, toţi pesediştii sunt chemaţi la urne... Test de democraţie în PSD... ca-n 2004?

ro

21 Sep, 2015 00:00 1965 Marime text
Conducerea centrală a PSD a decis: pe 11 octombrie va avea loc Congresul partidului. O premieră pentru social-democraţi, dar şi pentru clasa politică autohtonă, o va reprezenta modul în care va fi ales viitorul preşedinte al partidului. Pentru prima oară în istoria post-decembristă, preşedintele unei formaţiuni politice va fi ales anterior zilei Congresului. Premiera ne este oferită de Partidul Social Democrat şi, potrivit purtătorului de cuvânt al Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa, deputatul Mircea Titus Dobre, va avea la bază o modificare statutară din anul 2013. „Congresul PSD are următoarele atribuţii: (...) c) validează alegerile interne pentru preşedintele PSD, desfăşurate în baza regulamentului de organizare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al partidului, elaborat de Biroul Permanent Naţional şi aprobat de Comitetul Executiv Naţional (CExN)“, se stipulează în articolul 134 din Statutul PSD.
 
Concret, viitorul lider PSD va fi ales cu două zile înaintea Congresului, mai precis pe 9 octombrie. Preşedintele PSD va fi ales de toţi membrii partidului care vor dori să participe la scrutin, conform prevederilor art. 134 din Statutul PSD, şi nu doar de către delegaţii de la Congres. Mai mult decât atât, acum, inclusiv simpatizanţii PSD ar putea să-şi exprime opţiunea prin completarea unor chestionare, aceştia neavând drept de vot.

 Detaliile se stabilesc la CEx 

„La Comitetul Executiv Naţional de mâine (n.r. astăzi) se va stabili modalitatea de organizare a scrutinului pentru desemnarea viitorului preşedinte. Cert este că alegerea se va face prin vot secret, pe buletine de vot. Iar comisiile judeţene de numărare vor fi alcătuite din membri ai conducerii filialelor judeţene. Urmează ca liderul filialei judeţene PSD Constanţa, Felix Stroe, care va participa la CExN, să ne informeze unde şi câte secţii de votare se vor organiza la nivelul judeţului, precum şi data limită până când vor putea fi depuse candidaturile pentru toate funcţiile de conducere de la nivel central“, ne-a declarat Mircea Titus Dobre.

Pe modelul scrutinelor electorale clasice, vineri, 9 octombrie, se va vota, iar vineri noaptea şi sâmbătă vor fi centralizate rezultatele, care vor fi comunicate şi validate în cadrul Congresului PSD din 11 octombrie. „Tot atunci, va fi aleasă şi viitoarea componenţă a Biroului Permanent Naţional al PSD, ce va include: preşedintele executiv, secretarul general, doi secretari generali adjuncţi, vicepreşedinţii naţionali şi regionali etc.“, a menţionat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Judeţene PSD Constanţa.
 
În cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD de astăzi, urmează să se stabilească şi gradul de reprezentativitate al filialelor judeţene la Congresul din 11 octombrie. Decizia nu este lipsită de importanţă, având în vedere faptul că delegaţii de la congres vor alege social-democraţii care vor forma echipa centrală de conducere a formaţiunii.

Remember 2004 

Desemnarea viitorului lider PSD de către toţi membrii de partid ne aminteşte, inevitabil, de alegerile interne din septembrie 2004, când s-a stabilit ordinea pe liste a aspiranţilor la mandatele de parlamentari. Atunci, la Constanţa, au existat 20 de computere montate în sediul filialei judeţene, iar oamenii, mulţi dintre ei proaspăt înrolaţi în partid, s-au îmbrâncit să voteze mai repede, pentru că erau deja instruiţi. Presa a relatat, la acea vreme, că majoritatea era reprezentată de angajaţi ai unor firme patronate de pesedişti de seamă, care fie aveau asupra lor fiţuici cu numele celor ce trebuiau votaţi şi ordinea lor „de pe tricouri“, fie le memoraseră numele celor ce urmau a fi bifaţi pe calculator. La votare, membrii de partid au fost extrem de ordonaţi: în faţa computerului, scoteau lista pe care erau înscrise numele şi numerele ce indicau poziţia şi tastau numărul, fără să se mai uite la feţele celor ce apăreau pe monitor.
 
În acest context, rămâne de văzut cât interes vor isca în rândul membrilor de partid aceste alegeri interne, aspect ce va fi oglindit de prezenţa la urne. De asemenea, va fi o provocare pentru jurnalişti să afle cum sau dacă alegătorii pesedişti vor fi influenţaţi în vreun fel - având în vedere alegerile interne organizate în anul 2004, prin care s-a stabilit ordinea pe liste a candidaţilor pentru parlamentarele din acel an -, dar şi care va fi rezultatul final, în funcţie de candidaţii înscrişi în competiţie. Una peste alta, scrutinul electoral intern din cadrul PSD va fi un eveniment urmărit de presă cu atât mai mult cu cât ar putea „revoluţiona“ clasa politică românească.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii