Totul pentru un viitor asigurat al deputaţilor şi senatorilor Parlamentarii se vor înalţi funcţionari!?
Totul pentru un viitor asigurat al deputaţilor şi senatorilor: Parlamentarii se vor înalţi funcţionari!?
23 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3211
Marime text
Un grup de senatori, majoritatea fiind reprezentată de membri ai PSD cărora li s-au alăturat cei ai UNPR (printre ei, şi senatorul constănţean Marian Vasiliev), au înregistrat la Senat, spre dezbatere, o propunere legislativă privind modificarea Legii nr. 188 din 8 decembrie 1999 privind Statutul funcţionarilor publici.
După ce şi-au votat pensii speciale, parlamentarii din actuala legislatură s-au gândit să-şi mai acorde nişte oportunităţi pentru viaţa de după mandat. Aşa au ajuns să analizeze prevederile Legii nr. 188/1999, republicată, privind Statutul funcţionarilor publici, şi să constate că „legea este excesiv de restrictivă cu privire la intrarea în corpul funcţionarilor publici“. Pe înţelesul tuturor, senatori PSD, UNPR, câţiva de la PNL şi independenţi au decis să propună modificarea normativului astfel încât, dacă un parlamentar a reuşit să-şi ducă la bun sfârşit cel puţin un mandat, să poată intra în Corpul înalţilor funcţionari publici fără a mai da vreun concurs naţional pentru intrarea în această categorie.
Spre exemplu, art. 2, alin (2) va avea următorul cuprins: „Funcţionarii publici sunt persoanele numite în condiţiile prezentei legi într-o funcţie publică, precum şi senatorii şi deputaţii care au exercitat un mandat complet de parlamentar. Persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezerva al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public“.
Dacă tot este vorba despre viitorul lor, senatorii care au iniţiat această propunere de modificare a Legii nr. 188/1999, republicată, n-au omis nici completarea altor articole, în aşa fel încât aria viitorilor beneficiari să se lărgească. Aşadar, alineatul (3) al articolului 11 ar urma să se completeze cu o nouă literă, litera c), şi va avea următorul cuprins: „c) Senatorii şi deputaţii care au exercitat un mandat complet de parlamentari şi care au studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau studii superioare de scurtă durată absolvite cu diplomă.“
De asemenea, alineatele (1) şi (2) ale articolului 18 ar putea să se modifice şi să aibă următorul cuprins: „(1) Intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici se poate face prin concurs naţional sau de drept, pentru parlamentarii care au exercitat cel puţin un mandat de parlamentar întreg. Recrutarea pentru susţinerea concursului naţional se face de către o comisie independentă formată din şapte membri numiţi prin decizie a prim-ministrului. Membrii comisiei au mandate fixe de patru ani.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) pot fi numite în funcţii publice corespunzătoare categoriilor înalţilor funcţionari publici“. Acest ultim alineat modificat ne-ar putea aduce în situaţia ca, la un moment dat, un fost parlamentar care a prins un mandat să devină prefect sau subprefect al unui judeţ. Şi asta chiar dacă în perioada petrecută în Parlamentul României nu s-a remarcat prin activitatea derulată sau prin iniţiativele legislative promovate şi susţinute în interesul şi folosul simplilor cetăţeni.
Normativul a fost înaintat pentru avizare Consiliului legislativ, care va trebui să se pronunţe până pe 7 aprilie, precum şi Guvernului, care urmează să trimită un punct de vedere.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii