Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:31 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu vrea consolidarea opozitiei

ro

06 Sep, 2003 00:00 671 Marime text

In cazul in care alianta PD-PNL nu va fi finalizata, presedintele democratilor este decis sa isi dea demisia din functia pe care o detine * "In ceea ce ma priveste, consider ca realizarea acestei aliante e cea mai mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o ca om politic, iar daca ea nu se va realiza, prezenta mea in fruntea PD va fi greu de justificat", a declarat, ieri, Basescu * Cat priveste problema tandemului, liderul PD a anuntat ca acesta "ramane valabil, imperativele politice se pot schimba in timp, insa, in momentul de fata, impreuna cu Stolojan, suntem pregatiti sa ne asumam copresedintia aliantei" * Referitor la lipsa colaborarii, la nivelul judetului Constanta, dintre liderii locali ai celor doua formatiuni, Stelian Dutu si Puiu Hasotti, Basescu a mentionat ca, din informatiile pe care le detine, disputa dintre cei doi s-a aplatizat

Aflat, ieri, in statiunea Costinesti, la Scoala de management politic a tinerilor democrati, presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, a anuntat ca va ceda functia de presedinte al formatiunii, urmand exemplul presedintelui Partidului National Liberal, Theodor Stolojan, in cazul in care alianta PD-PNL nu se va finaliza. Presedintele PNL declarase miercuri, la Scoala politica de vara, ca isi va prezenta demisia din functia de presedinte al partidului daca Delegatia Permanenta nu va vota semnarea, in data de 27 septembrie, a aliantei cu PD. "In ceea ce ma priveste, consider ca realizarea acestei aliante e cea mai mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o ca om politic, iar daca ea nu se va realiza, prezenta mea in fruntea PD va fi greu de justificat", a declarat Basescu. Acesta a mai spus ca un eventual esec al incheierii acestei aliante nu va fi doar al partidului, ci si al sau ca om politic. In privinta membrilor Delegatiei Permanente a PNL care s-au opus aliantei, Basescu a spus ca nu ia in considerare aceste pareri, care sunt specifice oamenilor fara responsabilitate politica. Vizavi de problema tandemului, liderul PD a anuntat ca acesta "ramane valabil, imperativele politice se pot schimba in timp, insa, in momentul de fata, impreuna cu Stolojan, suntem pregatiti sa ne asumam copresedintia aliantei. Aceasta formula se utilizeaza in multe alte tari si nu vad de ce nu ar functiona si in Romania. La alegeri vom merge cu doi candidati, unul pentru presedintie si unul pentru postul de premier". Liderul PD este optimist si considera ca viitoarea alianta nu va fi o caruta, ci un Rolls Roys politic, deoarece va fi infiintat un mecanism de prevenire a crizelor, unul la nivel local si altul la nivel central, care se va ocupa in special de activitatea guvernamentala. In ceea ce priveste lipsa colaborarii, la nivelul judetului Constanta, dintre liderii locali ai celor doua formatiuni, Stelian Dutu si Puiu Hasotti, Basescu a mentionat ca, din informatiile pe care le detine, disputa dintre cei doi s-a aplatizat. "La Constanta am speranta ca se va rezolva problema din punctul de vedere al aliantei, dar trebuie sa stiti ca nu ne-am gandit la vreo politica speciala pentru rezolvarea problemei", a precizat liderul democrat.

Basescu nu vrea alianta decat cu PNL

In alta ordine de idei, Traian Basescu a afirmat ieri ca nu se gandeste la alta alianta decat cu Partidul National Liberal. In privinta cooperarii cu alte partide, liderul PD a declarat ca aceasta problema nu se va pune decat sub forma unei fuziuni. "De ce sa aduni piticuti in jurul tau? Ei sunt bineveniti in fuziuni", a mentionat presedintele democrat. In acelasi timp, Basescu considera ca alianta nu trebuie largita in afara PNL-ului, deoarece PD si PNL sunt singurele partide care au intrat pe propriile picioare in Parlament, declarand ca celelalte mici formatiuni, de genul Actiunii Populare, au sanse apropiate de zero la alegerile din 2004. Legat de consecintele realizarii aliantei PD-PNL, presedintele PD a declarat ca acestea ar fi numeroase si ar duce, in primul rand, la o consolidare a opozitiei, iar PSD va avea, in sfarsit, o grupare politica apta sa-l stopeze din activitatea infractionala pe care o desfasoara. "Pentru prima oara dupa Revolutie, odata cu castigarea alegerilor, alianta va aseza la putere un guvern care va functiona pentru romani, si nu pentru o clientela politica", a subliniat Basescu. De asemenea, odata ajunsi la guvernare, democratii vor avea o serie de prioritati economice, deoarece, potrivit declaratiilor liderului democrat, Romania trebuie sa isi valorifice avantajul comparativ cu alte tari. "In primul rand, va trebui sa relansam sectorul agriculturii, acest lucru urmand a se realiza doar prin subventionarea tuturor suprafetelor agricole. Celelalte domenii in care va trebui sa schimbam conceptul vor fi valorificarea lemnului prin industrializare la varf, turismul, caruia trebuie sa i se creeze conditii propice dezvoltarii prin politici guvernamentale, si nu in ultimul rand trebuie sa cream conditii pentru ca inteligenta tinerilor specializati in IT sa fie valorificata in tara", a conchis presedintele democratilor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii