Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:46 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transparenta in relatia cu presa

ro

29 May, 2002 00:00 823 Marime text

Raportul Parlamentului European nu prezinta pericol pentru aderarea Romaniei la UE

Parlamentarii sugereaza Guvernului recunoasterea locului si importantei jurnalistilor

Daca Uniune Europeana nu e, nimic nu e. Cam asa s-ar traduce febra eforturilor facute de Guvernul roman in privinta aderarii la inalta institutie comunitara. Dar ce te faci cand se gaseste cate o comisie din Parlamentul European, de exemplu cea a afacerilor externe, sa caute nod in papura si sa-l plesneasca pe premier cu un raport in care incrimineaza, printre lipsa de independenta a Justitiei, problema coruptiei, politizarea administratiei, si atingerea libertatii presei. Mai intram sau nu in Europa visurilor noastre? Sa vedem ce parere au alesii nostri.

Puiu Hasotti - presedinte PNL Constanta, deputat

"Pana una-alta, este doar o atentionare la adresa Guvernului Nastase, care vizeaza reducerea instinctelor totalitare pe care le manifesta in toate domeniile, inclusiv in sensul subordonarii presei. In dosarele de negociere cu Uniunea Europeana exista si unul referitor la libertatea individului si la democratie. Speram ca acesta sa fie inchis, intrucat ar fi extrem de grav daca UE ar lua masuri. Insusi faptul ca numita comisie a considerat de cuviinta sa incrimineze in raportul sau atingerea libertatii presei de catre Guvern este de natura sa ne ingrijoreze pe noi, romanii".

Gelil Eserghep - deputat PRM

"In Romania, presa are libertatea pe care o dau patronii. O mica parte a presei a ramas obiectiva, restul s-a inhamat la caruta Guvernului. Privitor la raportul comisiei europene, acesta releva faptul ca Europa nu ne evalueaza cu o singura masura. Incriminarile cuprinse in document referitoare la Romania pun sub semnul intrebarii insusi caracterul democratic al statului. Coruptia nu mai este benigna, ci a ajuns maligna. Criteriile de aderare la Uniunea Europeana sunt mult mai exigente decat cele de integrare in NATO. In aceste conditii, nu mai sunt sigur ca pana in 2007 vom intra in Comunitatea Europeana. Daca nu se actioneaza in mod real asupra recomandarilor facute, sansele de integrare scad simtitor. Negociem in mod real sau o lasam balta!".

Stelian Dutu - vicepresedinte PUR

"Pledez pentru libertatea presei si, in acelasi timp, pentru un respect al presei fata de demnitatea unor persoane si pentru o legislatie armonizata, coerenta, pentru a da posibilitate presei sa prezinte in mod obiectiv ceea ce se intampla intr-o societate. Dar si pentru libertatea si dreptul fiecarei persoane, indiferent ca este de notorietate publica sau nu, sa se apere. Cred ca, in urma acestui raport, multi politicieni din Romania vor intelege multe si nu trebuie sa se supere pe nedrept pe prestatia presei. Mai degraba, trebuie realizat un parteneriat deschis intre presa si structurile de putere, politice si administrative, in sensul ca aceste structuri trebuie sa fie transparente pentru orice informatie care trebuie sa ajunga catre presa. Aceasta, la randul ei, trebuie sa prezinte informatia in mod obiectiv, chiar daca o interpreteaza uneori intr-o maniera mai plastica. Sper ca Romania sa se regaseasca in structurile euro-atlantice si in familia Comunitatii Europene".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii