Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:25 29 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turismul si constructiile - domeniile cu deficit de forta de munca in sudul litoralului

ro

06 Jun, 2008 00:00 1145 Marime text

Litoralul romanesc este, aproape prin excelenta, destinat unor meserii devenite traditionale intr-o zona turistica. Cererea de forta de munca de pe piata locala, in meserii precum cele din unitatile hoteliere - cameriste, supraveghetori, receptioneri etc, alaturi de cele din alimentatie publica - ospatari, bucatari, barmani etc - este mult mai mare decat numarul specialistilor.

O explicatie ar fi ca cei specializati in aceste meserii aleg sa treaca granita, catre tari unde jobul lor este platit cu de cel putin trei ori mai mult decat in tara. Anual, de pe bancile scolilor, generatii de elevi aleg sa plece fie la munca in orase turistice din Grecia, Cipru, Bulgaria, Spania, Portugalia sau Franta, ori in croaziere pe mare, la bordul unor "orase plutitoare". Salariul unui novice plecat intr-o astfel de croaziera este de la 1.200 de dolari/luna si pana la 4.000 de dolari pe luna. In ultima vreme insa, nici la malul marii, in statiunile romanesti, nu se pot plange decat de timpul scurt in care au de lucru. Cum turismul litoral romanesc a cunoscut in ultimii doi ani o revigorare neasteptata - anul trecut au fost cu 20% mai multi turisti decat in 2006 - muncitorii din acest domeniu au reusit sa castige binisor in cele trei-patru luni de sezon.

Elevii sunt scoliti pe banii viitorului angajator

Un alt domeniu, chiar mai "avid" de forta de munca este cel al constructiilor navale. Dupa ce forta de munca a inceput sa il paraseasca din ce in ce mai mult, Santierul Naval Daewoo Mangalia a apelat la doua solutii - una pe termen scurt, aducerea de forta de munca, destul de putin specializata, din tari asiatice, precum Coreea, China, Thailanda, Sri Lanka sau de la vecinii moldoveni, iar alta pe termen ceva mai lung: "scolirea" elevilor din Mangalia si din alte localitati dobrogene. In acest caz, au fost incheiate protocoale de colaborare cu institutii de invatamant (la Mangalia cu Grupul Scolar Industrial "Ion Banescu"), prin care grupe de elevi primesc burse de studiu, urmand ca, la terminarea studiilor, sa intre direct in campul muncii, pe santier. In fine, o alta ramura a activitatii locale o constituie constructiile - pe litoral se ridica, intr-un ritm ametitor, hoteluri, blocuri de apartamente de vacanta, vile, case etc. "La Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca Mangalia sunt disponibile sute de locuri de munca in constructii si constructii navale, precum si in turism si alimentatie publica. Mangalia a cunoscut o dezvoltare economica importanta, astfel ca si cererea de forta de munca este mult mai mare decat acum cativa ani. Concluzia ar fi ca toti cei ce vor sa munceasca, isi pot gasi oricand un joc la noi", afirma Liliana Matei, coordonatorul AJOFM Mangalia.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii