Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:17 17 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTTMR vrea locuri de munca pentru tinerii etniei

ro

07 Feb, 2009 02:02 2314 Marime text
UDTTMR_Amet_Varol_Amet_Aledin_01.jpgUniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi-a anunţat, ieri, priorităţile pentru 2009.

Preşedintele UDTTMR, Varol Amet, a declarat că principalul obiectiv este unitatea etniei turco-tătare, dar şi obţinerea de locuri de muncă pentru tinerii comunităţii. De pe lista de priorităţi a UDTTMR nu lipseşte valorificarea obiceiurilor şi tradiţiilor tătăreşti. În acest sens, preşedintele Varol Amet a anunţat că, în perioada 14 - 18 mai, UDTTMR va organiza, în colaborare cu o delegaţie din Turcia şi Consulatul Republicii Turcia la Constanţa, un festival de artă culinară. „Vrem să fie organizată şi o expoziţie culinară cu vânzare, o paradă a portului popular, dar şi tradiţionalele lupte Kures", a afirmat Varol Amet. De asemenea, preşedintele UDTTMR a subliniat că se va lucra la finalizarea sediului central al Uniunii, care, în momentul de faţă, este construit în proporţie de 45%. Totodată, Varol Amet şi-a exprimat speranţa ca bugetul alocat etniei să fie cel puţin la nivelul celui din 2008, dacă nu chiar peste 27 miliarde lei vechi, cât a fost anul trecut.
„Eu, ca preşedinte, îmi voi continua proiectele prin susţinerea familiilor nevoiaşe şi susţinerea tineretului pentru pregătirea profesională", a precizat Varol Amet.

Institutul Tătarilor ar putea deveni realitate

La rândul său, deputatul UDTTMR, Aledin Amet, a subliniat faptul că îşi va continua activitatea ca parlamentar pentru ca unele proiecte de lege iniţiate în legislatura trecută să devină realitate. Deputatul a menţionat înfiinţarea unui Institut Cultural al Tătarilor din România, adăugând că proiectul legislativ a trecut de Senat şi urmează să fie dezbătut şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional. Printre iniţiativele legislative pe care le va depune anul acesta, Aledin Amet a enumerat şi proiectul privind statutul personalului bibliotecilor din sistemul de învăţământ.
Deputatul UDTTMR a atras atenţia asupra unei probleme discutate în cadrul Consiliului Reprezentanţilor din Crimeea. Aledin Amet a precizat că, în Crimeea, autorităţile ucrainene îi împiedică pe tătari „să se aşeze pe pământurile lor".

Geamie la Castelu

Deputatul a mai spus că va susţine şi unele amendamente la bugetul de stat, pentru obţinerea unor fonduri în vederea construirii unei geamii la Castelu, unde există o importantă comunitate turco-tătară, dar şi pentru împrejmuirea cimitirelor din Medgidia şi Lumina. De asemenea, parlamentarul s-a declarat mulţumit de faptul că etnia pe care o reprezintă a reuşit să obţină un teren de 4.000 mp pentru înfiinţarea unui cimitir turco-tătar în apropiere de Capitală, în localitatea Domneşti. De asemenea, Aledin Amet a subliniat că se continuă demersurile pentru numirea unor străzi după numele unor personalităţi ale etniei. În acest sens, el a anunţat că str. Umbrei din Tulcea va purta, în curând, numele lui Mustafa Kemal Ataturk. Totodată, deputatul a precizat că îşi doreşte înfiinţarea unei secţii de teologie islamică în cadrul Universităţii Ovidius. În ce priveşte bugetul ce va fi alocat etniei, anul acesta, Aledin Amet a precizat că este posibil ca acesta să fie cu 10% mai mare decât cel de anul trecut.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii