Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:25 07 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un gest de normalitate sau de propaganda?

ro

17 May, 2002 00:00 764 Marime text

Ce cred parlamentarii de Constanta despre plecarea lui Iorgovan din PSD

Secretarul general PSD, Cozmin Gusa - un element important in decizia lui Iorgovan * Parlamentul nu va adopta o lege prin care sa reglementeze incompatibilitatile dintre functia de avocat si statutul de parlamentar * "Parintele" Constitutiei vrea sa-si inalte cota

Senatorul PSD Antonie Iorgovan si-a anuntat recent intentia de a parasi partidul din care face parte. Intr-o declaratie de presa, Iorgovan preciza ca a transmis in acest sens o scrisoare si premierului Adrian Nastase, in calitate de presedinte ale PSD, prin care-si exprima intentia retragerii din partid, rugandu-l pe Nastase ca solicitarea sa sa fie supusa atentiei conducerii superioare a PSD. Iorgovan a explicat ca in acest moment este considerat "oaia neagra" a partidului, dupa ce, in perioada in care PSD se afla in opozitie, prin "avocatura" sa a contribuit la cresterea prestigiului si imaginii PSD. Prestatia lui Iorgovan ca avocat a adus, in opinia sa, si la cresterea scorului electoral al PSD, un proces relevant in acest sens fiind dosarul Frumuseanu - Crainiceanu. Pentru a-si intari afirmatiile, avocatul parlamentar a completat: "Avocatura lui Iorgovan a fost buna in opozitie. Am constatat ca, de cand am ajuns la Putere, a devenit un fel de oaie neagra tocmai pentru faptul ca indraznesc sa fiu profesionist, sa atac unele abuzuri".Cu ceva timp in urma, tripleta Iliescu & Nastase & Iorgovan parea indestructibila. "Eroziunile" din cadrul PSD au adus, odata cu ele, neintelegerile si contraechipele. Multe voci considera ca vinovat de degenerarea partidului se face secretarul general al social-democratilor, Cozmin Gusa. In sprijinul acestor afirmatii, nu trebuie trecuta cu vederea declaratia lui Iorgovan, potrivit careia "sunt emise cu usurinta mandate de arestare, fara acoperire, subliniind ca suntem departe de a se vorbi de profesionalism si rigoare in sfera penalului". Altii considera asa-zisa plecare a lui Iorgovan preludiul scindarii social-democrate, in timp ce tot mai multi recepteaza "interventia la bara" a avocatului parlamentar drept una de imagine, de propaganda, menita sa-i inalte cota. Adevaratul motiv al gestului lui Iorgovan in nici un caz nu-si are radacinile in decizia Parlamentului de a adopta o lege prin care sa fie reglementata incompatibilitatea dintre functia de avocat si postura de parlamentar. Chiar daca va demisiona din PSD, Iorgovan va ramane senator, intrand astfel sub incidenta normativului Legislativului. Consideratiile parlamentarilor si marcantilor partidelor de pe esichierul politic local au lasat sa se inteleaga ca Iorgovan nu numai ca nu va parasi partidul de guvernamant, ci, mai mult decat atat, va continua sa faca nota aparte, constient fiind de sustinerea de care se bucura.Stefan Giuglea - deputat PSD Constanta: "Eu cred ca nu va pleca. Are problemele lui, dar cred ca nu va parasi PSD. Atunci cand nu te simti bine intr-o familie, e normal sa te gandesti sa pleci, dar consider ca lucrurile vor intra in normalitate. Este un om deosebit de bine pregatit in activitatea lui profesionala, a participat la elaborarea Constitutiei, astfel incat o persoana de calibrul sau ar fi a reala pierdere pentru partid".

Petre Stanca - presedinte PSD local: "Nu-i treaba mea".

Dan Nicolae Rahau - senator PSD Constanta: "Cred ca Iorgovan nu va pleca, daca nu exista si alte motivatii in afara de ce cunosc eu. Una dintre principalele nemultumiri mai vechi ale colegului meu de la Senat sunt disputele cu secretarul general Gusa, care a incercat sa-l puna la punct in cateva situatii, cand nu era cazul. In cazul plecarii sale, partidul va avea de suferit".Viorel Marian Pana - senator, vicepresedinte PD: "Sincer sa fiu, este problema lor interna. Nu obisnuim sa ne amestecam. Ma abtin de la orice comentariu. Mi-e indiferent daca si cand vor incepe sa migreze cei din PSD pentru ca nu si-au atins obiectivele personale sau politice".Gelil Eserghep - deputat PRM Constanta: "Este problema strict personala a lui Iorgovan. Nu comentez".Ion Carciumaru - senator PRM Constanta: "Nu va pleca. Sunt valuri de propaganda, ca sa-si vanda pielea mai scump. Consider ca va face in continuare ce stie el mai bine".Puiu Hasotti - deputat PNL Constanta: "Nu va demisiona. Suntem martorii unui spectacol ieftin, cu care PSD ne-a obisnuit. Daca intr-adevar va demisiona, inseamna ca Iorgovan este suparat si asta presupune deconspirarea serpariilor din partid".Tanase Barde - presedinte PNTCD local: "Nu va demisiona. Daca voia, o facea. Iorgovan doreste sa arate pisica celor din PSD, el face acuzatii grave, fara sa nominalizeze; el stie ca se va ajunge la un compromis, odata ce a aparat, in calitate de avocat, oameni care au facut rau tarii, o parte dintre ei membri PSD. Nu cred ca va pleca si nu cred ca parlamentul va adopta o lege care sa reglementeze incompatibilitatea dintre functiile de avocat si de parlamentar. De fapt, e un razboi intre taberele din PSD".Gheorghe Halet - vicepresedinte PUR Constanta: "Mi se pare normal si cred ca oamenii seriosi si de calibru se vor retrage din partidul de guvernamant. Guvernarea abuzeaza, deranjeaza. Mari oameni ai fostului PDSR au format mici hore pe gasti. Pentru ca hora impune un pas pe loc si pentru ca in hora intra cine apuca, poti da peste unul care te tine de mana si, daca nu-i pute gura, risti sa auzi prostii".Negiat Sali - deputat UDTTMR: "Mi-e indiferent si treaba lui daca-si da demisia sau nu; in fond, fiecare este responsabil de actele sale. Substratul ar fi incompatibilitatea dintre functia de avocat si mandatul de parlamentar. Nu este singurul caz si de undeva trebuie sa porneasca acest lucru. Problema rezida in faptul ca unii se considera mai egali decat altii. Iorgovan considera ca-si pedepseste propriul partid si se poate compara cu vacarul care se supara pe sat".Max Badin - vicepresedinte UFD: " Iorgovan a zis-o la vrajeala ca sa vada cine-l curteaza, dintre Adrian Nastase si Ion Iliescu, senatorul fiind omul care a facut Constitutia. PSD se imparte acum in doua tabere, pentru ca Iliescu se gandeste sa se intoarca la conducerea partidului. Asa a aparut scandalul, ceea ce va duce la scindarea partidului".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii