Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:53 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde-i gloria de-altădată a „semizeilor“ din PSD? Escaladarea monumentului de la Adamclisi în 2009, un episod de povestit nepoţilor

ro

29 Nov, 2014 00:00 3477 Marime text
În urmă cu cinci ani, PSD Constanţa, Primăria şi Consiliul Judeţean se mobilizau pe toate planurile în campania electorală: mitinguri, publicitate outdoor în exces, „figuraţie“ de la centru. PSD Constanţa „era pe val“, iar liderii partidului de la judeţ erau un soi de semizei care se bucurau de oarece apreciere de la centru, dar şi în teritoriu. Chiar pe 1 Decembrie 2009, de Ziua Naţională a României, asistam la o căţărare, la propriu, pe Tropaeum Traiani din Adamclisi a candidatului la preşedinţie de atunci, Mircea Geoană. Îi stăteau alături Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi toată „protipendada“ social-democrată, iar în faţă li se aşterneau 15.000 de oameni aduşi cu autocarul de peste tot din judeţ, cu ocazia mitingului electoral dedicat candidatului PSD la prezidenţiale, Mircea Geoană. Astăzi, scenariul acelor zile pare mai degrabă trecut la capitolul „fuse şi se duse!“.

Glorioşi atunci, îndrumaţi spre obscuritate astăzi

Gloria acelor vremuri pare departe de cele trăite de social-democraţi astăzi. Cele mai multe personaje-cheie de atunci au intrat într-un con de umbră. Groasă umbră. De la mitingul de acum cinci ani nu au lipsit fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, cel care, între timp, a „virat“ spre dreapta, după ce a fost cercetat de ANI într-un dosar legat de fostul ministru al Învăţământului, Ecaterina Andronescu, actual senator PSD aflat în centrul unui scandal de corupţie privind informatizarea şcolilor din România cu licenţe Microsoft. Nu a lipsit nici fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, acum condamnat la închisoare cu executare în Dosarul Transformatorul. Bineînţeles, artizanii spectacolului au fost liderii PSD Constanţa - Radu Mazăre - cercetat sub control judiciar în Dosarul „Henri Coandă“, pentru luare de mită şi fals în declaraţii şi Nicuşor Constantinescu - acum preşedinte suspendat al CJC, trimis în judecată în trei dosare şi aflat în arest în spitalul penitenciarului Rahova.

În 2009, avea Constanţa la picioare. Astăzi, este scos din partid pe uşa din spate

Ultimul şi nu cel din urmă, personajul principal din 2009, Mircea Geoană, cel care avea atunci Constanţa la picioare şi care s-a căţărat din elicopter pe monumentul istoric de la Adamclisi, pus la dispoziţie de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, a fost exclus din PSD. Alături de el au fost poftiţi afară din rândurile partidului şi alţi politicieni cu nume grele: Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 al capitalei, şi Dan Şova, fost ministru al Transporturilor.

Radu Mazăre - „Nu mă interesează ce zice ăla, nici ce zice celălalt, nici ţigăneală de partid“

Nu în ultimul rând, deputatul Sebastian Ghiţă, care, vineri, a anunţat că a demisionat din PSD, în urma unei discuţii avute cu Victor Ponta, a declarat, joi, după şedinţa conducerii PSD, că e momentul ca toţi cei cu probleme să fie suspendaţi din partid, enumerându-i pe Mazăre, Constantinescu, Duicu, Pendiuc, Mocanu, Hrebenciuc. „Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Bunea Stancu, Adrian Duicu, Mocanu, Tudor Pendiuc, Viorel Hrebenciuc, dar şi alţii sunt exemple vii ale percepţiei că PSD ar fi un partid corupt. Toţi trebuie să se suspende din PSD sau să fie suspendaţi. Sfidarea legii şi a DNA nu îi ajută nici pe ei, şi nici partidul. Mircea Cosma şi Constantin Nicolescu, chiar dacă au 70 de ani, au înţeles şi s-au retras. Ar trebui şi ceilalţi să aştepte în afara partidului, până când Justiţia se pronunţă“, declara, joi, Sebastian Ghiţă, înainte de a anunţa că el însuşi a luat decizia de a pleca din partid. Întrebat cum comentează scandalul din PSD din ultimele zile şi afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă care îl vizează, Radu Mazăre a răspuns: „Nu mă interesează ce zice ăla, nici ce zice celălalt, nici ţigăneală de partid. Am altă treabă acum. Restul nu comentez“, a replicat, sec şi apăsat, şeful PSD Constanţa, Radu Mazăre.

Vechi inamici, noi prieteni

O altă situaţie care s-a schimbat radical din decembrie 2009 este şi poziţia senatorului de Constanţa Mircea Banias. Liderul PDL Constanţa de atunci, actualmente senator PC şi mândru partizan al alianţei electorale PSD-UNPR-PC, sancţiona „mascarada“ social-democraţilor de la Admaclisi. Iată ce spunea Mircea Banias într-un comunicat, în urmă cu cinci ani, pe data de 1 decembrie: „Partidul Democrat Liberal Constanţa dezaprobă ferm modul în care Mircea Geoană şi acoliţii săi au încercat să acapareze Ziua Naţională a României printr-o manifestare pur electorală, precum şi prin mascarada anticomunistă pe care au jucat-o“. De atunci însă, au trecut cinci ani în care s-au întâmplat multe, în care mielul şi lupul au căzut la pace, iar senatorul Banias a dat mâna cu cei de la PSD şi de la UNPR, alături de care va continua alianţa până în 2016, conform unor declaraţii recente.

1 Decembrie 2009, Ziua Naţională „confiscată“ constănţenilor

Aşa cum menţionam anterior, pe 1 decembrie 2009, social-democraţii constănţeni se căţărau pe Tropaeum Traiani din Adamclisi. La propriu. În faţă, le stăteau 15.000 de persoane, servite ulterior cu „tradiţionala“ fasole cu cârnaţi. Acelea au fost unele dintre cele mai ample manifestări electorale puse în scenă vreodată de PSD Constanţa, un eveniment organizat de Ziua Naţională a României, zi „confiscată“ constănţenilor de PSD şi de echipa locală a partidului. Şi anul acesta, se vor servi cârnaţi şi fasole, e drept, doar la nivel de municipiu, iar primarul Radu Mazăre ştie doar că va merge la patinat, de Ziua Naţională. „O să merg şi la împărţit fasole cu cârnaţi, dar nu ştiu încă unde“, a spus edilul-şef al Constanţei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii