Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:54 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde sunt golurile? În ce colegii vor candida parlamentarii constănţeni!

ro

03 Sep, 2012 01:00 2713 Marime text
parlamentari_colegii_-_Constantin_Chirila_Gheorghe_Dragomir_02.jpgA fost stabilită data alegerilor generale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, printr-o Ordonanţă de Urgenţă s-a decis că alegerile parlamentare, ediţia 2012, vor avea loc pe data de 9 decembrie. Amintim că, pe lângă această dată, au mai fost vehiculate datele de 25 noiembrie şi 2 decembrie.

Peste puţin timp, parlamentarii vor începe să-şi facă „ieşirea în lume" în vederea proximelor alegeri generale. De la cele mai recente alegeri parlamentare desfăşurate în sistem uninominal - cu tot ce presupune acest pseudo-uninominal - au trecut patru ani, timp în care unii dintre deputaţi şi senatori şi-au cultivat colegiile, au susţinut zeci de audienţe cu alegătorii şi şi-au construit imaginea, în vreme ce alţii fie au dezertat din partidele care i-au trimis în Parlament, fie, din comoditate şi dezinteres, n-au mai călcat prin colegiile lor. Parlamentarii din Constanţa nu fac excepţie, pliindu-se exact pe tiparele descrise mai sus.

Cei mai mulţi dintre deputaţii şi senatorii de Constanţa intră în cursa pentru un nou mandat în Legislativ în aceleaşi colegii pe care le reprezintă în prezent.

New entry în PNL

 

Astfel, liderul Organizaţiei Judeţene a PNL Constanţa, deputatul George Dragomir, a declarat că cei trei parlamentari liberali vor candida în aceleaşi colegii: Dragomir - Colegiul 1 în Camera Deputaţilor, Mihai Lupu - Colegiul 2, Camera Deputaţilor, Puiu Haşotti - Colegiul 1, Senat.

parlamentari_colegii_-_Mihai_Lupu_04.jpg

Unul dintre numele nou vehiculate în contextul alegerilor parlamentare este cel al fostului consilier judeţean Dănuţ Zepa Antonoaea. Conform declaraţiilor lui Dragomir, Antonoaea şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un colegiu de deputat. „Este dorinţa lui şi sunt convins că va avea sprijinul colegilor. Dar vom discuta mai multe în şedinţa PNL, pentru că sunt sigur că mai sunt colegi care vor să candideze".

Parlamentari fideli colegiilor

 

Potrivit unor surse, deputatul Colegiului 3, social-democrata Cristina Dumitrache, va candida pentru un nou mandat de parlamentar în acelaşi colegiu.

Loial colegiului care l-a făcut parlamentar rămâne şi democrat-liberalul Constantin Chirilă. Acesta ne-a declarat că în mod cert va candida tot în Colegiul 4 pentru un nou mandat în Camera Deputaţilor. Lider interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa, Constantin Chirilă afirma în cursul săptămânii trecute că şi deputatul Zanfir Iorguş va candida în acelaşi colegiu, respectiv Colegiul 5.

Tusac vs. Colegiul 5

 

În ceea ce priveşte Colegiul 5, amintim că fostul primar al municipiului Mangalia, social-democratul Claudiu Tusac, nu a făcut un secret din intenţia sa de a candida pentru acest colegiu. Cu toate acestea, de la intenţie la candidatură e cale lungă, iar potrivit unor surse din PSD Constanţa o posibilă candidatură a lui Tusac la proximele alegeri parlamentare nu este tocmai agreată de conducerea partidului. Mai mult, se pare că există social-democraţi constănţeni care, în perspectiva unor candidaturi, ar ezita să-şi asocieze numele cu cel al lui Tusac.

Parlamentari fără contracandidaţi?

 

Deputatul PSD Eduard Martin va candida pentru un nou mandat în Parlament în acelaşi colegiu, şi anume Colegiu 6. „Candidez în acelaşi colegiu. L-am cultivat patru ani, îl cunosc foarte bine", a menţionat Martin. Pentru moment, democrat-liberalii şi liberalii nu au nominalizat candidaţi viabili pentru acest colegiu.

Cel mai probabil, deputatul Colegiului 8, social-democrata Manuela Mitrea, va intra în cursa alegerilor generale pentru acelaşi colegiu. Parlamentarul a participat în ultimele luni la toate acţiunile marca PSD Constanţa şi mai ales la cele ale primarului Radu Mazăre.

Nici deputatul PSD Antonella Marinescu nu a dat semne că ar intenţiona să candideze pentru un alt colegiu. Amintim că Marinescu este deputatul Colegiului 9.

În ceea ce-l priveşte pe deputatul Colegiului 10, democrat-liberala Maria Stavrositu, acesta a declarat: „În principiu, îmi menţin candidatura pentru Colegiul 10. Nu-mi fac probleme, USL-ul va pierde în colegiul meu, aşa că nu cred că va fi atractiv pentru foarte multă lume".

Cui rămâne Colegiul 7?

 

De menţionat este că actualul deputat al Colegiului 7, social-democratul Matei Brătianu, nu a mai dat prin colegiul său. De altfel, în contextul unui eveniment PSD din 2010, Brătianu a recunoscut fără ezitare că nu merge în colegiu pentru că nu are cu ce să-i ajute pe oameni. Ceva mai recent, Brătianu ar fi declarat că nu mai este interesat de o candidatură pentru Parlament. Cel puţin nu de una pentru un colegiu din judeţul Constanţa.

Va fi interesant de urmărit ce nume vor scoate din pălărie partidele constănţene pentru acest colegiu. Amintim că în primăvara acestui an profesorul universitar Lucian Băluţ, liderul Organizaţiei Municipale a PSD Constanţa, ne-a declarat că i-ar plăcea să fie senator. De altfel, la alegerile din 2008, el a şi candidat în Colegiul 2 pentru Senat, dar a pierdut în favoarea liberalului Puiu Haşotti. Actualul ministru al Culturii a câştigat însă prin redistribuire, căci Băluţ a avut cel mai bun scor în colegiu. În acest sens, numele lui Băluţ este, se pare, agreat în contextul discuţiilor pe marginea candidaturilor pentru parlamentare.

Unde candidează senatorii

 

parlamentari_colegii_-_Nicolae_Moga.jpg

Cei patru senatori constănţeni vor candida, în principiu, pentru aceleaşi colegii. Potrivit unor surse, senatorul Colegiului 3, Alexandru Mazăre, rămâne fidel colegiului său. În ceea ce-l priveşte pe Haşotti, aşa cum am menţionat mai sus, liderul său pe linie de partid (n.r. - George Dragomir) ne-a declarat că va merge pe acelaşi colegiu.

Cât despre senatorul Mircea Banias, fost preşedinte al PDL Constanţa, de câteva luni lider interimar al PC Constanţa, acesta ne-a confirmat ieri că va candida pentru un nou mandat în Senat, în Colegiul 4. Cel mai probabil, susţine senatorul actualmente conservator, va fi candidatul USL pentru acest colegiu.

Nu în ultimul rând, senatorul Colegiului 2, Nicolae Moga, a explicat că va lua o decizie privind candidatura sa abia după ceea ce el a numit „o analiză serioasă", respectiv după prezentarea unui raport de activitate. Moga a declarat că răspunde în faţa celor care l-au ales la scrutinul din noiembrie 2008, fapt pentru care decizia nu este una uşoară. Moga a precizat şi că nu stă în salariul de senatori şi că, dacă va mai candida, nu venitul de parlamentar l-ar motiva.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii