Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Politehnică din Timişoara face expertiza tehnică între străzile Ferdinand şi Traian Chiru - „Primăria dă alte termene şi bani pentru soluţii care se cunosc deja"

ro

06 May, 2011 00:53 3815 Marime text
expertiza_traian_strada_traian_2.jpgDupă ce la finele anului trecut pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice a fost publicată licitaţia organizată de municipalitatea constănţeană, pentru mult-aşteptata expertiză tehnică pentru strada Traian, dar şi pentru strada Ferdinand, ieri a apărut anunţul de atribuire a licitaţiei. Potrivit acestuia, contractul de 149.000 de lei fără TVA a fost predat Universităţii Politehnice din Timişoara

Expertiza tehnică pentru zona cuprinsă între strada Ferdinand şi strada Traian include şi zona din dreptul blocurilor A1 - A 8.

După îndelungi probleme legate de expertiza pe care primăria ba o face, ba nu o mai face, ba până la urmă o face, la finele anului trecut a apărut în SEAP invitaţia de participare. Reamintim că problema legată de stabilitatea străzii Traian, dar şi a blocurilor care sunt în zonă a apărut imediat după ce la mijlocul străzii, peste noapte, a apărut un crater de aproximativ zece metri diametru, dar şi adâncime, întâmplare care a dus la închiderea tronsonului de stradă.

expertiza_traian_Strada_Traian.jpgAşa cum arată anunţul de atribuire nr. 132773/05.05.2011, oferta celor de la Universitatea Politehnică din Timişoara a fost aleasă în detrimentul altor două oferte depuse. Municipalitatea era dispusă să achite pentru această lucrare, a cărei predare, pe hârtie, a durat nu mai puţin de patru luni, suma de 150.291,73 de lei, însă într-un final contractul a fost predat pentru 149.000 lei fără TVA.

Deschiderea ofertelor pentru acest contract a avut loc pe 17 ianuarie. Potrivit datelor caietului de sarcini, se precizează că pentru întocmirea studiului geotehnic se doreşte realizarea a cel puţin şase foraje de observaţie, de o parte şi de alta a blocurilor A4, A5 şi A6, de unde vor fi prelevate probe. „Având în vedere fenomenul apărut pe strada Traian, în cadrul studiului se vor investiga cauzele geotehnice ale fenomenului apărut şi evaluarea remediilor ce trebuie avute în considerare", se mai arată în caietul de sarcini. Expertiza tehnică va trata două scenarii din care să rezulte lucrările necesare pentru punerea în siguranţă a malului, respectiv cazul în care se va realiza lucrarea privind „Complexul Mall" şi cazul în care lucrarea nu se va realiza. De precizat că aceasta nu este prima expertiză tehnică cu privire la riscul de prăbuşire a blocurilor de pe strada Traian. S-au mai efectuat şi altele, însă, în afară de nişte lucrări de suprafaţă pentru acoperirea craterului, nu s-a făcut nimic concret.

ptr_material_expertiza_str_traian.jpgAcesta este primul contract pe care Universitatea Politehnică din Timişoara îl câştigă de la Primăria Constanţa, fiind de asemenea primul din judeţ. După cum arată lista contractelor câştigate de Universitatea Politehnică din Timişoara, cea mai mare parte a contractelor câştigate în 2008, ce-i drept nu foarte multe, sunt de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, dar şi de la alte societăţi sau municipii mari din zona de vest a ţării.

„Avem deja două expertize"

Contactat telefonic, directorul IJC, Christian Gigi Chiru, cel care s-a ocupat îndeaproape încă de la început de această problemă, este de părere că o expertiză în plus nu ar avea ce alte concluzii să tragă după ce alte două expertize realizate anul trecut de doi dintre cei mai buni oameni în domeniu din ţară au spus că pericolul în zonă este mare, iar măsurile de protecţie şi de intervenţie trebuie luate în cel mai scurt timp. „Lucrurile merg în direcţia pe care a anticipat-o încă de anul trecut. Primăria fuge de responsabilitate, trage de timp dând alte termene şi bani pentru soluţii care se cunosc deja. Avem deja două expertize care spun care sunt sarcinile exacte ale investitorului şi ale primăriei şi ce lucrări de intervenţie trebuie să se facă. Ce ar putea spune expertiza? Că terenul are stabilitate, că totul este bine şi că nu există nicio deplasare a blocurilor. Cei mai buni experţi au spus că lucrările investitorului trebuie să se finalizeze până la finele lunii mai. Probabil se aşteaptă o tragedie ca să se facă ceva", a susţinut directorul IJC.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • c.constantin 06 May, 2011 08:09 concluzia e clara - in groapa lui mazare nu se va ridica nici-un mall.ca mai toate proiectele edilului braziliano-dansator rezultatele sunt nule ! reaua credinta se arata si din ignorarea a cel putin doua expertize de specialitate, produse de somitati in materie din bucuresti, care definesc marimea catastrofei,cauzele dar si masurile prin care pot fi anihilate !