Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:18 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Co-inițiator, deputatul Stelian Ion USR a depus o lege pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu

ro

02 Jul, 2023 12:44 1569 Marime text




USR a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru înființarea unei Direcții de Investigare a Infracțiunilor de Mediu.
„Pădurile noastre sunt jefuite în fiecare zi sub ochii autorităților. E timpul să oprim asta!
Corupția sistemică permite câtorva mii de camioane cu lemn tăiat ilegal să treacă neobservate. Hectare întregi de pădure defrișate fără nicio consecință.
 
Cu peste 24.000 de cauze de infracțiuni silvice sesizate în 2019, dintre care sub 6.000 au fost soluționate, este clară nevoia de procurori specializați pentru a face față mafiei lemnului", a anunțat deputatul constănțean Stelian Ion.
 
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM), o structură propusă de deputații USR, Stelian Ion (n.r. președinte USR Constanța), Diana Buzoianu și Silviu Dehelean poate fi instituția care să oprească mafia lemnului.
 
Potrivit proiectului, DIIM va gestiona nu numai infracțiunile silvice, dar și alte infracțiuni de mediu, inclusiv arderi ilegale de deșeuri, importul ilegal de deșeuri, vânătoarea fără permis și evacuarea ilegală de ape uzate.
 
USR face apel la PSD și PNL să voteze rapid înființarea unui DNA al Pădurilor.
 
O scurtă reamintire

Ideea creării acestei Direcții specializate nu este nouă, în 2020, reprezentanții USR au reușit să convingă toate partidele să voteze o lege similară.
Din păcate, legea a fost contestată la CCR și a picat nu din cauza conținutului, ci pentru că nu ar fi fost însoțită de fișa fiscală, care trebuia să vină de la Ministerul Finanțelor.
 
„Când vorbim de încălcarea celor mai importante reglementări de mediu, vorbim de fapte penale. Oriunde ai merge în țară, poți vedea cum mediul este distrus: dispar păduri, râuri sunt secate, apele sunt poluate. Și este evident că actualele reglementări nu sunt suficiente.
 
De aceea este nevoie de o structură specializată de parchet, care să se ocupe numai cu anchetarea infracțiunilor de mediu. O structură pe modelul celor două direcții specializate – DNA și DIICOT -, o structură flexibilă, în care numărul de procurori se va stabili în funcție de numărul de dosare existent și de nevoile constatate de procurorul-șef al instituției. Pentru a măsura cât de eficient lucrează, noua Direcție va elabora rapoarte anuale și va prezenta public rezultatele.

 
Proiectul prevede un număr minimal (10) și unul maximal (195) de procurori, decizia fiind luată de procurorul-șef, cu avizul CSM, în urma unei analize a volumului de muncă. Vor fi, de asemenea, solicitări pentru un număr suficient de polițiști de poliție judiciară și personal auxiliar.
Această structură flexibilă îi lasă fără argumente pe cei care vor să atace proiectul pe motiv că s-ar lua resurse umane și s-ar slăbi alte zone care luptă cu corupția și criminalitatea.
 
Obiectivul este să oprim acest atac care are loc zi de zi asupra mediului înconjurător. Este foarte important să conștientizăm cu toții că vorbim, până la urmă, despre sănătatea noastră și a copiilor noștri", mai spune co-inițiatorul proiectului, deputatul Stelian Ion, președintele USR Constanța.


Citește și:

Stelian Ion, inițiator DNA-ul pădurilor "Am făcut un pas înainte în direcția apărării pădurilor, apelor, solului şi aerului din România”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii